Vinlandet Argentina

DinVinguide.se vinatlas - Vinlandet Argentina

Annons:

Vinlandet Argentina

Argentina är det största vinlandet i Sydamerika. Det är ett långt land med flera klimatzoner som sträcker sig från Antarktis i söder till Anderna i nordväst. Det är världens femte största vinproducent, sett till producerade liter vin per år. Givetvis produceras en hel del billigt ganska ointressant vin men här görs också viner som är riktigt bra och intressanta, många av dessa är dock svåra att hitta utanför Argentina då huvudparten av detta dricks lokalt.

Vinodlingar hittar man främst i den västra och centrala delen av landet. Odlingslandskapen är ofta förhållandevis torra. Vingårdarna ligger på 300 – 3000 meter över havet. Många kopplar ihop landet med druvan Malbec men det finns mycket annat intressant att hitta. Det mesta av det bästa hittar man dock på plats.

Argentina tillhör de som ofta kallas Nya världen men man har odlat vin här sedan 1551. Vinodlingar introducerades av spanska missionärer och italienska invandrare. Som på många andra ställen började man odla vin vid klostren för att säkerställa att man hade tillgång till nattvardsvin. Historiskt sätt var druvorna criolla grande och cereza viktiga.

Landet är uppdelat i elva vinregioner. Två druvor som står ut lite extra är malbec och torrontés riojano:

Malbec kommer från Bordeaux i Frankrike men levererar kanske allra bäst här. Druvan introducerades i Argentina av den franska agronomen Miguel Aimé Pouget på 1800-talet. De bästa vinerna är intensiva, koncentrerade och får en fin struktur och ett bra djup. I smaken finns ofta blommiga toner och mörka bär och frukter.

Torrontés riojano är en grön druva som till del påminner om gewürztraminer, men är lättare i tonen. Den finns så vitt jag vet endast i Argentina.

Andra druvor är chardonnay, chenin blanc, criola, moscatel de Alejandria, barbera, bonarda, cereza, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, tannat, riesling, sauvignon blanc, viognier, tempreanillo och pinot noir med flera.

Vinregioner, Argentina

Cafayate – Calchaqui Valley (torrontés riojano och malbec). Regionen gränsar till Salta i den nordvästra delen av Argentina och är vid sidan av Mendoza en av de mer internationellt kända regionerna. Vingårdarna ligger upp till 1700 meter över havet. Jordmånen är mestadels torra sandiga jordar med inslag av lera och områden med rundslipade stenar kvarlämnade efter gamla floder. De vita vinerna på torrontés riojano får här en fin krispig syra och de röda på malbec en riktigt bra struktur. Man gör också bra viner på cabernet sauvignon.

Catamarca (torrontés riojano och syrah) är en förhållandevis ny region när det kommer till vin, åtminstone bättre vin. De druvor man odlade tidigare användes främst som bordsdruvor eller till russin. Vingårdarna ligger upp till 1500 meter över havet utmed flodbankarna kring Abaucan-floden. Området är förhållandevis varmt. Vinproduktionen är på uppåtgående både vad det gäller mängd och kvalitet. Förutom de tidigare nämnda druvorna odlas också bland annat cabernet sauvignon, bondara (kallas ofta för charbono), tempranillo och malbec.

Fiambala (bonarda och malbec) är en liten vinregion kring byn Fiambala i floddalen vid Abaucan-floden, området är omkring en mil långt. Vingårdarna ligger förhållandevis högt där klimatet ger varma dagar och kalla nätter.

Jujuy (torrontés riojano) ligger i det nordöstra hörnet av Argentina, vingårdna ligger högt över havet, upp till 3000 meter. Detta är en liten vinregion. Vinerna säljs mestadels på den inhemska marknaden. Man gör företrädesvis viner på torrontés riojano men också en del på cabernet sauvignon.

La Rioja (torrontés riojano). Detta är Argentinas äldsta vindistrikt. Man är främst kända för sina vita viner gjorda på druvan torrentés riojano. Vin gårdarna ligger förhållandevis högt utmed Andes-bergen. Det har odlats vin här länge, möjligen sedan 1500-talet. Vingårdarna ligger där det finns tillgång till vatten och ligger spridda i området främst kring Famatina Valley samt vid städerna Nonogasta och Villa Union. Jordmånen är ofta sandig med inslag av alluviala jordar och förhållandevis mycket sten. Utöver vita viner gör man också vin på bondara, syrah och malbec. Namnet La Rioja har inneburit vissa juridiska problem med den spanska regionen Rioja. 2011 vann dock provinsen rätten att använda namnet i domstol.

