DinVinguide.se TV är en guide för människor som alla har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.
Annons:
DinVinguide.se veckans vintips nr 3 Le Volte dell’Ornellaia, 2018 Nr 32472. Pris 179 kr
Ornellaia är ett av Italiens mer kända viner från Toscana och visade upp det ”nya” Italien när den första årgången lanserades 1985. Italien har genomgått en veritabel förändring vad avser kvaliteten på vinerna under de senaste tjugo åren. Detta märks inte minst i Systembolagets försäljningsstatistik. Italien är svenskarnas mest populära vinland. Jag minns mycket väl när Ornellaia lanserades i mitten på åttiotalet. Vi vin-nördar var imponerade och tyckte att ett vin från Bolgheri med inspiration från Bordeaux var en pigg nyhet på vinhimlen. I vinklubbarna runtomkring i Sverige provades den ofta blint mot viner från Bordeaux med den äran. Le Volte har funnits på Bolaget med många årgångar genom åren och finns i det ordinarie sortimentet. Det är överraskande att kvaliteten håller i sig så konsekvent år från år. Le Volte är även det ett vin gjort på en blandning av Merlot och Cabernet Sauvignon. Till detta har den Toscanska druvan Sangiovese tillförts med 30%. Vinet har en stor fruktig doft med sura körsbär, svarta vinbär och plommon. Till detta ligger en nyans av mörk choklad i bakgrunden som ger en angenäm brytning mot fruktaromerna. Smaken är frisk med bra syra och fylligheten känns behagligt i munnen. Faten känns så vinet vinner på att sparas sex månader för att smak- och doftämnena skall jämkas samman på ett elegant sätt. Le Volte är ett prisvärt vin utan att vara flörtigt eller med hög alkoholsötma. Det är kort och gott ett bra vin som jag anser vara ett av Bolaget bättre Italienare i mellan prissegmentet. Le Volte passar till många typer av rätter genom sin eleganta och balanserade struktur från Pizza till kalvkotlett.
Moscato d’Asti. En italiensk charmknutte Småspritsig, söt, charmigt blommig. Låg alkohol men hög mysfaktor. Låt oss njuta mer av det ljuvliga vinet Moscato d’Asti! Fontanafredda Le Fronde Moscato d’Asti 2019 Ekologisk Nr 90386. Pris 119 kr. Italien Väldigt harmoniskt och välbyggt vin med härlig bakomliggande syra. Producenten är mycket erkänd vilket man visar även i detta vin. En sprudlande personlighet med pigga bubblor. Toner av fläder, nashipäron, key lime, akaciahonung, galiamelon och kanel. Lång, syrlig eftersmak som matchar fint med desserter och vissa ostar.
Moscato d’Asti är ett flirtigt, sött, lätt bubblande vin från vingårdarna runt byn Asti i Piemonte. Det är ofta underskattat, möjligen på grund av vissa större och ointressanta producenter. Rätt producerat är vinet helt ljuvligt gott med doft av fläderblom, passionsfrukt, päron, citrus och honung. Vinet har framställts i många hundra år och var ofta det som vinbonden traditionellt drack till sin lunch, kanske på grund av sin angenämt låga alkohol. Vi befinner oss i nordvästra Italien och för druvan vitis vinifera är klimatet relativt svalt. Piemonte betyder ”vid foten av berget” och hänvisar till alperna som tornar upp sig i norr. Detta innebär att man bibehåller en fin syra och fräschör i muscatdruvan som balanserar sötman i vinet.
Cava är världens mest exporterade mousserande vin. Det tillverkas likt champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Ordet cava kommer från katalanskan och betyder ”källargrotta”. Druvorna har en egen karaktär och är ofta de lokala xarel-lo, parellada och macabeo, men flera andra är också godkända att användas, bland annat chardonnay och pinot noir. Perelada Cava Stars Brut Organic Nr 7260. Pris 109 kr. Spanien Smakrik torr cava med toner av mineral, citrus, melon och mariekex. Njut som aperitif till skaldjur eller till charktallriken. Klockren spansk känsla både i doft och smak med ett långt avslut och framförallt inte för söt.
Följ med runt huset Bollinger med Cyril Delarue sjätte generationen i Bollinger familjen.
@bestchampagne.se Cyril Brun Chef de Cave Champagne Charles Heidsieck Zoom tasting with swedish consumers on Instagram
Skaldjurspasta.
Risi e Bisi betyder snabbt förklarat ris med ärtor.
Gratinerad torsk.
Lax-Bruschetta med tomat och basilika är en utmärkt entrérätt. En tomatröra med basilika, olivolja och kryddor serveras på det grillade brödet ingnidet med vitlök.
Vinprovning online. Med de här onlinekurserna är du redo att ordna din egen vinprovning hemma. Gå gärna kursen tillsammans med andra och dela upplevelsen. Varför inte samla dina vänner för en gemensam vinprovning hemma? Oavsett tidigare kunskaper finns mycket att lära under denna provning som på ett underhållande sätt ger vinintresset nya dimensioner.
Bollinger La Grande Année är presigechampagnen som endast produceras när skörden når en perfekt balans. Det är Bollingers tolkning av ett exceptionellt år som förtjänar att lyftas fram. Det här är husets prestigechampagne. Bollinger La Grande Année är vinet som bara framställs vid en perfekt skörd. 2012 var ett omväxlande år i Champagne. Trots en vädermässigt tuff start på året hämtade druvorna igen sig och levererade en skörd utöver ett vanliga. Så pass att vinhuset Bollinger valde att göra sin prestigecuvée Bollinger La Grande Année – ett vin som representerar ett stort år och som blir ”one of a kind” inför varje lansering. Vinet är alltid starkt pinot noir-drivet, då detta är en av grundpelarna i Bollingers mycket kraftfulla stil. För Bollinger La Grande Année 2012 ligger andelen på 65 procent. Resterande andel består av chardonnay för att addera friskhet och elegans. Druvorna kommer uteslutande från Grand- och Premier Cru-vingårdar, majoriteten i vinhusets egen ägo. Första jäsningen sker på gamla mindre ekfat som är mellan 5 till 40 år gamla. Bollinger har valt detta för att öka komplexiteten och lagringskapaciteten i vinet. Buteljen försluts med naturkork inför andra jäsningen och får vila i minst sex år på sin jästfällning. All hantering är enligt gamla och traditionella metoder som remuage och degorgering där allt sker för hand. Metoderna är ovanliga i Champagne då de är kostnads- och tidskrävande men för Bollinger finns det inga genvägar till sin unika stil. Madame Lilys vakande ande svävar lite extra över detta vin. Perfect pairing som proffsen Inför lanseringen av Bollinger La Grande Année 2012 fick stjärnkrogen Oaxen i Stockholm i uppdrag att sätta en meny till de båda vinerna – att skapa ”the perfect pairing”.
Till förrätt serverades en handplockad pilgrimsmussla från Hitra tillsammans med Oaxens egen skaldjursgarum (en jäst fisksås med anor i det antika Rom), karamelliserad lökpuré och färska alger. En veritabel umamibomb som perfekt matchade vinets mognad och tyngd.
Huvudrätten var Oaxens tolkning av en klassiker i Bollinger-sammanhang, anka! Det rosastekta ankköttet bjöds med gräddig, lättrostad savojkål och krossad, rostad potatis. Rustika och djupa smaker som kräver samma kraftmätning i vinet. Både den vita och rosa Bollinger La Grande Année 2012 klarade jobbet med bravur. Vinernas friska syra hjälpte till att klippa av lite av ankans fetma medan mognaden, tyngden och den nötiga, oxidativa karaktären fångade upp rättens tyngd på ett snyggt sätt.
Öländsk ost och syrlig sorbet Ost och champagne är en underskattad kombination, och båda vinerna fungerade mycket bra till den diskret söta och fint nötiga hårdosten Solvända från Ölands Köksmejeri. En mer klassisk kombination är champagne och sorbet. I alla fall i Frankrike, där det är tradition att servera en fin, mogen och torr champagné (gärna rosé) till söta desserter. Men rent ärligt är det sällan särskilt lyckat då sötman i desserten tenderar att locka fram de bittra tonerna i champagnen samtidigt som vinets syra kan bli lite väl framträdande.
Oaxen löste problemet med en lingonsorbet som med sin dämpade sötma och friska syra gick hand i hand med Bollinger La Grande Année. All in all en otroligt snygg uppvisning i hur ett kreativt kök och en skicklig sommelier kan skapa en läcker måltid kring en vinstil. Och ett tydligt bevis för vilken fantastisk måltidsdryck god champagne kan vara.
Vinhuset Mazzei gjort en film där Fransesco Mazzei presenterar kommande lanseringar som kommer på Systembolaget i maj & juni. Vi hoppas att denna lilla presentationen skapar en känsla för vinerna.
Lansering i Maj,
Zisola 2017, Pris-149 sek Antal-6000 fl Art nr- 9213101
Doppiozeta 2016, Pris- 249 sek Antal-1200 fl Art nr- 9306201
Lansering i Juni,
Codice 2018, Pris- 179 sek Antal- 1800 fl Art nr- 9298601
Tenuta Belguardo 2004, Pris- 499 sek Antal- 120 fl Art nr- 9551501
Tenuta Belguardo 2016, Pris- 299 sek Antal – 3600 fl Art nr- 9550401
Roodeberg Vision 2019
Champagne Vve Fourny & Fils Charles-Henry explains the harvest 2019 in Champagne.
Fredriks bubblor – Sabrering Att öppna champagne genom sabrering kan förhöja stämningen. Men hur gör man det bäst? Så man inte spiller ut de dyrbara dropparna.
Langlois-Crémant de Loire Brut, nr 7405. 125 kr Krämig och rik crémant, med drag av kalk, mineral, krossade stenar och gråpäron. Innehåll är 60 % chenin blanc, 20 % chardonnay och 20 % cabernet franc. En liten del är dessutom reservevin, för att ge extra tyngd till vinet. Crémant måste ligga minst 1 år på sin jästfällning i Loire. Denna har legat 36 månader på sin; enbart för den svenska marknaden. Ungefär tre timmars bildfärd, sydväst om Paris, ligger Loiredalen längs med floden Loire. Området är känt för sina vackra slott och särskilt för sina viner. Här finns allt från lättare rött på cabernet franc till riktigt söta viner på chenin blanc. Ett av de kända slotten är Langlois-Chateau, som producerar bland annat crémant. Langlois-Chateau grundades 1885, men ägs sedan 1973 av Societé Jacques Bollinger. Vinhuset är framför allt erkända för sina mousserande viner, crémant, gjorda på de lokala druvsorterna cabernet franc och chenin blanc. Man producerar även rött och rosé, gjort på cabernet franc och vita viner på chardonnay och sauvignon blanc. Produktionen ligger på cirka 700.000 flaskor om året. Sedan 2010 gör man också ett sött vin, på 100 % chenin blanc, med otrolig koncentration och sötma.
Naturen och hänsyn till miljön är viktig för vinhuset. 24 hektar, av de 73 hektar vingårdar man äger, är biodynamiska. Langlois var faktiskt en av de första vinproducenterna att ta emot en Terra Vitis certifiering; ett bevis på ekologisk och miljövänlig vinodling/framställning.
2018 Grande Recolte Frankrike, Provence, Côtes de Provence
Artikelnummer: 75286, 129:-
Flaska , 750 ml
Ståtligt rosévin med personlighet och stor smakrikedom.
Det blekrosa vinet erbjuder frisk syra och karaktär av tranbär, röda vinbär, blodgrape, nektarin, färska örtkryddor och smultron. Lång och ren eftersmak.
Njut kyld till matiga sallader, grillade skaldjur, foliebakad fisk eller kyckling i lergryta med citron, grön sparris, timjan och dragon. I enlighet med ekologisk och hållbar produktion har man fattat beslutet att minska vikten på kvadratflaskan för ”Grande Recolte”. Det resulterar i besparingar på transportsidan och en minskning av koldioxidavtrycket.
Nr 77774, Pris 99:- Prosecco – det nya populära bubblet i världen
Prosecco har under den senaste fem till tio åren blivit enormt populärt runtom i världen. Det såldes hela 315 miljoner flaskor till en törstande värld. Men det skall noteras att merparten eller mer än 55 procent av detta sprudlande vin konsumerades i Italien. Italienarna älskar mousserande vin. Det här är ett rent och fräscht vin med pigga små bubblor och fin mousse. Vinet har en fin fruktig ton med inslag av söta päron, exotisk frukt och nypa citronzest. I eftersmaken kommer en liten sötma med smak av acasiahonung som bryts av syra och kritiga mineraltoner.
Min kompanjon och tillika käre vän Fredrik Schelin har precis skrivit en bok om champagne och andra bubbel. Det är nog många som sett Fredrik i TVs morgonsoffor när han provar champagne med programledarna. Jag som själv skrivit om vin i många år och givit ut böcker är imponerad. Fredriks bok om bubbel är riktigt bra och det är en perfekt julklapp.
Fredrik Schelin har under alla år jag känt honom vurmat för mousserande vin. Han tillbringar mycket tid med att resa i områden där man tillverkar bubbelviner. Allt från talrika besök i Champagne till Sydafrika med sina Cap Classique.
Fredriks liv snurrar kort och gott mycket kring vin med bubblor i och från hela världen. Detta har nu krönts med en elegant bok som kom på bokhandelsdiskarna för några veckor sedan med titeln Champagne, 49 miljoner bubblor i en flaska.
Tillsammans med fotograf Raphael Cameron alias vår ”Raffe” och illustratören Sara Cameron har Fredrik fyllt 200 sidor med kunskap om bubblande vin. Boken har vackra foton. Raffe är inte bara en glad kille utan även en gudabenådad fotograf. Han har känsla för bilder med vinmotiv och inte minst människorna i vinvärlden. Saras teckningar skapar en trevlig och luftig stil. Det är en lättläst bok utan några pekpinnar alls. Vi som känner Fredrik väl vet att han inte har någon snobbism eller ”von oben” attityd till champagne. Denna naturliga inställning, gör det mindre komplicerat för den mindre invigde i bubblornas magiska värld, att läsa om vin.
Något som jag speciellt gillar är recepten på maträtter som passar till champagne. Det är inga komplicerade saker som tar tid eller är tekniskt svåra att tillaga. Fredriks långa erfarenhet som krögare visar sig väl här. De 28 åren bland grytor och gäster har satt sina spår på ett positivt sätt. Grattis Fredrik till en fin bok!
Anders Levander – DinVinguide.se
Nr 7422 Pris 405:-
Härligt frisk och inte att förglömma extremt prisvärd champagne i en vacker ljusgul färg. Vinet uppvisar unga toner där chardonnay dominerar. Jag hittar en fruktig smak med inslag av brödighet, mineraler, gröna äpplen, och balanserad syra i avslutningen. Den här skulle jag vilja lagra i källaren trots att det inte är en årgångschampagne. Mitt råd är att köpa flera flaskor signera år i botten och lägg i källaren. Upprepa flera år i följd, sedan kan du efter några år ta upp och njuta av mognaden i ett mer utvecklat vin.
Cordon Negro består av de tre traditionella cavadruvorna med övervägande parellada och macabeo och 25 % xarel-lo. Vinet andas ursprung och har pigga bubblor, fin fräschör och rent och uppfriskande avslut. I karaktären nyslaget hö, solmogen citron, mandelmassa, äpplen, nybakat bröd, svaga örtiga toner samt trevlig grapebeska https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/freixenet-773801
En cava i modern stil med friska inslag av citrus, gula äpplen, mineralitet och vita blommor.Perfekt som aperitif och till kycklingrätter. Fynd https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/el-miracle-770001
57 on Main White är ett torrt, friskt och smakrikt vin med toner av vit persika, gröna äpplen, citrus och honungsmelon.
Vinet består av 55% Chenin blanc, 30% Chardonnay och 15% Sauvignon blanc. Totalt har 20% av den totala volymen lagrats på franska ekfat i 5 månader.
57 on Main är adressen till den plats där den moderna sydafrikanska vinindustrin tar sin början. 1918, samma år som Nelson Mandela föddes, gick flera odlare samman och bildade kooperativet KWV i syfte att stabilisera en vinindustri som befann sig i fritt fall med kraftiga produktionsöverskott och dumpade priser som följd. Några år senare hade 95% av alla bönder anslutit sig till kooperativet vilket gav KWV möjlighet att sätta en mer hållbar prisstruktur och därmed lägga grund till vinindustrins fortsatta utvecklig i Sydafrika.
KWVs engagemang har bara ökat med åren och idag ligger fokus på det sociala ansvaret. Druvorna till 57 on Main kommer från Fairtrade-vingården Roodraai, som är med och finansierar driften av daghem och skola för vinarbetarnas barn.
Langlois-Chateau en familjekoncern med anor från 1885, kända för sin Crémant, som anses vara ett av de bästa mousserande vin man kan få utanför Champagne.
Langlois-Chateau är den minsta producenten i Saumur och koncentrerar sig enbart på viner av bättre kvalitet. Champagne Bollinger äger idag huset vilket har ökat kvalitetsfokuset ännu mer och den fina familjekänslan lever i allra högsta grad kvar.
Langlois-Château Crémant Brut har en generös doft av vita blommor med äpplen i en nötig och brödig stil. Smaken är torr med fin fruktighet av päron, citrus och honung. Vinet produceras på samma sätt som en Champagne, med den första jäsningen på ståltank vid låg temperatur, var druva och var terroir för sig. Vinet blandas sedan samman med en tillsats av 10% Reserve-vin och genomgår en andra jäsning på flaska. Vinet har fått en extra lång mognadstid på sin jästfällning 36 månader, innan degorgering.
Langlois Crémant de Loire Brut finns på systembolaget med nummer 7404 och kostar 139:-
Ett vin för livets alla stunder Sedan 1988 har den svenska familjen Ruhne gjort vin på vingården Terreno i distriktet Chianti Classico i Toscana. – När vi kom hit var det främst för ett vackert hus i en vacker trakt och några hektar vingård följde med, berättar Sofia Ruhne, yngsta dottern av fyra i familjen. Resan har gått från förtrollade betraktare till respekterade toskanska vinproducenter. Sofia var sju år när de först kom till Terreno. Nu, 30 år senare, delar hon med sig av sin barndoms Toscana till fler genom det nya vinet – Il Momento di Terreno. – Namnet betyder stunden från Terreno och det är ett vin för livets alla stunder, förklarar hon. I Chianti Classico är druvsorten sangiovese drottning. Med en rivig, robust och rustik karaktär utvecklas den i området till stilfulla, eleganta viner. Distriktet förknippas med kvalitet sedan 1700-talet och producenterna följer strikta regler för sin vinproduktion här. Terrenos viner är ekologiska och väcker alltmer uppmärksamhet, både i Sverige och i Italien. Vingårdens Chianti Classico fick 2018 guldmedalj i Vinordic Wine Challenge som bästa ekologiska röda vin i Sverige. – Efter 30 år av vinframställning i Chianti Classico är Il Momento uttrycket som ger fler möjligheten att ta del av vår resa, säger Sofia. Il Momento di Terreno är ett rubinrött vin gjort på sangiovese. Mustigt och medelfylligt med en läskande bärighet. Fruktig och blommig doft med inslag av toskanska örter. Smaken av solmogna körsbär och viol övergår i en uttrycksfull kryddighet i eftersmaken. Ärligt och välbalanserat! Il Momento di Terreno 2016 lanseras den 18 maj på Systembolaget. Art.nr: 75163 Pris: 109 sek (750 ml, 13,5 % alk/vol) Distribueras av We & Wine. Före lanseringen kan vinet avnjutas på The Winery Hotel i Solna. Il Momento di Terreno är både ekologiskt och veganvänligt och kommer i en elegant, hållbar kartong, med rum för tre flaskor.
Välkommen till Magnusson Fine Wine, Sveriges modernaste vinkällare, med lokaler i centrala Stockholm och i Stockholms Frihamn.
Här erbjuder vi de bästa förutsättningarna för en korrekt vinlagring med en konstant temperatur om 12 grader, oavsett om du lagrar flaskor i vinfack på Grevgatan eller i obrutna lådor i Frihamnen. Vi förser varje flaska och låda med en unik streckkod och ID-nummer, användbar för dig och ovärderlig för marknaden som får veta vinets lagringshistorik.
Dessutom ingår full försäkring till återanskaffningsvärde. På MFW öppnar och serverar du kostnadsfritt dina egna viner – och därmed skapas stora värden: drick dina viner med rätter från erkända Brasseri Bobonne.
Delta också på pop up-restauranger med de bästa kockarna om du vill! Fredagschampagner, BYOB-middagar, resor, lördagsluncher och andra aktiviteter står också på programmet. Så välkommen till MFW – en plats för både dig och dina flaskor!
Freixenet Italian Sparkling Rosé är ett fräscht och fruktigt vin med en ren smak av elegant röd frukt, pink grape, vita blommor och äpple tillsammans med en pigg mousse.
Vinet är en självklar uppföljare till förra årets stora försäljningssuccé Freixenet Prosecco D.O.C. som tog marknadenmed storm och idag finns på alla Systembolag i Sverige.
– Vi är glada över att få presentera det här läckra, rosa mousserande vinet på den svenska marknaden. Den fräscha,goda och rena smaken ihop med en fantastisk rosa nyans i den unika flaskan blir ett smakfullt och dekorativt inslag på bröllop, kalas och sommarbufféer, säger Louise Key-HedbergMarknadschef på Freixenet Nordic.
– Vinet är gjort på druvorna Glera (85%) och Pinot Noir (15%)som valts ut mycket noggrant från specifika vingårdar.Utvecklingen av Proseccon var en spännande resa och nu tar vi ytterligare ett steg i förädlingen av italienskt mousserande,säger Gloria Collell, huvudvinmakerska på Freixenet Group.
Druvorna skördas sent på kvällen för att behålla sin fina syra och pressas sedan mycket försiktigt för att få en ren, läckerfrukt och en naturligt vackert rosa färg. Jäsningen sker vid låg temperatur för att vinet ska behålla alla subtila aromer för attfå ett mer nyanserat vin. Den andra jäsningen sker på temperaturkontrollerade ståltankar under tryck vilket ger
en härlig frukt med en naturlig sockerhalt på 14,5 g/l.
Xavier bryter alla regler Vinkonsult, lagbrytare, grenacheälskare samtidigt som han ibland avskyr den och inte minst en person som gör många misstag. Xavier Vignon vill och vågar göra det mesta inom vin. – Jag äger en del vinmark, men köper också mycket frukt för att kunna täcka behoven, berättar Xavier. Jag skulle egentligen inte alls äga några gårdar, det bara blev så. Jag skulle inte heller göra vin under eget namn, det blev också bara så, fortsätter Xavier. Men erfarenhet och vinkunskap har Xavier Vignon gott om. Innan han landade i Rhonedalen i mitten på 90-talet, samlade han på sig kunskap och meriter i andra delar av Frankrike och även i Australien. Idag är han vinkonsult till över 300 producenter. Däribland i Turkiet och China bland annat.
– Jag måste ut och resa och gör vin i andra länder. Det ger mig både inspiration och andrum, säger Xavier. Sedan 1995 har han däremot varit bosatt och verksam i Rhonedalen. Hans egna viner växte fram några år senare. I liten skala. Han skulle ju som sagt inte göra vin under egen etikett. Relationen med Sverige startade med en så kallad ”tender”, typ offert, från Systembolaget vilka eftersökte en Chateauneuf-du-Pape av en viss kvalité och i ett visst prisläge. Xavier vann! Vinet blev en stor succé och samarbetet med importören Vinovativa har fortsatt sedan dess. Detta var till och med innan Xavier ”upptäcktes” av Parker med flera. Sverige var före sin tid.
