Vinlandet Italien. Vinregionen Friuli Venezia Giulia.

Vinregionen Friuli Venezia Giulia ligger i Italiens nordöstra hörn och gränsar mot Veneto, Österrike, Slovenien och Adriatiska havet. Det är en spännande del av Italien där vinerna är influerade minst lika mycket av det Italienska som av sina grannar. Det är också en region som vid sin östra gräns är delad genom politiska och historiska skeenden.

Friuli Venezia Giulia är en av fem autonoma regioner i Italien. Namnet kan lura en att tro att Venedig är en del av regionen, så är inte fallet. Regionhuvudstad är Trieste. På många sätt är detta en annorlunda del av Italien. Det känns mer centraleuropeiskt än sydeuropeiskt. Här finns tydliga österrikiska influenser men givetvis finns det också mycket som är italienskt.

Friuli Venezia Giulia

Friuli Venezia Giulia är en region som är känd för sina vita viner och på senare år också orange vin. Regionen är förhållandevis liten. De två mest kända vinområdena inom regionen är sannolikt Collio (Collio Goriziano o Collio) och Friuli Colli Orientali.

vingårdar Friuli Venezia Giulia

Många vinproducenter är förhållandevis små och många satsar på kvalitet. Klimatet påverkas av såväl alperna som adriatiska havet. De bästa har sina vingårdar på höjdryggar och i dess sluttningar. Bland de druvor som odlas finns många intressanta lokala druvor såsom schioppettino, refosco, picolit, ribolla gialla och friulano med flera. Utöver detta finns det också en bulkvinindustri även här. Många producenter gör billigare prosecco och enklare röda, rosé och vita viner.

Annons:

Vinregioner Friuli Venezia Giulia

Inom regionen finns idag fyra DOCG. I två görs söta viner på druvorna på picolit och verduzzo: Colli Orientali del Friuli Picolit och Ramandolo. I två görs torra vita viner: Lison och Rosazzo. Det sneare området var tidigare en del av Colli Orientali DOC. Alla fyra områden är relativt små och omfattar mellan 30-100 hektar med vingårdar.

vingård

Det finns också 15 DOC eller IGP områden: Delle Venezie, Friuli (Friuli Venezia Giulia), Friuli Annia, Friuli Aquileia, Friuli Grave, Friuli Isonzo, Friuli Latisana, Alto Livenza, Trevenezie, Venezia Giulia, Lison-Pramaggiore och Prosecco. De tre DOC områden Colli Orientale, Collio och Carso är lite mer kända och beskrivs nedan.

Friuli Venezia Giulia
Friuli Isonzo DOC

Det har funnits ytterligare ett IGP område, delle Venezie. Detta område avvecklades 2017.

Colli Orientale

Området är kuperat och ligger i en förhållandevis sval zon relativt högt över havet. Här är det främst vita viner som gäller, de är ofta gjorda på en blandning av druvor. När blenden innehåller internationella druvor har de ibland kommit att kallas för super friulianer.

Vingårdar
Vingårdar inom Colli Orientale DOC.

Vanliga druvor är friulano, ribolla gialla, picolit, chardonnay, sauvignon blanc, pinot bianco och pinot grigio. Utöver detta finns också en del intressanta mer ovanliga druvor som sauvignon vert. Det görs också en hel del röda viner. De bästa i regionen kommer från Colli Orientale.

Det görs också bra söta viner, främst på druvan picolit. Vinerna görs i regel som passito-viner, det vill säga på torkade druvor.

Collio

Collio som också kallas Collio Goriziano ligger på kullarna söder om Colli Orientale. Det ursprungliga Collio är idag uppdelat upp i två delar, Collio Goriziano och Goriska Brda. Dessa två områden har ungefär samma geologiska förutsättningar, det odlas i princip samma druvor men rakt igenom området går en nationalgräns skapad 1947.

Gränsmärke

Collio omfattar cirka 1400 hektar med vingårdar och omkring ett 100-tal vinproducenter. I Brda, Slovenien finns cirka 2000 hektar vingårdar och ytterligare ett 100-tal vinproducenter. De flesta vingårdar är små, omkring 2-4 hektar stora.

 Friuli Venezia Giulia

Vanliga druvor i området är traminer, malvasia, riesling italico (welschriesling), ribolla gialla och friulano.

Collio är också kända för sitt orange vin, dvs vita viner med lång skalkontakt. Producenter som Gravner och Radikon med flera i byn Oslavia och området i dess närhet har gjort orange vin med stor framgång under många år.

Vingårdar Friuli Venezia Giulia
Oslavia, Collio.

Carso – Kras

Carso är Italiens östligaste vinregion och sträcker sig från Trieste ned till Balkan. Denna del skiljer ut sig från den övriga delen av Friuli Venezia Giulia. Här är vinerna mer influerade av det Adriatiska havet och här görs mer röda viner, bland annat på druvan refosco. Druvan kallas ibland också för terrano. Vita viner görs ofta på malvasia, vitovska, traminer, pinot grigio och ribolla gialla. Vid sidan av dessa odlas också flera internationella druvor. Det finns också ett mindre antal producenter som gör orange vin i området.

vindruva
Refosco (terrano)

Vinerna har ofta en stenig ton med drag av sälta och jod. Jordmånen är stenig med inslag av kalksten och järnhaltig jord. Den röda järnhaltiga jorden kommer från Trieste och läggs som ett översta lager i vingårdarna. De röda vinerna kallas ibland för Sangue del Carso (Carsos blod). Ett namn som kommer dels från den röda jorden, dels från vinets färg.

Överlag kan man säga att Carso är ,er influerat av Balkan än Österrike när det kommer till sina viner. De röda vinerna är spännande och något jag gärna skulle se fler av i Sverige.

Druvor i Friuli Venezia Giulia

I regionen odlas som nämnts ovan många lokala druvor. Några av de mer kända är de gröna druvorna friulano, förr känd som tocai friulano, ribolla gialla, verduzzo, picolit samt de blåa druvorna refosco (terrano), schioppettino och pignolo. På dessa druvor finns många av de viner som jag finner intressantast.

Ekfat

Vid sidan av de lokala druvor odlas här också många internationella druvor som till exempel chardonnay, sauvignon blanc, riesling, cabernet sauvignom, merlot med flera. Många gör bra viner på dessa druvor och det är inte ovanligt att de nyttjas i blender med lokala druvor.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar