Vinlandet – Andorra

Vinlandet - Andorra, ett litet land med få vingårdar - 4 eller 5 beroende på om man tror på källorna eller litar på att man lyckats hitta dem. Läs mer i DinVinguide.se VinAtlas

Annons:

Vinlandet – Andorra

Andorra är ett furstendöme, ibland kallat en mikrostat, som ligger i Pyrenéerna på gränsen mellan Spanien och Frankrike. Det är också ett litet vinland, enligt uppgift i flera källor ska det finnas fem producenter, jag har dock bara hittat namnet på fyra och har inte provat något! Det inte ofta man kan räkna ett lands vinproducent på ena handens fingrar.

Landet är dock bara 468 km2 stort (eller litet) så det finns inte plats för några mängder med vingårdar. Andorra är uppdelat i sju kommuner varav en som man odlar vin i, Sant Julià de Lòria. Denna kommun ligger längst söder ut och har ett mer medelhavsliknande klimat. Vingårdarna ligger högt, omkring 1050-1200 meter över havet, jordmånen innehåller en hel del skiffer.

Andorra är annars känt för sin jordbruksvaror. Man är kanske mest kända för sina tobaksplantor men är också kända för sin köttproduktion och då främst från nötkreatur.

Att man gör vin är dock logiskt, man ligger mellan vinregionerna i Katalonien och Languedoc. Man är dock ett ungt vinland, åtminstone är de moderna vinodlingarna unga. 1988 började man att odla vin på experimentbasis. Det har dock odlats och gjorts vin tidigare i historien, men dessa vingårdar övergavs under hand.

Bland vinerna kan man hitta såväl vita, röda och mousserande viner. De vita vinerna görs på druvor som gewurztraminer, viognier, riesling, albarinyo, pinot gris, chardonnay och sauvignon blanc. Man odlar också mindre mängder blå druvor såsom pinot noir, syrah, merlot och cornalin.

4 vinproducenter i Andorra

  1. Casa Beal startade sin verksamhet 1988 som en experimentvingård. 2004 hade man bestämt sig och planterade nya vingårdar med några utvalda druvor, det första kommersiella vinet lanserades 2006. Man har har sina vingårdar på ca 1050-1100 meter över havet i regionen Sant Julià de Lòria.
  2. Casa Auvinya startade 2005 och har sina vingårdar på ca 1200 meter över havet i regionen Sant Julià de Lòria. Totalt producerar man omkring 1500 flaskor om året.
  3. Borda Sabate 1944 – Startade 2010 och har sina vingårdar på ca 1200 meter över havet i regionen Sant Julià de Lòria. Man samarbetar med den kända vinmakaren Alain Graillot och arbetar mot att bli biodynamiskt certifierade.
  4. Celler Mas Berenguer startade sin verksamhet 2011 och har har sina vingårdar i regionen Sant Julià de Lòria.

Magnus Reuterdahl, 2015-12-19