Xavier var också före sin tid. Hans viner har aldrig varit av det bombastiska och storslagna hållet.
– Jag jobbar mycket med fokus, balans och mineralitet. Grenache är en druva att älska och hata på samma gång. Den kan lätt få för hög alkoholhalt och bli obalanserad. Därför gör jag experiment och analyser på just mineralitet. Xavier tycker om experiment. Han tycker också om att utmana regelverken kring vin.
SANTAS FLIP 60ml Diplomatico Mantuano 30ml Pepparkakssockerlag* 1 helt ägg 1 muskotnöt Blanda alla ingredienser i en shaker och torr skaka (utan is). Fyll sedan shaker med is och skaka igen ordentligt. Serveras i ett glas på fot utan is med riven muskotnöt på toppen.
Pepparkakssockerlag* 1/2 Tbsp. Grovt hackad ingefära 1/2 tsp. Malen kryddpeppar 1 tsp. Malen muskotnöt 1 Tbsp. Malen kanel 500 ml. Vatten 500 ml. Socker (Dememarasocker föredras men vanligt går också bra) Rosta kryddorna på medium värme i ca 2-3 min utan att brännas. Tillsätt därefter vatten och socker under omrörning. Rör om tills sockret har smält, på med lock, ställ åtsidan och låt svalna till rumstemperatur. Sila sedan bort alla kryddor, förslagsvis igenom en ostduk annars funkar en tunn kökshandduk bra det med. Förvaras kylt i ca 2-3 veckor.
Härligt krispig Champagne med inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat och blodapelsin.
*Utomordentligt bra Champagne till mat!
Palmer Blanc de Noirs SB# 75799 Pris 349:-
Vinhuset Tapiz ligger i Argentinas spännande Uco Valley, Mendoza med Vingårdar på mer än 1.300 meters höjd. Druvan Malbec går hand i hand med vällagat kött, som råvaror i säsong, höstlamm eller vilt? Välj mellan två av Tapiz Malbecviner TAPIZ ORGANIC RESERVE MALBEC EKO mycket fruktig smak tydlig fatkaraktär inslag av svarta vinbär viol plommon örter och vanilj. SB# 6529 PRIS 155 kr
Eller Tapiz Reserve Malbec ett generöst fruktigt vin med rostad fatkaraktär inslag av björnbär lakrits och choklad. SB# 6591 PRIS 129:-
TAPIZ
Tapiz ligger i Argentinas spännande Uco Valley i Mendoza vid mäktiga Anderna som närmaste granne. Vingårdarna ligger på mer än 1.300 meters höjd. Flera av Andernas toppar når över 6.000 meter.
Tapiz ligger i Argentinas spännande Uco Valley i Mendoza med de mäktiga Anderna som närmaste granne. Vingårdarna ligger på mer än 1.300 meters höjd i relation till Andernas toppar på över 6000 meter över havet. Den höga altituden ger friskare vindar, färre stekheta dagar och betydligt svalare nätter vilket resulterar i mer aromatiska viner med fin blommighet och bra syranivåer. Mer komplexitet med andra ord!
Ägarinnan till ett av Argentinas mest påkostade vinerier heter Patricia Ortiz och har svenskt ursprung. Därför vurmar ägaren extra mycket för Sverige och frågar man Patricia passar flera rätter ur det svenska köket med bodegans kryddiga och mustiga Malbecviner.
Tapiz vinmakare Fabián Valenzuela har 20 års erfarenhet och hans passion för vingårdarnas Terroir avspeglas tydligt i vinerna. Fabiáns praktik i bl.a. Bourgogne har gjort att han favoriserar elegans framför råstyrka i sina viner. Som konsult tar Fabián experthjälp av ingen annan än Jean-Claude Berrouet, tidigare vinmakare för en av världens mest exklusiva vinhus, Château Pétrus. Resultatet kan inte bli något annat än kvalité!
Tapiz Organic Reserve är både ekologisk och har den klassiskt mustiga Malbecstilen och till detta passar inget annat bättre än en vällagad köttbit. Varför inte satsa på råvaror i säsong som höstlamm eller vilt med rotfrukter?
https://www.systembolaget.se/delat?items=626701:1 NR 6267 PRIS 225:-
Generöst och intensivt mörkfruktig smak med toner av körsbär och björnbär tillsammans med komplexa toner av tobak, lakrits och choklad.
PASSAR Underbart till de flesta vilträtter, höstiga grytor och långkok.
DRUVOR 55% Grenache, 35% Mourvèdre, 10% Syrah
Xavier Vignon är en av Rhônedalens mest spännande vinmakare och har samarbetat med många välrenommerade vinhus i regionen. Hans Châteauneuf-du-Pape är en spännande cuvée baserad på gamla rankor planterade på tre olika jordmåner.
Xavier har länge forskat om mineralsalternas påverkan i vinet. De knotiga rankor som Xavier använder suger åt sig salt vilket ger en angenäm mineralitet, en ökad koncentration av frukt, komplexitet och ger långlivade viner.
I Xaviers Châteauneuf-du-Pape används 90-årig Grenache, 75-årig Mourvèdre och en skvätt 25-årig Syrah. Vinet domineras av den mörka fruktigheten med körsbär och björnbär tillsammans med komplexa toner av tobak och choklad. Ett generöst vin som passar lika bra till vilt som höstens mustigare grytor. Och för den som har tålamodet kan vinet lagras för ytterligare komplexitet.
I detta avsnitt möter vi Anna Mellfors och pratar balanserad syra, vad som utmärker en Riesling och vad som är viktigt att tänka på när man parar Tysklands nationaldruva med mat.
Côtes du Rhône Belleruche
Artikelnummer: 75764 Pris: 109 kr
Fredrik Schelin DinVinguide.se Ett elegant vin med inslag av bigarråer, vildhallon, örter med fin syra och mjuka tanniner. Perfekt till höstens viltgrytor och rotsaker.
Beställ sex flaskor Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône och få en fantastisk trälåda.
Druvorna till Belleruche skördas vid optimal mognad och kommer från de fyra kommunerna, Drôme, Vaucluse, Gard och Ardèche. Druvorna avstjälkas och jäser vid hög temperatur för att ge vinet mer struktur.
Färg: Röd.
Doft: Fruktig, uttrycksfull doft med inslag av hallon, körsbär, lakrits, peppar och färska örter.
Smak: Fruktig med inslag av mörka körsbär, hallon, lakrits och örter. Finns en lätt kryddig smak med fin syra och silkiga tanniner. Toppårgång från kungen av Rhone!
Det finns bara en Kung i Rhônedalen och hans namn stavas Michel Chapoutier. Ingen vinmakare i världen har fler viner som belönats med maximala 100 poäng än Michel. Nu släpps äntligen toppårgången 2016 av Michel Chapoutiers Côtes-du-Rhône Belleruche, ett vin som Michel själv helst ställer på bordet till en söndagsmiddag med familjen.
Belleruche är en klassisk Rhône-blend med övervägande del grenache, en druva som ger härligt rödfruktiga viner som smakmässigt drar åt jordgubbar och körsbär. Andelen syrah bidrar med mörk frukt, fyllighet, tannin och syra samt ger vinet struktur och längd. Dessutom är Michel Chapoutier en mästare på att lyfta fram den typiska örtigheten som vi förknippar med Rhône.
M.Chapoutiers historia sträcker sig tillbaka till 1808 Marius Chapoutier köpte en egendom i Tain l’Hermitage. Marius etablerade sig snabbt som en av de största markägarna på Hermitage-berget, redan då en av franskrikes mest prisade vingårdar. M:et i namnet är en gammal familjetradition, alla familjemedlemmars namn börjar med M.
Att försöka göra dagens ägare Michel rättvis med några få rader är minst sagt utmanande. När han tog över efter sin far 1989 stod företaget på ruinens brant och hotades av konkurs. Genom att sänka skördeuttagen och fokusera på kvalitet så har han lyft M.Chapoutier till ett av vinvärldens starkaste varumärken. De vingårdsspecifika vinerna, Sélection Parcellaires, tillhör vinvärldens mest eftertraktade viner. Michel är en av de stora förespråkarna av hållbart jordbruk och har konverterat alla sina egna vingårdar till ekologisk och biodynamisk odling.
Diplomatico Mantuano är en fantastiskt prisvärd mörk rom av högsta kvalitet. Mantuano är destillerad av melass och lagras på amerikansk vitek i upp till 8 år.
Doften är stor av karamelliserat socker, ananas, torkade fikon, aprikoser, kanel och en fin nötton. I smaken hittar man torkade fikon, aprikoser, fruktig choklad och en spännande kryddighet tillsammans med vanilj.
Den passar mycket bra till choklad.
Diplomatico Mantuano finns på systembolaget och Har nummer 389 kostar 195:-/350 ml, 389:-/700ml
https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/diplomatico-38902
Alkoholfri nyhet från Jacob’s Creek – UnVined Sparkling
Jacob’s Creek presenterar ett nytt alkoholfritt mousserande vin, UnVined Sparkling. Vinet är en efterlängtad nyhet på Systembolaget samt ICA och kompletterar det populära sortimentet av alkoholfria viner från Jacob’s Creek UnVined.
Intresset för alkoholfria viner har ökat kraftigt i Sverige och i dryckesvärlden utforskas alkoholfria alternativ alltmer. Av de alkoholfria dryckerna som säljs så är ca 75% mousserande och i och med lanseringen av UnVined Sparkling så har nu Jacob’s Creeks ett komplett utbud, tillsammans med sitt befintliga röda, vita och rosévin.
Vinet är framställt av de klassiska champagnedruvorna Chardonnay och Pinot Noir. Hemligheten med att göra ett bra alkoholfritt vin är att utgå från ett bra vin som sedan varsamt av-alkoholiseras. Doft Ungdomlig, fruktig doft med inslag av päron, gröna äpplen, honungsmelon, fläder och lime.
Smak Ungdomlig, fruktig smak med inslag av päron, gröna äpplen, honungsmelon, fläder och citrus. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller sällskapsdryck, eller till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.
Jacob’s Creek UnVined Sparkling kostar 69 kr och finns nu att köpa i Systembolagets ordinarie sortiment och på ICA.
Alla älskar Amarone. Eller åtminstone väldigt många och särskilt vi svenskar. Men det är stor skillnad mellan de olika producenterna. Det finns kraftpaket med massiv frukt och hög alkohol. Och så har vi dem som sätter fräschör och elegans framför mycket-av-allt-temat.
Allegrini är en av dem. Månadens vinhus på DryckesListan.se, Allegrini. LÄS MER http://www.dryckeslistan.se/manadens-vinhus-allegrini/
Villa Conchi är en Cava framtagen av Javier Gallareta som är en av Spaniens mest spännande vinentreprenörer. Druvorna kommer från högkvalitativa vingårdar i hjärtat av Penedès för att skapa en elegant, karaktärsfull och modern Cava. Javier kompromissar aldrig med kvaliteten vilket tydligt speglar slutresultatet. Villa Conchi Cava Brut Selección (artnr 81501) kostar 109 kronor. Villa Conchi är framtagen av Javier Gallareta som är en av Spaniens mest spännande vinentreprenörer. Hans vision var att skapa en ny typ av Cava som var mer karaktärsfull, elegant och modern. Under 2009 reste han över hela Katalonien för att hitta vingårdar som kunde möta hans krav och i hjärtat av Penedès hittade han den höga kvalitet och stil som han letade efter. Resultatet blev slutligen Villa Conchi och namnet är en hyllning till Javiers mamma, Conchi, som var hans inspirationskälla för elegans och stil. Villa Conchi Cava Brut Selección är alltså inte bara en modern och elegant Cava utan även en hyllning till en inspirerande kvinna! Javier Gallareta kompromissar aldrig med kvaliteten och resultatet är flera priser på internationella tävlingar runt om Europa. Villa Conchi Cava Brut Selección består förutom de klassiska Cavadruvorna Parellada (30%), Xarello (30 %) och Macabeo (30 %) även utav en skvätt Chardonnay (10%). Druvorna skördas på natten för att unvika höga temperaturer och fraktas snabbt till vineriet där de kyls ner till 10 grader för att undvika att skalen förstörs. Druvorna pressas och fermenteras separat och ligger minst 12 månader på sin jästfällning. Resultatet är en elegant, modern och uppfriskande Cava. Välbalanserad och karaktärsfullt fruktig med toner av citrus och röda äpplen. Eftersmaken är angenämt brödig. Passar utmärkt som aperitif eller till elegantare rätter så som skaldjur. Priset för den stilfulla Cavan Villa Conchi Cava Brut Selección (artnr 81501) är 109 kronor. Vid köp av 6 flaskor levereras vinerna i en elegant låda som kan användas som ishink. Perfekt för sensommarens och höstens alla festligheter!
I detta avsnitt möter vi legenden Peter Bennyson som driver 19 Glas. Vi pratar Mosel och Spätburgunder, ätbart ogräs och hur man kan kombinera en hel meny med enbart Rieslingviner.
Från norra Italien och regionen Piemonte samsas Italiens välkända 3 P parmaskinka, parmesan och pesto.
Här finns även Barbera som ligger granne med välkända Barbaresco och Barolo.
I Barbera finns Vinhuset Ca’Bianca som grundades 1950, ett vinhus med fokus på högkvalitativa viner. Barbera passar perfekt till italiensk comfort food, som hemgjord pizza eller chark. Se receptet på www.dinvinguide.se
Ca’Bianca Barbera d’Asti är ett medelfylligt vin fullt av solmogna mörka bär, viol, sötlakrits, mjuka tanniner och en viss kryddighet i avslutet.
Ca’Bianca Barbera d’Asti
Med nummer 70391 Kostar 109 kr, Och finns i systembolagets beställningssortiment
Freixenets Prosecco matchat med minitiramisu. @dinvinguide.se och @dryckeslistan.se. #popthepro #vinprovning #bubbel #mousserande #freixenet #freixenetnordic #prosecco #dinprosecco #dinvinguide #dryckeslistan
Santa Julia Brut Blanc de Blancs – etiskt mousserande vin från Argentina Vinet är tillverkat av handskördade druvor, endast chardonnay, från familjens egna vingårdar i Mendoza. Det är ett friskt, fruktigt och piggt vin med inslag av citrus, äpple, grapefrukt och mineral och passar lika bra som aperitif som till lättare maträtter.
Santa Julia Brut Blanc de Blancs Pris 98:- (750 ml, 12% alk/vol) Artikelnummer 7788.
Familia Zuccardi grundades på 60-talet och drivs idag i andra och tredje generationen. Idag är det Argentinas största familjeägda vinproducent och familjen har som målsättning att tillhöra de främsta i landet vad gäller högkvalitativa viner i kombination med en hållbar produktion.
Julia Zuccardi, har gett namn åt vinerna i serien Santa Julia.
Fair for Life är en etisk certifiering med målsättningen att garantera rättvisa och positiva förhållanden mellan olika aktörer i producentledet; mellan arbetare och arbetsgivare, köpare och säljare.
Freixenets Prosecco matchat med fläskfiléspett. @dinvinguide.se och @dryckeslistan.se. #popthepro #vinprovning #bubbel #mousserande #freixenet #freixenetnordic #prosecco #dinprosecco #dinvinguide #dryckeslistan
Freixenets Prosecco matchat med bruschetta con salsiccia. @dinvinguide.se och @dryckeslistan.se. #popthepro #vinprovning #bubbel #mousserande #freixenet #freixenetnordic #prosecco #dinprosecco #dinvinguide #dryckeslistan
Modern snaps med 350-åriga anor
Snälleröds och Årets bartender Fredrik Lundegård hämtade inspiration från en örtagård från 1600-talet och skapade Lundasnaps, en snaps kryddad med fläder, humle och havstorn
I april vann Fredrik Lundegård tävlingen Årets bartender 2016 med sin drink ”Tic Toc Tumeric”, blandad på gurkmeja, japansk sashopeppar och punsch. Inspirationen till drinken kom från den första lasten på Ostindiska kompaniet på 1700-talet. När Lundasnaps skulle tas fram gick de ännu längre tillbaks i tiden.
– 1658 övertygade biskop och trädgårdsälskaren Peder Winstrup Kung Karl X Gustav att grunda universitet i Lund. Winstrups örtagård var därför den självklara inspirationskällan när vi skulle ta fram Lundasnaps. Att vi gör det tillsammans med en av den svenska snapsens fanbärare borgar för god kvalitet, säger Fredrik Lundegård.
Bakom produktionen står Eric Berntson, ägare av Snälleröds, medlem i Spritakademin och verksam inom dryckesbranschen sedan flera decennier. Bevarandet av kulturhistoria, genuint hantverk och äkta vara ligger honom varmt om hjärtat.
– Snapsen är det närmsta vi kommer en nationaldryck. Tråkigt nog är den alldeles för outforskad. Folk sveper den. Och oftast bara till sill vid högtiderna. Men den som gör det missar lätt snapsens gastronomiska sammanhang. Smutta istället. Det ger chansen att verkligen upptäcka snapsen i kombinationen med flera olika maträtter, säger Erik Berntson.
Mat & Destillats kökschef Erik Kjellander har tillsammans med Fredrik Lundegård tagit fram ett recept på en dessert som är speciellt anpassad för att passa till Lundasnaps.
Lundasnaps kostar 199 kr för 500 ml och alkoholhalten är 35 procent. Lundasnaps finns till försäljning på Mat & Destillat samt Grand Hotel Lund. Lundasnaps finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment Nr 86648
Recept: ”Lundasnaps är en ganska mild snaps med ett brett användningsområde. Hela tanken med Lundasnaps är den ska passa det skandinaviska köket. Snapsen funkar bra till det mesta och har ingenting markant som gör dig begränsad i vad du kan para ihop den med i matväg. Den funkar lika bra till en råbiff som en dessert”, säger Fredrik Lundegård.
Citronsorbet med lakritskräm, italiensk maräng och krossade drömmar ”Snapsen är så fruktig i stilen att vi tyckte det var kul att köra den till en fruktig dessert. Det kan alltid krocka eftersom där inte är så mycket sötma i snapsen. Men eftersom där är rätt så mycket syra i desserten så passade det utmärkt”
Lakritskräm 50 g citronsaft 15 g vatten 150 g socker 100 g smör 3 ägg (150g) Lakritspulver eller liknade
Gör såhär: Blanda citronsaft, socker, smör och ägg i en kastrull. Värm försiktigt under konstant vispning. Smaka upp med lakrits efter smak, sila blandningen genom finmaskig sil, ställ in i kylskåp och låt svalna.
Italiensk maräng 300 g socker 100 g vatten 150 g äggvita
Gör såhär: Koka upp sockret med vattnet till 121 grader. Börja vispa äggvitan med 30 g socker på låg hastighet, när sockerlagen är 110 grader öka till max. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall
Drömmar 150 g smör 4,5 dl strösocker 1,5 dl matolja 1,5 msk vaniljsocker 1 tsk hjorthornssalt 5 dl vetemjöl
Gör såhär: Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer. Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten. Rulla kakorna och placera ut på bakplåtspapper. Grädda i 150° i ca 20 minuter. När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan.
Sotat tonicpäron Skala och kärna päron Dela ner i fyra, sota sidorna i het panna Lägg in i tonicwater
Citronsorbet Köp en trevlig på affären.
Garnityr Lakriskrasse eller thaibasilika
Om Fredrik Lundegård och Mat & Destillat Till vardags driver Fredrik Mat & Destillat med ägarkollegan Marcus Nyberg. Mat & Destillat utsågs 2016 till Lunds bästa restaurang av restaurangguiden White Guide. 2017 öppnar ägarduon upp en ny restaurang i Skissernas museum.
Om Snälleröds Redan 1901 startade traktens bönder Snälleröds Ångbränneri som hölls i drift ända fram till 1970-talet. Idag ägs Snälleröds av familjen Berntson, som sedan 1962 bott på säteriet ett stenkast från bränneriet.
Om Peder Winstrup och Lunds universitet År 1658 övertygande biskop Peder Winstrup kung Karl X Gustav att grunda universitetet i Lund. Åtta år senare invigdes Lunds universitet som i år firar 350 år.
Bar Central är restaurangkonceptet med centraleuropeiska influenser. Den första restaurangen öppnades 2012 på Söder och 3 år senare en systerkrog på Birger Jarlsgatan. Vi träffar Robert Rudinski och pratar Moseldalen, höga berg, bra syra och vit sparris.
En resa till Champagne är en upplevelse i sig. Champagne bjuder på ett vackert landskap med böljande kullar, gröna skogar och små pittoreska byar fulla av champagneproducenter.
Freixenet’s vinmakare, Gloria Collell #gloriacollell gjorde ett stort intryck hos @anders_levander och de andra besökarna på @restaurangsysterobror i Stockholm när lanseringen av Freixenets Prosecco gick av stapeln i samarbete med @dinvinguide.se och @dryckeslistan.se. Följ taggen #popthepro för att se material från deltagarna på eventet 🍾🍾🍾 #popthepro #vinprovning #bubbel #mousserande #freixenet #freixenetnordic #prosecco #dinprosecco #dinvinguide #dryckeslistan
57 on Main – signerat den kvinnliga vinmakaren Izele wan Blerk på KWV – är ett strukturerat kraftpaket full av körsbär och svartavinbär med toner av mörk choklad, vanilj och torkade kryddor.
I Sydafrika är Braai en stor del av kulturen och de flesta köttdetaljerna läggs på grillen. Det är därför också självklart att detta vin passar allt som hör grillen till.
I hjärtat av Côte des Blancs, Champagne, närmare bestämt i grand cru byn Cramant hittar man bröderna som brinner för framtidens champagne. Champagne Pertois-Lebrun grundades 1955 efter ett giftermål mellan Paul Pertois, en vinodlare från Cramant med Françoise Lebrun, en vinodlare från Le Mesnil-sur-Oger. Läs mer: http://www.dinvinguide.se/fredrikschelin/en-ny-stjarna-i-stan/
Hornstull Bodega är Tjogets vinbar som slog upp dörrarna 2014. Tillsammans med Fredrik Iveskär och Robert Andersson snackar vi hemska Riesling minnen från ungdomens dagar, hur man parar asiatisk mat med söta viner och varför framtiden för Tyskland som vinland ser extremt ljus ut.
Mariestads Dampfbier blir den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller steam beer. Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet.
Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Förra året gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco inspirerade Richard att göra ett ångöl, eller dampfbier som tyskarna säger. – Jag har alltid gillat ångöl och drömt om att göra ett. Tyskar som kom till Kalifornien, lockade av guld, upptäckte inte bara guld utan också att bristen på is gjorde det svårt att brygga lager och bryggde då ölet som idag kallas ångöl, säger Richard Bengtsson. Richard Bengtsson skapade sin Dampfbier med avstamp i Mariestads tyska rötter under resan längs Inlandsbanan i somras, inspirerad av det gamla ånglok som drog tåget. Det blev en skummande bärnstensfärgad brygd, kanske mer åtråvärd än guld för alla öl-älskare. I grunden är det en lager, men som får jäsa vid en något högre temperatur än vad man normalt har för lageröl. – Richards öl är en torr och fruktig lager med en maltaromatisk fyllighet. Både beskheten och torrheten är utsökt. Drick den helst kyld till 11-13 grader och gärna till husmanskost, säger Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015 och en av dem som redan fått pröva ölet. Varför ölstilen kallas just steam beer är lika ouppklarat som ölet är skummande. Vissa menar att det beror på att det underjästa ölet bildade mycket koldioxid, så när faten eller flaskorna öppnades slog en puff av rök, eller ånga, ut – något som kan ha låtit som ett ånglok. Andra menar att det kommer från de moln av ånga som uppstod när den varma vörten kyldes på bryggeriernas tak, eller för att mäsken värmdes med ånga från ångmaskiner. En annan förklaring är namnet härstammar från det tyska dampfbier, som betyder just ångöl. Oavsett vilket har Richard Bengtsson nu skapat en gyllene brygd. – Det gick ju sådär för många av guldrushens lycksökare, men resultatet av deras nya ölbryggningsmetoder är för oss öldrickare ett riktigt guldkorn. Att se när någon häller en Mariestad Dampfbier i ett glas är bokstavligt som att titta på en flytande guldåder. Har du dessutom en god bit husmanskost framför dig har du en verklig guldgruva att njuta av, säger Rickard Bengtsson.
MARIESTADs DAMPFBIER Pris: 199 SEK Volym: 75 cl Alkoholhalt: 6 % Antal flaskor: 2 000 Lanseringsdag: 1 maj på Systembolaget
Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs 2006
Näsan fylls av vita florala inslag, viss brödighet och inbjudande mineralitet. Moussen och texturen är elegant och mjukt balanserad. Det är ett relativt ungt vin som kommer vinna på att lagras. Trots ungdomen finns en frisk och fyllig smak av gröna svenska äpplen, mineraltoner, citrus, brödighet och en viss nötighet i avslutningen.
Comtes-de-champagne-2006SB 75978, Pris 1 350:-
Pierre Peters Cuvée de Réserve SB# 7350, Pris: 330:- En fantastisk ”Blanc de Blanc” (100% chardonnay) av högsta kvalitet. Vinmakaren Rodolphe Peters använder enbart grand cru druvor från de bästa lägena. I musten får bara den första pressen av dessa druvor kvalificera sig. Det är ett finstämt vin med välintegrerad mousse som uppvisar frisk frukt med inslag av brödighet, mandel, äpplen viss nougat samt grapefrukt och mineraler i avslutet.
Passar utmärkt som aperitif samt till skaldjur i alla former.
Här står jag i gården och provar ett av deras viner.
Anders Levén lagar mat med höstig touch
Anders recept på Gulaschen hittar ni på denna länk: http://www.dryckeslistan.se/recept/vildsvinsgulasch-med-surkal-paprika-och-creme-fraiche/
Kvällens viner som serverades till maten: Roodeberg: Roodeberg Heritage Collection Roodeberg firar 20 år i Sverige genom att lansera en modern klassiker i uppgraderad version. Den är lite finare, lite bättre men fortfarande helt i linje med Roodebergs starka signaturstil. Karaktär Doften är sofistikerad med aromer av röda bär, svarta vinbär och turkisk konfekt med subtila spår av mörk choklad och torkade kryddor. Vinet är saftigt med en bestämd tanninstruktur och är perfekt balanserad med mjuka smaker av röd frukt, björnbär och tobaksblad. Passar till Mustiga rätter på viltkött eller smakrika rätter av nötkött som med fördel kan läggas på grillen. Framställning Vintern före 2012 skörd hade lägre än genomsnittlig nederbörd som fortsatte in på sommaren vilket resulterade i att vingårdarna visade tecken på en lägre markfuktighet genom minskad bärstorlek. En svalare säsong med jämna temperaturer ledde till en stabilare mognad av druvorna som trots övergripande mindre bär storlek och lägre avkastning lovar stor koncentration, bra kvalitet och intensiv färg i 2012 årgångsviner. Vinet har lagrats på ekfat i 14-16 månader, 40 % lagrades på nya fat.
Roodeberg Roodeberg är ett av Sydafrikas mest kända röda viner som i mer än 60 år har utvecklats till att bli ett populärt och uppskattat vin av den svenska konsumenten. Karaktär Mörk röd färg. Fruktig, generös doft av hallon och röda körsbär med kryddiga toner. Smakrikt, packad med frukt från mörka bär och tydlig mjuk tanninstruktur. Kryddiga inslag med en lång eftersmak. Passar till Smakrika och kraftiga rätter av nöt, vilt och kyckling. En mustig gryta eller grillat. Medelstarka hårdostar. Framställning Druvorna är handplockade för att försäkra bästa möjliga mognad och kvalitet. Cabernet Sauvignon, Shiraz och Merlot vinifieras separat, lagringen sker mestadels på franska men även på amerikanska ekfat tolv månader. 15 % Wine maker’s secret adderas för att sätta extra krydda på vinets smak, innan det blandas och buteljeras. Lagringspotential tre till fem år.
Roodeberg White Ett vitt vin för alla tillfällen som uppskattas utav alla, till exempel när du ska piffa till tisdagens fiskrätt eller bjuda vännerna på en välkomstdrink. Karaktär Ett piggt och friskt vin med toner av citrus, guava och lime. Välintegrerade ektoner med ett mjukt och friskt avslut. Passar till En utmärkt aperitif tack vare sin fina frukt och friskhet. Passar även till sallader, fisk- och skaldjursrätter, ljust kött samt det asiatiska köket. Framställning Vinet är hämtat från de svalare områdena i Western Cape vilket ger en långsam mognad och detta resulterar i en hög aromkoncentration och mycket bra naturliga syra nivåer. Druvorna hämtas från sex olika distrikt. Blenden består av 23 % Chardonnay, 37 % Chenin Blanc och 30 % Sauvignon blanc. Chardonnay-vinet och Chenin Blanc-vinet fick tillbringa fyra månader på franska ekfat. Övriga viner lagrades i rostfria tankar för att ge en frisk och fruktig smak.
DOMAINE LOUIS MOREAU Bourgogne Chablis Sex generationer Moreau har byggt upp vad som i dag är Domaine Louis Moreau. Andelar i Premier Cru- och Grand Crulägen adderades till vingårdarna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Totalt äger man 52 hektar av Petit Chablis, Chablis, Premier Cru och Grand Cru. Mest prestigefullt är det s k monopolläget Grand Cru Les Hospices i Grand Cru Les Clos.
Emile Vallois, Francois Vallois och Celine Vallois är de tre generationer vinmakare till champagne-huset Francois Vallois.
Emile kom igång ordentligt under 50-talet där han var en av de drivande krafterna bakom cooperativet där huset nu är den största producenten. Emile jobbade under den tiden enbart med odling av druvor. Det var Francois som 1978 började med produktion av champagne och den första årgången 1979 var också den första som Kristofers farfar smakade. Tredje generationen Celine Vallois startade sin utbildning till att bli vinmakare för två år sedan.
2006 kom Kristofer in som säljresurs i huset och 2008 blev han även involverad mer i de strategiska besluten som har kommit att forma deras framtid. 2008 var också året man beslutade att börja producera single vineyard champagne, vilket var ett fantastiskt beslut eftersom som man numera vet är 2008 ett perfekt år i champagne. Och sedan 2011 har man vänt hela produktionen av husets viner till single vineyard champagne. Fördelen med att vara en del av ett kooperativ är just det att man kan välja och byta ut vissa delar av skörden mot andra så att man kan fortsätta hålls sin stil.
Champagne-huset Canard-Duchêne´s historia tar sin start precis som i så många andra fall med kärlek. Victor Canard en känd ekfats-makare träffade 1860 vinmakerskan Léonie Duchêne, kärlek vid första ögonkastet ledde till giftermål. Båda delade en stor passion för bra vin vilket naturligt ledde till att man började producera sin egen unika Champagne. Med Victors kompetens inom jordbruk, druvor och åldrande av vin i tunnor samt med Léonies expertis inom vinmakning och vinodling så producerade de sin champagne redan 8 år efter giftermålet. Bara ett par med en sådan kärlek till vinet och varandra som Victor och Léonie, kunde producera en sådan väl mottagen debut-champagne. Det som var unikt för tiden var att Léonie kunde arbeta i vinindustrin då kvinnornas roll till stor del förpassats till hushållssysslor. Victor och Léonie satte ihop sina efternamn för att skapa ”Canard-Duchêne”. Huset byggdes i Montagne de Reims National Park 1868. Man rönte stora framgångar och är idag ett stort hus att räkna med, även om man hittills inte har varit så framträdande på den svenska marknaden så öppnas det i Frankrike en flaska Canard-Duchêne vart 15:e sekund….. läs hela artikeln här
Champagne Canard-Duchêne
DinVinguide.se och Fredrik Schelin träffar Klas Lindberg Vi fick chansen att sitta ner och prata lite med kocken Klas Lindberg före en hemma hos middag som Klas lagade hos Anders Levander med Anne Moreau som värdinna. Det blev ett härligt samtal där Klas och Fredrik pratade lite om Klas framgångar från bondemat med smålands inspiration till Nobel middagen 2014 där Klas ansvarade för det varma köket. Följ med oss på en tio minuter lång inspirationsresa. Läs mer om Klas på: http://www.klaslindberg.se
Vill du lägga något nytt på grillen i sommar? Anders Levén tipsar om hemgjord sydafrikansk korv, gödkalvfilé, vildsvinsstek och små paket med sojabönor och fetaost. Olika tillagning men alltid så rätt, grillskola och vinprovning av Fredrik Schelin som valt ut Roodeberg
En Cocktail av Nathalie Haglund från Vin Möter Mat 5.0 Nathalie Haglund
Soul Cleanser
15 ml shrub av fänkål- och shisokrasse
20 ml citronjuice
30 ml Monkey 47
äggvita
Toppa med champagne
Koka ihop shruben och tillsätt vinäger allt efter som (har inte exakta mått) reduceras ganska hårt, kyl detta. Sedan blandar du shrub, citron och spriten i shaker skakar med äggvita. Skaka sedan med is. Häll upp i glas och toppa med champagne och svartpeppar.
Robert Sandqvist var gäst på Vin möter mat i april och fick där både en utmaning att skapa en cocktail ur en råvarukorg men också möjligheten att spela in en cocktailfilm. Här presenterar han ”Old Gold Fashioned”.
Old Gold Fashion 1 cocktail 5 cl Bacardi Gold
1,5 cl China China
2 bsk (10 ml) vanilj- och honungslag
stänk chokladbitters
zest av apelsin
Rör alla ingredienser med is. Sila i glas med is. Zesta över apelsin.
Old gold Fashioned
5 cl Bacardi gold
2 barskedar honung & vaniljsockerlag (10 ml)
chokladbitters några droppar
Allt rörs i ett rörglas med is. Häll upp i ett glas med is.
Serveras:
Old fashioned glas med guldkant
Stor iskub
Guld sked på guldbricka
Garneras med vaniljstång, romchokladtryffel
och citronzest
Hur tänkte jag:
Min lite maniska kärlek till Fattigmansspriten (rom) som tagit plats i dagens finrum har genom åren fått mig att dricka, blanda och experimentera många olika kombinationer med denna ädla dryck!
Hur som så grundar allt på att min favorit drink rum old fashioned den står som grund för min tanke och sen har jag på ett enkelt sätt tagit smaker som smälter samman bra och finns i Bacardi gold apelsin, vanilj, choklad & honung
Raffaele Boscaini from Masi Amarone producer In an interview with DinVinguide.se
Masi Campofiorin ART. NR:5123 PRIS INK MOMS:119,00 kr
Masi Brolo Campofiorin Oro ART. NR:32361 PRIS INK MOMS:165,00 kr
Masi Amarone Costasera ART. NR:2345 PRIS INK MOMS:289,00 kr
Historien om MASI skildrar den familjeägda vinfirman som gjort sig ett stort, ärorikt namn genom hängivet arbete, passion och goda förutsättningar. Idag äger MASI vingårdar och klassiska gods i Valpolicellas allra bästa områden, de arbetar kompromisslöst mot kvalitet och gör viner med en uttalad personlighet på alla olika nivåer. MASI är världskända för sina olika amaroneviner och introducerade redan 1994 det första Amarone-vinet i Sverige, Vaio Armaron. Vinhuset tillverkade också den allra första och folkkära Ripasson, Campofiorin. MASI har därefter alltid varit ledande inom innovation och nytänkande, till exempel har de engagerat sig i att skapa plats åt den annars bortglömda druvan Oseleta, som idag är en del i flera av husets prestigeviner.
