Vinlandet Italien. Vinregionen Abruzzo

Vinregionen Abruzzo är vinmässigt mest känt för vinet Montepulciano d’Abruzzo som tillverkas av druvan montepulciano. Detta är ofta ett relativt enkelt vin som karaktäriseras av kraftfull röd frukt, tydlig kropp som ibland kan gå mot det robusta, strävhet och bra syra. Det är ett perfekt vin till pasta och pizza och med lite lagring kan det få bra karaktär och mer komplexitet.

Annons:

Det har odlats och gjorts vin i Abruzzo sedan åtminstone 600-talet f.Kr. De första vinodlarna var Etruskerna och deras vinodlingar låg främst kring Pelignadalen. En stil av vin som omtals från denna period är ett sött vin på en muscat-liknande druva som kallades apianae.

Vill du uppleva en del av Italien som påverkats så mycket av turistnäringen är Abruzzo en fantastisk region. Här finns också stora naturupplevelser och flera stora stora nationalparkerna och en lång kuststräcka utmed Adriatiska havet. Landskapet är varierat med höga berg som Gran Sasso (2895 m ö h) med en egen glaciär, böljande kullar, skog och kust. Till detta kommer de små pittoreska byarna och städerna.

Abruzzo utgör kallas ibland för porten till Syditalien, Mezzogiorn. Klimatet är varmt och soligt samtidigt som nederbörden är relativt stor. Detta gör att det enkelt att odla mycket druvor med stor avkastning. Topografin och influensen från havet samt möjligheten att odla på höga höjder ger möjligheten att göra kvalitativa viner.

Vinregionen Abruzzo

Abruzzo är inte den mest kända vinregionen trots att det finns relativt många viner på bolaget. Det finns ett 60-tal viner på helflaska i Systembolaget och beställningssortimentet. Vinerna är förhållandevis billiga och de flesta kan ses som instegsviner. De kostar mellan 60 och 100 kronor. Regionen är den femte största vinregionen i Italien om man ser till produktion. Här finns mer än 35000 hektar med vingårdar och det produceras mer än 3,5 miljoner hektoliter vin (3 500 000 000 liter vin).

Karta vinregionen Abruzzo

Abruzzo är dock en vinregion som utvecklats de senaste åren. Från att främst ha gjort bulkviner kommer det mer och mer bra viner i såväl enklare stil som med lite högre ambitionsnivå. Idag återfinns mycket av vinindustrin kring Chieti men det bästa området för vinodlingar finns på kullarna kring Teramo. Detta område kallas Colline Teramane och är Abruzzo enda DOCG. Det officiella namnet är  Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG. Överlag ligger de bästa vingårdarna på 200 till 500 meters höjd.

Vinregionen Abruzzo är på ett sätt oitaliensk, här finns endast ett fåtal områden med betckningar. DOCGn nämndes ovan. Utöver detta finns några DOC , de mest kända är Montepulciano d’Abruzzo DOC och Trebbiano d’Abruzzo DOC och ett antal IGT områden.

Vinregionen Abruzzo – druvor

Den kanske mest kända druvan är den blå druvan montepulciano. Montepulciano ska i detta fall inte förväxlas med den toskanska staden med samma namn där Vino Nobile produceras.

montepulciano marche

Andra röda druvor som är vanligt förekommande är  sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot.

Den största vita druvan är trebbiano. De odlar dock också en hel del chardonnay och sedan finns det några lokala druvor som börjar bli mer och mer populära. Detta är tre gröna druvorna passerina, pecorino och cococciola. Pecorino är den som blivit populärast, så när du hör namnet finns det mer än ost att fundera över.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar