Vinlandet Bolivia

Jag ska erkänna, jag har inte druckit några viner från Bolivia. Man har dock producerat vin här i mer än 400 år. Den mesta produktionen görs i tre olika områden alla belägna i den södra halvan av landet i dalgångar i bergskedjan Anderna. Idag finns det lite drygt 3200 hektar med vinodlingar. Klimatet förhållandevis varmt och halvtorrt på grund av den höga höjden av dalarna, svalare viner kommer dock ned från bergen.

Man gör främst röda viner (75-80%), en del vitt (15-20%) och mindre mängder rosé, mousserande och fortifierade viner.

Man odlar många druvor i Bolivia, de flesta internationella. Den mest odlade druvan är muscat de alexandria, denna används dock sällan i torra viner. Den används främst till den lokala brandyn, singani och i viss mån till söta viner och halvsöta mousserande viner.

Annons:

Vinområden i Bolivia

Central Valley of Tarija är det största vinområdet, mer än 90% av alla druvor som odlas i Bolivia odlas här och 97 % av allt vin som produceras i Boliva görs här. Det finns ungefär 2400 hektar med vingårdar och dessa ligger på cirka 1600-2150 meter över havet. Vinerna görs av lite drygt 25 vinproducenter. Mycket av druvorna går till att göra singani.  De flesta vingårdarna ligger i de två provinserna Aviles och Cercado, men det odlas också en del vin i Arce och Mendez. Vanliga blå druvor i området är cabernet sauvignon, syrah, merlot, malbec, tannat, garnacha och barbera. Vanliga gröna druvor är muscat d’alexandria, sauvignon blanc, riesling, franc colombard och chenin blanc.

Valley of Cinti är det näst största området med omkring 300 hektar av vingårdar, dessa ligger på 2,250-2800 meter över havet. Här är vingårdarna fler och mindre. Det har funnit mer än 60 producenter och man har haft omkring 1500 hektar med vingårdar. Förr producerades mycket singani här, nu har majoriteten av den produktionen flyttat till Tarija. Idag finns ett 20-tal producenter kvar och man odlar såväl äldre som nyare druvor såsom negra corriente vicchoqueña, misionera (negra criolla), tintorera, syrah och cabernet sauvignon samt gröna druvor som muscat d’alexandria, cereza och albilla.

Valleys of Santa Cruz är den minsta av de tre vinregionerna, man har ungefär 100 hektar av vinodlingar som ligger 1600-2000 meter över havet. Här finns bara små vinerier, ofta gör de både vin och singani, det mesta säljs lokalt. Bland druvorna finner vin syrah, tannat, cabernet sauvignon och malbec för rött vin och torrontes, sauvignon blanc, riesling och muscat d’alexandria.

Utöver de tre lite större regionerna så odlas det också vin på andra ställen såsom Potosí, La Paz och Cochabamba.

Druvor i Bolivia

Blå druvor är barbera, cabernet sauvignon, garnacha, malbec, merlot, misionera, negra corriente, syrah, tannat, tintorera och vicchoqueña

Gröna druvor är albilla, cereza, chenin blanc, franc colombard, muscat d’alexandria, riesling, sauvignon blanc och torrontes.

Magnus Reuterdahl. 2016-02-03

 

Läs mer


Fler artiklar