MASI har troget drivits av familjen Boscaini genom flera hundra år. Vinhusets namn kommer från Vaio dei Masi, vingården ligger i hjärtat av Valpolicella som familjen köpte under 1700-talets andra halva. Idag driver Sandro Boscaini företaget och tillsammans med sin familj producerar han några av världens mest tilldragande viner. Viner som utan tvekan funnit eftertraktad, stor plats på den svenska marknaden. http://www.masi.it/
Shrewbury´s Morning 4 cl Vernon´s spanish barrel blend*
2 cl Doorly´s XO eller annan bra mörk rom
2 cl lime
1/2-1 cl sockerlag efter behag
2 cl äggvita
* 4 delar stout eller porter, 3 delar oloroso, paolo cortado eller amontillado sherry, 1 del sockerlag och 2 cl ingerfärajuice/liter blend.
Skaka alla ingredienser utan is och sedan med is, sila upp i glas.
En Cocktail av Mattias Borg från Vin Möter Mat 5.0 Mattias Borg
The Cobbler
5 cl Rinquinquin
2 cl grapefruktjuice
2 cl citronjuice
2 cl grape cordial (3 delar socker, 2 delar grapefruktjuice, 1 del vatten)
grapefrukt i bitar
Skaka alla ingredienser med is och häll upp allt i ett Old Fashionglas. Garnera med mynta.
Domaine Lancelot Royer, som grundades 1960, består av fem hektar vingårdar, samtliga belägna i Cote des Blanc. Här är Chardonnay den dominerande druvan, och vinmakaren Michel producerar bara Blanc de Blancs.
Vinframställning Första fermenteringen sker i stål- och cementtankar, då vinet blendas tillsätter man 30% reserv-vin, som är åldrade i gamla ekfat. Vinet ligger på andra jäsningen i källarna ca 18 till 24 månader innan det genomgår disgorgement. Efter man har genomgått disgorgement ligger vinet ytterligare 3 månader innan det släpps ut på marknaden.
TOMMY: Det började som så ofta med en mamma. Tommys egen mamma förstås, men också hennes mor. Tommys mormor, som bar på matkulturen från finska Österbotten. Somrarna där lade grunden till Tommy Myllymäkis passion för mat. Det var stora, bullriga middagar med den finska släkten. Redan på morgonen diskuterades vad som skulle ätas till kvällen, kanske en fisk som någon lyckades fånga i sjön strax intill. Tommy och de andra barnen skalade potatis och rensade grönsaker. Allt lagades från grunden och det var aldrig tal om någon färdigmat. Inte bara nävgröten med rågmjöl och fläsk gjorde intryck på Tommy. Det var här intresset föddes. Det var här han insåg vilken upplevelse mat och gemyt kan innebära.
Tommy vid Bocuse d´Or. 2011
Tommy har alltid tävlat. I mat, i marathon och redan på gården när han växte upp i Katrineholm. Men oavsett om det varit i cykelrace eller hopp från gunga, i löpspåret eller i världsmästerskapet för kockar, så har drivkraften varit densamma. Den stenhårda viljan att ständigt bli bättre och att få nya perspektiv. Från soffan i Katrineholm följde Tommy den nya trenden med tv-kockar intensivt. Anders Dahlbom, Fredrik Eriksson och Rikard Nilsson. De tillhörde Kocklandslaget och tävlade i matlagning.
LAROCHE The history of Domaine Laroche starts in 1850 and is closely related to the development of Chablis and its vineyard.
At that time, there is neither legal delimitation of the vineyard, nor growth classification: wine producers have to explore the vineyard to find the best places and, doing so, they are the heirs of the Cistercian monks. Laroche was among these pioneers.
One century later, Laroche uses technical innovation to reveal the distinctive profile of its terroirs and their remarkable Chablis personality.
The endless seek for great terroirs has been a landmark for the past 20 years: in Languedoc, Chili and South Africa, the first step of Laroche is always the discovery of exceptional terroirs and setting of state-of-the-art wineries.
ANDERS Anders är en man mitt i livet. Efter en karriär i näringslivet beslutade han sig för att ägna sig åt ett av hans sedan länge stora intresse – vinet och dess kultur. Han har sedan det tidiga tjugohundratalet ägnat sig åt skrivande om vin på heltid. Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner, den senare i samarbete med två andra medförfattare.För närvarande arbetar han med en tredje bok. Förutom att skriva böcker frilansar han som vinskribent främst i Sverige men även i viss utsträckning utanför landets gränser. Sedan knappt tio år tillbringar han en del tid i Italienska regionen Marche vid Adriatiska kusten. Att leva i en annan kultur berikar och ger en djupare förståelse för vinet speciellt då landet är Italien, enligt Anders. De viner och vinländer som ligger honom närmast om hjärtat är Frankrike och Italien men även Tyskland. När inte vinet tar upp hans tid är friluftsliv viktigt med bla segling och skridskoåkning, vilket ger en bra balans åt tiden han ägnar åt glasen och besticken.
Sagrantino di Montefalco är italienska viner gjorda med 100% Sagrantino druvor i provinsen Perugia, men behöver inte nödvändigtvis tillhöra kommunen Montefalco. Vinerna inkluderar Montefalco Sagrantino secco, ett torrt DOCG rött vin och Montefalco Sagrantino Passito ett sött rött DOCG vin.
Sagrantino
Alvaro Palacios pratar med Fredrik Schelin och Anders Levander om Priorat, terroir och sina viner.
Land: Spanien Område: Priorat
Camins del Priorat Artnr: X5226AP1101
Les Terrasses Velles Vinyes 2013 Artnr: X5226AP1901
Finca Dofí Artnr: X5226AP0901
De senaste 20 åren har den drygt 40-årige Alvaro Palacios producerat några av Spaniens främsta och till och med legendariska viner. Han har revolutionerat den spanska vinindustrin och anses vara en av landets främsta vinmakare. Efter att ha studerat till önolog i Bordeaux under sin mentor Jean-Pierre Moueix från Château Petrus så återvände han hem till den familjeägda bodegan i Rioja. Men istället för att arbeta med familjen så sökte sig Alvaro till det unika vindistriktet Priorat. Resten är historia, idag anses Priorat producera viner i världsklass och hans viner L´Ermita, Finca Dofi och Les Terrasses är eftersökta av vinsamlare runt hela världen.
Efter hans fars död år 2000 så återvände Alvaro till Rioja för att även ta över driften på Bodegas Palacios Remondo. Han startade också ett nytt projekt med sin systerson Ricardo Perez i Bierzo i nordvästra Spanien. Detta vineri döpte de till Descendientes de J. Palacios till hans avlidna fars ära. I Bierzo så odlar de Menciadruvor från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mesoklimat och det verkar som att de tillsammans med några andra producenter håller på att revolutionera Bierzo i samma utsträckning som Palacios gjorde med Priorat.
Man får känslan av att Alvaro Palacios knappt har börjat trots allt han har åstadkommit. Vi får vänta och se.
Tommy Myllymäki, född 31 juli 1978 i Katrineholm, är en svensk kock som utsågs till Årets kock 2007.
Efter utbildning på restaurangprogrammet Lindengymnasiet i Katrineholm började han sin karriär hos Erik Lallerstedt på bland annat Gondolen och Eriks bakficka. Efter det har han arbetat med Karin Fransson på Hotell Borgholm på Öland. När han korades till Årets Kock 2007 var han köksmästare på Pontus by the Sea i Stockholm.
Tommy Myllymäki vann den 9 januari 2010 den svenska uttagningen till Bocuse d’Or, där han representerade Sverige vid Bocuse d’Or Europe i Genève 7-8 juni 2010 och vid Bocuse d’Or 25-26 januari 2011 och lyckades vinna silvertrofén Silverbocuse. Bocuse d´Or har sedan starten 1987 snabbt utvecklats till att bli världens mest prestigefyllda matlagningstävling, kallad VM för Kockar. Tävlingen är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock.
Tommy Myllymäki driver bl.a. Julita Wärdshus i Julita utanför Katrineholm och fram till våren 2012 bistro Stortorget i Katrineholm. Han är delägare i Matkomfort och har även drivit Den Småländska Kolonin, Bageriet och Bistron i Jönköping
Sommaren 2011, under vinjetten Mitt kök – Sverigeresan, åkte Tommy Myllymäki tillsammans med sommelieren Jens Dolk och runt i Sverige och lagade mat i TV4:s Nyhetsmorgon, åtta olika platser under lika många veckor. Under säsongen 2011/2012 samarbetar ishockeylaget HV71 med Tommy, när man utvecklar sitt mat- och dryckesutbud i samband med matcher. Sedan den 1 september 2011 är Tommy Myllymäki anställd på deltid, som kreativ ledare hos Sturehof, Riche och Teatergrillen i Stockholm.
Under 2012 märktes hans nya satsningar, bl.a. Restaurang Spira som drivs av Tommy Myllymäki, Magnus Saleborn och Stefan Isaksson. Trion har också grundat Jönköpings Matbolag på Solåsen i Jönköping. I lokalen som ligger mittemot Media Markt driver de nu ett stort produktionskök, ett bageri och en butik.
Myllymäki deltog och vann matlagningstävlingsprogrammet Kockarnas kamp hösten 2012. Han driver även restaurang Sjön, belägen vid Vätterstranden i Jönköping.
2013 gav Tommy Myllymäki ut sin första egna kokbok, boken Såser Natur & Kultur. Läs mer om Tommy: http://tommymyllymaki.se/tommy/
Laroche Land: Frankrike Område: Chablis
Michel Laroche är den 5:e generationen vinmakare i familjen. Sedan 1850 har de producerat viner i Chablis. Sedan 1967 då Michel tog över egendomen har de växt från 6 hektar till att idag bestå utav mer än 100 hektar. Detta utan att ge vika för sina ideal. De tidigare generationerna hade jordbruk som huvudnäring och vinet som bi-syssla. Michel tog allt till helt nya höjder.
Domaine Laroche är ett team av synnerligen passionerade medarbetare. Allt från vingårdsarbetarna under ledning av Yannick, Vineyard manager till teamet i vineriet under ledning av Denis till deras exportavdelning, har vinet som gemensamma nämnare.
Michel strävar efter att vinerna skall vara eleganta och med tydlig mineralitet. De arbetar organisktt och synnerligen innovativt och söker hela tiden efter nya sätt att utveckla sitt viner. Laroche har som kännetecken att skörda druvorna senare än många andra av deras kolleger i Chablis. Detta för att druvorna skall uppnå maximal mognad. När ekfat används så är de alltid helt integrerade i i vinet och står endast för ngt mer struktur i vissa av vinerna. En extrem noggrannhet genomsyrar denna producent vilket återspeglar sig i de eleganta vinerna.
Det är verkligen en levande legend vi har glädjen att få representera i Sverige och en av de viktigaste ambassadörerna för så väl Chablis som för Frankrike som vinland.
www.larochewines.com
Din Guide om Vin med Anders Levander och Sofia Ander. Anders och Sofia provar Barbaresco
Fontanafredda Barbaresco 2011 SB# 75182, Pris 169:- Prunutto Barbaresco 2011 SB# 22013, Pris 199:- Fratelli Cigliuti Vie Erte Barbaresco 2010 SB# 71900, Pris 349:-
Rickard Salzmann Eriksson Rom Collins
Vin Möter Mat 5.0
Fredrik Schelin Med smittande passion o fascinerande kunskaper bjuder Fredrik Schelin på hänförande upplevelser för alla sinnen om livets goda: mat & dryck! Novisa välkomnas in i en magisk värld och sakkunniga når oanade höjder av nya uttryck. Fredrik Schelin är vinkällarmästare, berest vinkonnässör, välformulerad skribent samt grundare av Sweden Wine Club och Dinvinguide.se Startade redan 1995 sin första restaurang och driver idag framgångsrika ”Syster O Bror” – med sin syster. För kontakt: E-mail fredrik@fredrikschelin.se Phone +46 708 720 470 Member of Swedish Wine Writers Association & Circle of Wine Writers Karoline Nordefors Kock, projektledare för vinmotermat.se och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se.
Singapore sling
30 ml Gunroom Gin
15 ml Cherry Heering
7,5 ml Cointreau or Triple sec
7,5 ml Bénédictine D.O.M
30 ml lime juice
120 ml pineapple juice
2 drops Angostura bitter
Grenadine
Soda top
Cherry and pineapple slice garnish
Magnus och Anders testar Riesling.
Kloster Eberbach Riesling Spätlese (nr 6257) http://www.systembolaget.se/6257 Kloster Eberbach Riesling Kabinett (nr 5810) http://www.systembolaget.se/5810 KLOSTER EBERBACH
Kvalitetsproducenten Kloster Eberbach från tyska Rheingau har en otrolig historia som tog sin början redan 1136. Kloster Eberbach är en mycket stor producent men med den ovanliga kombinationen att deras toppviner kan mätas med vilken topproducent som helst från Rheingau. Vinerna från Kloster Eberbach är utmärkta gastronomiviner där kombinationerna endast begränsas av fantasin. Tillsammans med Bouchard Pére & Fils har Kloster Eberbach världens största vinbibliotek med årgångar som går tillbaka till 1706. Vingårdarna är vackert belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen, ett område som är känt för att kunna producera några av världens bästa rieslingviner. Trots att Rheingau bara omfattar 3 % av den totala tyska vinodlingsarealen måste det betraktas som den historiskt mest betydelsefulla regionen i landet. Sägnen gör gällande att Karl den Store (742-814) anlade områdets första vingårdar och år 1136 anlände cisterciensermunkar utskickade från moderklostret i Bourgogne och byggde upp Kloster Eberbach. Det finns även en svensk anknytning då munkarna 1631 flyr det 30-åriga kriget och svenska trupper under Axel Oxenstierna bor i klostret.
Eberbach Abbey (tyska: Kloster Eberbach) är en före detta cistercienserklostret kloster nära Eltville am Rhein i Rheingau , Tyskland . På grund av dess imponerande romanska och tidiga gotiska byggnader det anses vara en av de mest betydande arkitektoniska fornlämningar i Hesse , Tyskland
Amour de Deutz Rosé 2006 vs Louis Roederer Cristal Brut Rosé 2004 med Fredrik Schelin Amour de Deutz Rosé 2006 (nr 99208) Mousserande vin , Rosé, Pris 2300:- http://www.systembolaget.se/99208
Louis Roederer Cristal Brut Rosé (nr 96013) Mousserande vin , RoséFrankrike Frankrike, Champagne Årgång 2004, Pris 3595:- http://www.systembolaget.se/96013
Din vin guide med Jerry Lindahl.
”Valnöt och körsbär”
4 cl Doorly’s XO
1 cl Cherry Heering
1 rågad barsked vaniljsyrup
1 barsked (ca 5-6 dashar) valnötsbitter
Rör ingredienserna med is, häll upp och drick! Getost serverad med reduktion gjord på körsbär, vaniljstång, socker och balsamvinäger.
Din guide om vin med Fredrik Schelin och Anders Levander pratar om Chablis 1) Clotilde Davenne Bourgogne Blanc (nr 5562) 125:- 2) Petit Chablis William Fèvre (nr 85011) 139:- 3) Chablis William Fèvre (nr 87642) 169:- 4) Chablis Domaine Charly Nicolle (nr 78603) 149:- 5) Beaune du Château Blanc Premier Cru (nr 86272) 259:-
Monkey´s wrench
6 cl Monkey 47 gin
2 cl Antica Formula
2 barskedar granskottssirap
2 dash amargo chuncho
citron zest
Rör ut sirapen med övriga ingredienser i ett rör glas. Tillsätt is och rör drinken kall. Häll upp i glas och zesta över citron, släpp ner skalet i glaset om så önskas.
Thyme 47 (1 drink)
4 cl Monkey 47 gin
2 barskedar lingon (1 barsked = 1 tesked)
3 cl citronjuice
2 cl honung
4 kvistar timjan
Toppa med:
soda
Garnityr:
grafpefruktzest
timjankvist
Dubbelskaka (skaka alla ingredienser utan is och sedan med is). Sila upp i ett highballglas fyllt med is och toppa med sodavatten. Pressa ett grapefruktzest över drinken och garnera med timjankvistar.
Val delle Rose Riserva (nr 2847) Rött vin , Kryddigt & MustigtItalien Italien, Toscana, Morellino di Scansano Årgång 2010 Alkoholhalt 14,0 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 129:-
Fonterutoli No10 (nr 71062) Rött vin , Fruktigt & SmakriktItalien Italien, Toscana Årgång 2011 Producent Marchesi Mazzei 119:-
Torricella (nr 7179) Vitt vin , Fylligt & SmakriktItalien Italien, Toscana Årgång 2011 Alkoholhalt 14,0 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 139:-
Din guide om vin med Fredrik Schelin och Magnus Reuterdahl
Cartlidge & Browne Pinot Noir (nr 79245) Rött vin , Kryddigt & MustigtUSA USA, Kalifornien, North Coast Årgång 2012 Producent Cartlidge & Browne 119:-
Les Lauzeraies Tavel (nr 2724) Rosévin Frankrike Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Tavel Årgång 2013 Alkoholhalt 13,5 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 109:-
Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen (nr 70327) Vitt vin Österrike Österrike, Niederösterreich, Kamptal Årgång 2013 Producent Weingut Bründlmayer 145:-
Chardonnay från tre kontinenter provning med Fredrik Schelin & Magnus Reuterdahl Chateau Montelena Chardonnay (nr 71649) Vitt vin , Fylligt & SmakriktUSA USA, Kalifornien, North Coast, Napa Valley Årgång 2011 Alkoholhalt 14,0 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 299:-
Montagny Les Crêts Feuillat-Juillot (nr 73009) Vitt vin Frankrike Frankrike, Bourgogne, Côte Chalonnaise, Montagny Årgång 2010 Producent Feuillat-Juillot 139:-
Jordan Chardonnay (nr 73559) Vitt vin Sydafrika Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch Årgång 2013 Producent Jordan Winery 145:-
Chablis Clotilde Davenne (nr 6307) Vitt vin , Friskt & FruktigtFrankrike Frankrike, Bourgogne, Chablis Årgång 2013 Alkoholhalt 12,5 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 159:-
Chateau Montelena Cabernet Sauvignon (nr 71926) Rött vin , Stramt & NyanseratUSA USA, Kalifornien, North Coast, Napa Valley Årgång 2011 Alkoholhalt 14,0 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 299:-
Charles & Charles Cabernet Sauvignon Syrah (nr 75612) Rött vin USA USA, Washington State, Columbia Valley Årgång 2012 Producent Bieler & Smith 119:-
Muscat de Beaumes-de-Venice (nr 72675) Övrigt starkvin Frankrike Frankrike, Rhonedalen, Muscat de Beaumes de Venise Årgång 2012 Producent Vidal Fleury 129:-
Vouvray Hélène Dorléans Brut (nr 87268) Mousserande vin , Vitt torrtFrankrike Frankrike, Loiredalen, Touraine, Vouvray Årgång 2009 Producent Bourillon Dorléans 139:-
Cami Salié (nr 5385) Vitt vin , Friskt & FruktigtFrankrike Frankrike, Frankrike sydväst, Jurançon, Jurançon Sec Årgång 2012 Alkoholhalt 14,0 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 109:-
Pérez Cruz Reserva Cabernet Sauvignon (nr 6000) Rött vin , Fruktigt & SmakriktChile Chile, Maipo Årgång 2012 Alkoholhalt 13,5 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 85:-
Koyle Gran Reserva Cabernet Sauvignon (nr 6377) Rött vin , Fruktigt & SmakriktChile Chile, Rapel, Colchagua Årgång 2012 Alkoholhalt 14,0 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 110:-
Capitel de’Roari Amarone (nr 12366) Rött vin , Kryddigt & MustigtItalien Italien, Venetien, Valpolicella, Amarone della Valpolicella Årgång 2010 Alkoholhalt 15,0 % Sockerhalt 5 gram/liter 189:-
Villa Righetti Ripasso (nr 76308) Rött vin , Kryddigt & MustigtItalien Italien, Venetien, Valpolicella, Valpolicella Classico Årgång 2011 Producent Luigi Righetti 109:-
Allt om vin tv med Fredrik Schelin och Magnus Reuterdahl
Ser Lapo Chianti Classico Riserva (nr 73896) Rött vin Italien Italien, Toscana, Chianti, Chianti Classico Årgång 2011 Producent Marchesi Mazzei 149:-
Brolio Riserva (nr 71483) Rött vin , Kryddigt & MustigtItalien Italien, Toscana, Chianti, Chianti Classico Årgång 2010 Alkoholhalt 14,5 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 189:-
Brolio (nr 2705) Rött vin , Stramt & NyanseratItalien Italien, Toscana, Chianti, Chianti Classico Årgång 2012 Alkoholhalt 13,0 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 119:-
Cava – vad är det? Fredrik Schelin i Barcelona Sitter på taket på hotell Majestic i Barcelona och berättar om det mousserande vinet Cava. Metod, historik och mer om drycken.
Cava har rönt stora framgångar med den svenska publiken på senare tid. Jag har länge varit kritisk till det smala utbudet av andra mousserande viner utöver champagne på systembolaget. Det finns givetvis ett digert utbud i den lägre prisnivån, problemet är att det sällan kommer in några produkter som håller lite högre pris och kvalitetsnivå. Missförstå mig rätt visst finns det billigare cava som håller en bra kvalitet, några som jag tipsar om nedan. Men jag som har varit i Katalonien och rest runt bland vinmakarna har upplevt att det finns så mycket mer och bättre kvalitets cava som jag saknar här hemma.
Nåväl det ser ut som att den svenska konsumenten börjar bli mogen och nyfiken nog att man nu kan börja lansera fler och bättre mousserande viner ifrån andra områden än champagne.
