Vinlandet Armenien

Vinlandet Armenien. Armenien är ett land med en mycket lång vinhistoria. Det hitintills äldsta vineriet har hittats vid byn Areni och daterats till ca 4100 f.Kr. Än idag gör man spännande viner på spännande druvor. Upptäck vinlandet Aremnien på DinVinguide.se

Armenien är ett spännande vinland på många sätt. Landet ligger i mindre Asien mellan Svarta havet och Kaspiska havet och gränsar mot Turkiet, Georgien, Iran och Azerbajdzjan – i det man kan kalla för vinets vagga. Det hittills äldsta vineriet är funnet här invid byn Areni, det har daterats till 4100 f.Kr. I Armenien finns också massor med inhemska druvor som vi inte finner i Europa och knappt någon annanstans heller. Det är dock inget stort vinland – om vi ser till produktion.

Terrängen är i huvudsak bergig med flera dalgångar och floder. Det finns också flera flacka platåer som är bra för odlingar av olika slag. Klimatet är kontinentalt och förhållandevis torrt med varma somrar och kalla vintrar.

Armenien är en republik och huvudstaden heter Jerevan. Landet är uppdelat i 11 provinser varav man odlar vin i minst sex: Tavush, Vayots Dzor, Ararat (lowlands) Aragatsotn, Armavir och Syunik (dessa är de jag vet att man odlar vin för vinproduktion – det kan dock vara så att det sker även i de andra provinserna). Man odlar främst viner på höjder om 500-1800 meter över havet.

Historiskt sätt gjorde man vinet i stora amforor (karas på armenska) man grävt ned i jorden. Druvorna krossades/pressades i kar med kärnor och stjälkar, allt hälldes sedan ned i amfororna. Där fick druvjuicen jäsa och några månader senare var vinerna klara. Det finns också några vinproducenter som fortfarande gör vin på detta sätt i Armenien. Metoden är densamma som den används i Georgien och som användes i antikens Grekland.

Idag finns ett minst ett 60-tal vinproducenter i Armenien idag och man har många inhemska druvor. Många producenter gör såväl vin som brandy och grappa. Det är lite svårt att finna samlad information om vinlandet Armenien och de källor jag hittat är inte helt samstämmiga. De flesta är dock överens om att det funnits många inhemska druvor som försvunnit, framförallt under tiden då man var en del av Sovjetunionen. Under denna period satsades det mer på brandy-produktion än på vin. Hur många det funnits är svårt att säga och uppgifterna rör sig kring siffror som 400-1000 olika druvor. Idag finns det minst 125 inhemska druvor bevarade, dessa odlas i tre särskilda vingårdar i syfte att bevara dem för framtiden. Sannolikt finns det dock fler sorter i äldre vingårdar spridda i landet. Man har också hittat flera sorter av vildvin (Vitis vinifera ssp. sylvestris) under senare år. Minst ett 60-tal av de inhemska druvor (se nedan) och ett 15-tal internationella druvor används i den kommersiella vinproduktionen.

2013 uppskattades det att det fanns ungefär 17000 hektar med vingårdar i Armenien, mycket av druvorna är dock bordsdruvor eller druvor används till att göra grappa/brandy. Omkring 1500 hektar av vingårdarna är till för vinproduktion. Den årliga produktionen ligger på omkring 10’000’000 flaskor vin. Mest vin produceras i provinsen Ararat.

Annons:

Vinregioner (provinser) Armenien

Tavush är den nordligast provinsen som man odlar vin i. Den gränsar mot Georgien och Azerbajdzjan och ligger inom Kaukasus-bergen. Här är livsmedelsindustrin inklusive vinodling och produktion av mineralvatten viktiga delar för försörjningen.

Vayots Dzor ligger i den sydöstra delen av Areminen och har blivit den internationellt mest kända. Delvis beroende på fyndet av arkeologiska platsen Areni 1, lämningarna efter världens hitintills äldsta vineri. Vinerna från provinsen var också populära under i Sovjettiden och håller hög kvalitet. Här växer också den mest kända druvan som fått sitt namn av byn Areni: Areni Noir.

