Vinlandet Italien

Italien är ett land som får de flesta av oss att tänka på smaker, färger samt historiska och pittoreska miljöer. Vi är många som fångats av berättelser om kejsare, antiken, gamla gudar och nyare historier som de om maffian. Italienska filmer och tv-serier har målat upp bilden av det galna, vackra och soliga Italien. De kända konstverken från antiken och framåt knyter oss samman med Rom, romarriket och dess historia. I vinlandet Italien finns också fantastiska vingårdar i vilka några av världens bästa viner görs.

Annons:

Det sägs att alla vägar bär till Rom. Här uppe i norden går dessa vägar från magen till solen. Nu för tiden har vi alla lite av Italien i våra kylar, skafferi och vinkällare. Pasta och pizza räknas numer till husmanskosten och italienska viner tillhör de mest populära på bolagshyllorna.

Vinets historia i Italien

Har man som italienarna gjort vin i mer än 2500 år har man lärt sig något över tiden och vinet har blivit en del av dem italienska kulturen. Då fanns dock inte Italien så som vi känner det idag, utan tidigare kulturer som efterhand inkorporerades i romarriket. Spår av denna mångfald och utveckling finns fortfarande kvar i vinerna och maten, såväl smakmässigt som kulturellt.

 

Idag finns det 20 vinregioner och flera hundra mer specifika vinområden (DOC, DOCG) samt upp mot 2000 olika druvor. Stilarna är olika dels utifrån geografiska förhållanden men också från det historiska arvet vilket också inkluderar vilken mat äts och produceras i de olika områden.

 

Vinet kom som sagt till dagens Italien innan Italien blev Italien och innan romarriket trädde fram på den världspolitiska scenen. Kunskapen om vin kom sannolikt med grekerna och fenicierna. Smaken för vin och kunskapen om hur man gjorde vi plockades upp av bland annat etruskerna. De hade till och med en egen vingud, Fufluns. Romarnas vingud Bacchus har dock blivit mer känd.

Vill man få en idé om hur antikens viner smakade, hur de såg på vinet och vinproduktion finns det flera antika källor att tillgå. Se till exempel texter av Cato, Columella, Horace, Pliny och Virgil med flera.

Det moderna vinlandet Italien

Över tid har mycket förändrats och dagens viner är till stor del ett resultat av efterkrigstidernas politik och förändringar. Under tiden efter det romerska rikets fall var Italien splittrat i flera riken vars storlek växlade över tid. Först år 1861 bildas dock det Italien vi känner idag, åtminstone geografiskt. Den moderna italienska vinvärlden är dock till många delar en produkt av den utveckling som skedde efter världskrigen. Många vinodlingar var förstörda och låg i ruiner efter krigen och många vinmakare och vinarbetare hade dött eller flytt. Man var helt tvungna att starta om.

 

Det är under 1970-och 1980-talen som den moderna vinindustrin som omstarten verkligen slår igenom. Det är då den specialiserade vinodlingen började ta fart och många consorzior startades upp och vingårdarna börjar göra mer eget vin istället för att sälja druvorna.

 

Genom consorizorna kom utbildning och en kontroll av produktionen och kvalitén. Att vinodlalran började ta kontrollen över sitt eget vin gav ett större intresse för det egna vinet och kanske också mer stolthet över sina egna produkter. Detta är en utveckling som pågår än idag och som är grunden till framgångarna för den italienska vinindustrin. Idag är det dock många som går utanför boxen och går sina egna vägar, letar upp gamla druvor och metoder.

 

Mycket av det regionala och lokala lever dock kvar. Vi kan se det i arkitekturen, i maten och i vinerna. Det finns en nästan unik variation mellan regionerna och vad gäller mat- och vinkulturerna i Italien. De mest internationellt kända vinområdena är sannolikt Piemonte, Toscana och Veneto. Där görs viner såsom barolo, barbaresco, brunello di Montalcino, chianti, amarone och ripasso. En annan stil av vin som är välkänd är det mousserande vinet Prosecco. Detta är bra viner men det finns dock mycket mer att upptäcka och uppleva när det kommer till mat och vin i Italiens andra regioner.

 

Lite grovt kan man dela upp regionerna i fyra delar. De nordvästra regionerna är Valle D’Aosta, Piemonte, Lombardiet och Ligurien. De nordöstra är Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia och Veneto. De centrala vinregionerna utgörs av Emilia Romagna, Toscana, Umbrien, Marche, Lazio, Abruzzo och Molise. Slutligen har vi de södra vinregionerna som utgörs av Kampanien, Apulien, Basilicta, Kalabrien och Sicilien inklusive Pantelleria. Utöver detta ska vi inte heller glömma ön Sardinen som oftast räknas till de södra regionerna samt att vissa stilar av vin görs i mer än en region, till exempel prosecco.

 

Mer om dessa regioner och vissa italienska vinstilar finner du på respektive regions egna sidor här i DinVinguide’s vinatlas. Vi håller för närvarande på att uppdatera dessa.

Till detta kan tilläggas att det finns mer än 2000 inhemska druvor. Många av dessa är ovanliga. Ytterligare en del av dem är snarast kloner av mer kända druvor eller druvor med lokala namn, mer om dessa finns att läsa i DinVinguide.se druvguide.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar