Fågel

Mager Fågel:
Kyckling, Kalkon,
Vildfågel: And, Fasan, Vaktel

Fågel med ljus sås, som kyckling med ångade grönsaker och vitvinsås hittar en vän i lättare, friska viner, som premier Cru Chablis alternativt Gruner Veltliner från Österrike. Med fylligare tillbehör behövs ett fylligare vin, alternativt ett lätt, rött vin. Wokad kyckling med söta tillbehör kräver lite sötma, prova en Chenin Blanc från Loire med restsötma!

Fet fågel:
Gås, Anka

En klassisk kombination till Gåsamiddagen är röd bourgogne. Men rätten i sig klarar egentligen bättre ett vin med något lägre syra, och lite mer fyllighet. Varför inte Chateauneuf-du-Pape, jättegott. Själv har jag ofta kombinerat med vit bourgogne, vansinnigt gott! Jag gör en ljus, gräddig sås och då är smörigheten i en ekfatslagrad Chardonnay kanon.