  • Famatina är en subregion inom La Rioja där man framförallt odlar torrentés riojano.

Mendoza (cereza, chardonnay, criolla grande, cabernet sauvignon, malbec och tempranillo).

Mendoza är det mest välkända och kanske också det viktigaste. Regionen ligger öster om Buenos Aires upp mot Anderna. Här produceras omkring 70% av allt vin som görs i Argentina. Det är en stor region men de flesta vingårdar återfinns i den norra delen av Mendoza, strax söder om Mendoza city. Vingårdarna ligger på cirka 800-1200 meter över havet. Jordmånen består av mineraldepositioner som kommit från bergen under årtusenden och skapat steniga, sandiga jordar med bra dränering vilket tvingar rötterna djupt ned i jorden. Här odlas många olika druvor och vid sidan av de ovan nämnda är syrah, torrontés riojano och sauvignon blanc vanliga.

  • Tre områden som nästan kan ses som subregioner är Lujan de Cuyo, Maipu och Uco Valley.

Patagonia (pinot noir och malbec) är den sydligaste vinregionen i Sydamerika. Stora delar av området är att betrakta som ökenområde och har ett kallt och torrt klimat. Vinodlingarna återfinns främst kring floderna Neuquen och Rio Negro. De ligger på förhållandevis låg höjd, omkring 300 meter över havet. Jordmånen består främst av alluviala jordar. Malbec är den stora druvan i området medans pinot noir väckt internationell uppmärksamhet. Man odlar också bra viner på chardonnay, sauvignon blanc och rielsing.

  • Neuquen (pinot noir, malbec, sauvignon blanc) ligger i den norra delen av Patagonien, lite söder om Mendoza och är den yngsta vinregionen i Argentina. De första kommersiella vingårdarna planterades 1999 och de första vinerna buteljerades omkring 2003. Det är dock en vinregion som växer snabbt, de flesta vingårdarna ligger kring staden San Patricio del Chana vid floden Neuquen. Vingårdarna ligger på omkring 300 meter över havet och klimatet är förhållandevis svalt.
  • Rio Negro (pinot noir, sauvignon blanc, semillion, malbec) ligger i södra Patagonien och är det svalaste vinområdet i Argentina. Rio Negro är en flod som går från Andes-bergen ned till Atlaten. På 1800-talet irrigerades området och skapade en grön lunga kring floden där man odlade och odlar äpplen, päron och vin. Man brukar dela in dalen i tre delar; Alto Valle, Valle Medio och Valle Inferior och det är i den förstnämnda delen man framförallt odlar vin. Vingårdarna ligger på omkring 250 meter över havet. Jordmånen är alluvial med en hel del inslag av kalk. Detta är ett område som fler och fler börjat intressera sig för och man gör en hel del riktigt bra viner här.

Salta (torrontés riojano, malbec och cabernet sauvignon) ligger i den norra delen av Argentina och är ett av de viktigaste av de när det kommer till druvan torrentés riojano. Här återfinns några av de högst belägna vingårdarna i världen på ca 3000 meter över havet. Andra druvor som ger bra viner här är merlot, tannat och chardonnay. Jordmånen är ofta sand som överlagrar lera. Två områden inom regionen som står ut när det kommer till hög kvalitet är Cafayate och Molinos.

San Juan (cereza, syrah och malbec). Regionen är förhållandevis varmt. Vingårdarna ligger på höjder mellan 600-1200 meter, klimatet är torrt och varmt varför vingårdarna återfinns kring floddalarna. De bästa viner kommer från Pedernal Valley men det finns också bra producenter i Tulum Valley och Zonda Valley. Mycket av druvproduktionen är annars av relativt låg kvalitet och en en hel del av dem används till druvdestillat. Det är dok ett område som har höjt kvaliten och vinerna från t ex Pedermal Valley visar att det är en region att hålla ögonen på. Druvor förutom de redan nämnda är bonarda, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, sauvignon blanc, torrontes, viognier och criolla. Förutom traditionellt vin gör man också ett oxiderade viner som liknar sherry i stilen och vermouth.

2015-12-30

Läs mer


Fler artiklar