Området kännetecknas av det genomskärs djupa raviner och dalgångar samt små och stora floder, bland annat floden Arpa.

Ararat utgörs av de östra sluttningarna och de bördiga slätterna öster om berget Ararat, berget där det sägs att Noak gick på grund och ska ha planterat sina vingårdar. Här produceras mest vin i Armenien, främst kring floderna Araks, Hrazdan, Azat och Vedi. Man odlar också mycket aprikoser, persikor och äpplen.

Syunik ligger i den sydligaste delen av Armenien och gränsar mot bland annat Nagorno-Karabakh och Iran. Det är en bergig och skogsbeklädd region där bergskedjan Zangezur utgör den största delen av området. Området är förhållandevis varmt och temperaturen kan gå upp till omkring 40 grader under sommaren. Man odlar inga mängder med vin men det finns vingårdar lite hör och där men om jag förstått det rätt främst i den norra delen.

Aragatsotn är ett bergigt område men har också en del av den nordvästra delen av Ararat slätten där det odlas en hel del druvor.

Armavir ligger inom Ararat slätten och består i huvudsak av jordbruksmark (ca 78%). Vatten får man via Metsamor floden. Här odlas mycket druvor och frukt såsom aprikos, persika och plommon men också korn och grönsaker.

Några druvor från Armenien

Jag har provat tre viner från Armenien samt ett par fruktviner, bland annat ett gjort på granatäpple. Jag har provat druvorna Areni noir som är spännande och Zorah’s viner är riktigt trevliga samt ett vin på druvan kangun, vilket också var såväl bra som intressant. Majoriteten av druvorna nedan har jag hitintills inte provat, men det skulle vara intressant att göra en smakresa genom dem vid tillfälle:

De som vanligen lyfts fram är areni noir, kakhet, haghtanak och karmrahyut grape för röda viner och kangun, voskehat, muscat vardabuyr, garan dmak och chilar  för vita viner.

Utöver dessa har jag stött på dessa druvor i texter och böcker:

Blå druvor: chragi yerkser, dghleni, dandzaki, garni, hastakot, itsitseni, kamir koteni, kaputkeni, khndoghni, marandi, movsesi, movuz, sevanush, sev achkeni, sev aygeni, sev ginuk, sev sateni, sevuk, seyrak, shaheni, sharabi, shireni, sveni, vagheni, vardaguyn yerevani och yeraskheni,

Gröna druvor: ambari, amiri, ararati, arevar, arevik, banantz, garan achkeni, jrali kara, jrjruk, karch mat, khatun kardji, knot, k’rdi chakat, lavari, lkeni, mskhali, mormor, nazeli, nosrahat, shahangyul, spitak arakseni, smashak’ar, spitakeni och t’avrizeni.

Så är du en av dem som bockar av druvor och hoppas prova så många som möjligt fick sannolikt just nu 60 till att leta efter.

Läs mer om några av dem i DinVinguide.se druvatlas.

Vinproducenter i Armenien

Många producenter gör såväl brandy som vin. Flera av vinproducenterna, t ex Vedi Alco köper in sina druvor snarare än odlar. Jag har samlat ihop de som jag hittat då jag försökt hitta information om Armenien. Jag har provat vin från tre producenter/vinmakare; Maram, Zorah och Armenia Wine Factory. Alla tre vinerna var av god kvalitet men Maram och Zorah stod ut lite.

365 wines, Agatat-gold, Aregak, Areni wine factory, Armavir vineyards, Armeina wine factory, Artashat Vinkon, Asvhar wine, Aygezard, Domaine Avetissyan, Glanzh Alco, Golden Grape Armas, Great Valley, Hayasy Group, Hin Areni, Ijevan, Kaghtsrashen, Mancho, Maran, Mets Syunik, Proshyan, Semina Consulting, Stepanakert, Tavinko, Tepanakert, Trinity Canyon, Van-777, Van Ardi winery, Vedi Alco, Verin Artashat, Voskevaz Winery, Yeraskh, Yerevan champagne, Zorah wines

 

2016-01-20

 

Läs mer


Fler artiklar