Cavans tillkomst tillskrivs katalanen Josep Raventós år 1872. Penedès-distriktets vingårdar plågades av vinpestens framfart som spreds av phylloxera-lusen. De flesta infekterade vinstockarna var av röda sorter och de blev oftast ersatta av vita. Inspirerad av champagneregionens framgångar beslöt Raventós sig för att skapa ett torrt mousserande vin. Förr var detta vin känt som spansk champagne, champaña och xampany, men detta blev inte längre tillåtet efter EU-lagar om ursprungsskydd infördes. (källa Wikipedia)
VIN MÖTER MAT PRESENTATION LAG 5 DESSERTER
Per Bäckström Martin Isaksson Cissi Andersson Anders Levander Rikard Enell Fredrik Löwenhamn
Varför Vin möter mat? Vin möter mat är eventet som bjuder in några av Sveriges främsta opionsbildare inom mat och vin för en dag med matlagning, vinprovning och nätverkande. Karoline Nordefors och Fredrik Schelin är vännerna som hade en idé och har byggt ett framgångsrikt eventkoncept.
http://ccmixter.org/files/copperhead/26682 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Fredrik Schelin besöker Diebolt-Vallois i Cramant Champagne
Diebolt-Vallois Land: Frankrike Område: Champagne Diebolt-Vallois Denna egendom som ligger i hjärtat av Cramant drivs av Jacques Diebolt och hans familj. Ända sedan de 1992 blev utsedda till årets champagneproducent av Gault Millau har efterfrågan på deras viner varit enorm. Deras viner genomsyras av en fantastisk elegans kombinerat med den krämiga lite gräddiga strukturen som är så typisk för vinerna från Cramant. Vinerna är endast baserade på Chardonnay från Cramant med undantag för Diebolt Tradition där man blandar i Pinot Noir och Pinot Meunier från närliggande kommuner. Sedan 1995 så producerar Jacques Diebolt förutom sin vanliga Blanc de Blancs ett prestigevin vid namnet Fleur de Passion från 65-åriga vinstockar. Det produceras endast de främsta årgångarna och har sedan sin introduktion rankats som ett av de främsta Blanc de Blancs-vinerna från hela regionen. Det som man bör ha i åtanke är att eftersom efterfrågan på Fleur de Passion är så stor så släpps vinerna relativt tidigt. Kan man vänta några år och låta vinet få flaskmognad så blir man rikligt belönad.
http://www.dinvinguide.se/fredrikschelin/champagne-bast-i-test-2014-champagne-till-nyar-och-till-julbordet/
BRA KÖP Diebolt-Vallois Prestige Brut SB# 7723, Pris 369:- Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av brioche, äpplen, nötter samt smörighet. Lång eftersmak med inslag av grapefrukt.
http://www.diebolt-vallois.com http://www.systembolaget.se/7723 Diebolt-Vallois Prestige Brut (nr 7723) Mousserande vin , Vitt torrtFrankrike Frankrike, Champagne Producent Diebolt-Vallois Leverantör Prime Wine Sweden AB Alkoholhalt 12,5 %
VIN MÖTER MAT PRESENTATION LAG 4 DESSERTER Sara Aasum Hultberg Anette Rosvall Malin Lönneberg David Sundgren Sebastian de la Cruz Peter Lannesand
http://ccmixter.org/files/copperhead/26682
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Cocktail Fat Tuesday med Svante Schön
3 dash Peychaud 20 ml Honung smaksatt med kreolska kryddor 30 ml citron 40 ml Southern Comfort
I Baren med Karoline Nordefors presenterar mer utförlig beskrivning. http://ccmixter.org/files/VJ_Memes/31221 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Följ med ner i källarna på Champagne Charles Heidsieck, en av de unika källarna i Champagne´s huvudstad Reims som är helt uthuggen ur kalkberget som staden vilar på.
Charles Heidsieck Brut Réserve (nr 77522) Mousserande vin , Vitt torrtFrankrike Frankrike, Champagne Producent Charles Heidsieck Leverantör Provinum Vinhandel AB Alkoholhalt 12,0 %
Charles Camille Heidsieck (1822–1893[2]) was a 19th-century French Champagne merchant who founded the Champagne firm Charles Heidsieck in 1851. He is credited with popularizing Champagne in the United States and was known as ”Champagne Charlie” during his stay. During the American Civil War Heidsieck was imprisoned under suspicion of being a spy for the French government and the Confederacy. His imprisonment sparked an international incident between France and US over what became known as The Heidsieck Incident Charles Heidsieck was the son of Charles-Henri Heidsieck, a Champagne merchant who was famous for riding into Moscow on a white stallion in 1811 just ahead of Napoleon’s advancing army. Heidsieck arrived with cases of his Champagne and his order book, ready to celebrate with whichever side would win the upcoming battle. http://ccmixter.org/files/VJ_Memes/31221 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Vin Möter Mat Presentation Lag 3 Varmrätt kött Stina Patetsos Fredrik Rosell Peter Ekfeldt Magnus Reuterdahl Jörgen Höijer Svante Garsten Schön
Jamie Goode vinskribent som släppt bla de världsberömda böckerna Wine science, a milestone in the industry samt Authentic Wine intervjuas av Fredrik Schelin på Wine & Culinary International Forum II i Barcelona 2014
“Minerals: harmony though the terroir”, by Jamie Goode, author of ‘The science of wine’ and the blog wineanorak.com.
Vin Möter Mat Presentation Lag 2 Varmrätt fisk Pär Stenberg Sofia Ander Sebastian Graus Daniel Fritzdorf Lina Skandevall
KWV Mentors Selection Grenache blanc http://www.arvidnordquist.se/vin-och-ol/sortiment/kwv-mentors-selection-grenache-blanc-11/ Drink – gin lila morot pastiss citron
Cocktail Sugar plum fairy av Måns Borg
Sugar plum fairy
Blended scotch 4 cl
Px cherry 1cl
Färskpressad lime 2 cl
Plommonsockerlag 2 cl
Apelsinzest
I Baren med karoline Nordefors presenterar mer utförlig beskrivning. http://ccmixter.org/files/VJ_Memes/31221 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Vin Möter Mat presentation lag 1 Kanapéer
Tack till våra samarbetspartners Arvid Nordquist Norsk Fisk Snellman Traiding Oli Oli
Lag Kanapéer Niklas Falkman Mats Berggren Ola Håkansson Maja Berthas Joakim Liljequist Måns Borg Emma Samuelsson
Saluhallen Boqueria Las Ramblas Barcelona Fredrik Schelin besöker, provsmakar och berättar om detta magnifika resmål.
At the Boqueria people eat, shop and gossip together doing what the Spanish excel at, living life well and enjoying a sense of community. ”Thomasina Miers, Chef at the Wahaka Restaurant in London”
http://www.boqueria.info
Cocktail South East side med Joakim och Sebastian
30 ml citronjuice 10 ml sockerlag 10 ml Aperol 40 ml limeinfuserad gin thaibasilika
Karoline Nordefors skriver mer på I Baren http://ccmixter.org/files/VJ_Memes/31221 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Rikard Enell
Bloody Mary 5 ml vodka infuserad med selleri toppad med clarifierad kolsyrad tomatjuice citronzest selleri
http://ccmixter.org/files/VJ_Memes/31221 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Vin möter mat 27/4-2014 För första gången satte vi in ett nytt delmoment under Vin Möter Mat, en variant av kockarnas kamp. Varför Vin möter mat? Vin möter mat är eventet som bjuder in några av Sveriges främsta opionsbildare inom mat och vin för en dag med matlagning, vinprovning och nätverkande. Karoline Nordefors och Fredrik Schelin är vännerna som hade en idé och har byggt ett framgångsrikt eventkoncept. En förutsättning för att bli inbjuden till Vin möter mat är att vara aktiv i sociala medier. http://ccmixter.org/files/lazztunes07/12238 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Vin möter mat 27/4-2014 Varför Vin möter mat? Vin möter mat är eventet som bjuder in några av Sveriges främsta opionsbildare inom mat och vin för en dag med matlagning, vinprovning och nätverkande. Karoline Nordefors och Fredrik Schelin är vännerna som hade en idé och har byggt ett framgångsrikt eventkoncept. En förutsättning för att bli inbjuden till Vin möter mat är att vara aktiv i sociala medier.
http://ccmixter.org/files/AlexBeroza/46258 http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Fredrik Löwenhamn Cocktail Mexican Breakfast 50ml Mezcal Anejo 15ml Choklad Agave 1 helt ägg Rimmat glas med baconsalt
Vin Möter Mat event 4.0
André Clouet Silver Brut Nature (nr 7546) Mousserande vin , Vitt torrtFrankrike Frankrike, Champagne Alkoholhalt 12,0 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 315:- http://www.systembolaget.se/7546
Jacquesson Cuvée nº 737 (nr 7436) Mousserande vin , Vitt torrtFrankrike Frankrike, Champagne Producent Jacquesson & Fils 389:- http://www.systembolaget.se/7436
Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut (nr 87452) Mousserande vin , RoséFrankrike Frankrike, Champagne Producent Laurent-Perrier 601:- http://www.systembolaget.se/87452 Allt om champagne med Fredrik Schelin
Ro-Rée Saint Joseph Louis Cheze (nr 2887) Rött vin , Kryddigt & MustigtFrankrike Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Saint-Joseph Årgång 2012 Alkoholhalt 12,5 % Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter 169:-
Viña Cubillo Crianza (nr 72870) Rött vin Spanien Spanien, Rioja Årgång 2006 Producent R López de Heredia Viña Tondonia 159:-
Xavier Crozes-Hermitage (nr 79627) 149:- Rött vin , Kryddigt & MustigtFrankrike Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage Årgång 2011 Alkoholhalt 13,5 % http://www.systembolaget.se/79627
Châteauneuf du Pape Louis Bernard (nr 72371) 171:- Rött vin , Kryddigt & MustigtFrankrike Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape Årgång 2011 Alkoholhalt 14,5 % http://www.systembolaget.se/72371
Chat Sauvage Weingut provning vinresa http://www.chat-sauvage.de/index.php?id=1
De Loach Russian River Valley Pinot Noir (nr 2222) 185:- Rött vin , Kryddigt & MustigtUSA USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County, Russian River Valley Årgång 2012 Alkoholhalt 13,5 % http://www.systembolaget.se/2222
Amplus Cabernet Sauvignon Carmenere (nr 2186) 109:- Rött vin , Fruktigt & SmakriktChile Chile, Maipo Etiskt märkt, Fair for Life Årgång 2011 Alkoholhalt 13,5 % http://www.systembolaget.se/2186
Din guide om vin med Anders Levander och Fredrik Schelin
Weingut Künstler Familjen Künstler har en mycket lång historia som vinodlare, och har producerat vin i Mähren (i nuvarande Tjeckien) sedan 1600-talet. Den moderna historien började dock med att Franz Künstler efter andra världskrigets slut tvingades att flytta till Tyskland. Efter att ha skaffat sig en formell utbildning i oenologi började han arbeta hos olika vinodlare i Rheingau. År 1965 fick han tillgång till egna vingårdar och började bygga upp Weingut Franz Künstler, som idag rankas som en av de allra bästa producenterna i Tyskland. Idag är Franz son, Gunter Künstler ansvarig vinmakare.
http://www.weingut-kuenstler.de Denna sekt kan beställas via Systembolagets tjänst privatimport http://www.systembolaget.se/Tjanster/Privatimport/Lagg-till-dryck/ www.dinvinguide.se
Si Mon Père Savait (nr 71402) 145:- Rött vin Frankrike Frankrike, Languedoc-Roussillon, Côtes du Roussillon Årgång 2010 Producent Bernard Magrez Leverantör AB Wicked Wine Sweden Alkoholhalt 14,5 % http://www.systembolaget.se/71402
Château Tempérance (nr 72793) 165:- Rött vin Frankrike Frankrike, Bordeaux Årgång 2004 Producent Bernard Magrez Leverantör AB Wicked Wine Sweden Alkoholhalt 14,0 % http://www.systembolaget.se/72793
Brunello di Montalcino Val di Suga (nr 42302) 254:- Rött vin , Stramt & NyanseratItalien Italien, Toscana, Brunello di Montalcino Årgång 2008 Alkoholhalt 14,5 % http://www.systembolaget.se/42302
Campogiovanni Il Quercione Riserva (nr 72715) 699:- Rött vin Italien Italien, Toscana, Brunello di Montalcino Årgång 2006 Producent San Felice Leverantör Bibendum Alkoholhalt 14,0 % http://www.systembolaget.se/72715
Ruit Hora (nr 2842) 139:- Rött vin , Kryddigt & MustigtItalien Italien, Toscana, Bolgheri Årgång 2011 Alkoholhalt 14,0 % http://www.systembolaget.se/2842
Collosorbo Brunello di Montalcino (nr 79341) 249:- Rött vin Italien Italien, Toscana, Brunello di Montalcino Årgång 2009 Producent Tenuta di Collosorbo Leverantör AB Wicked Wine Sweden Alkoholhalt 14,5 % http://www.systembolaget.se/79341
Nero d’Avola Syrah D’Alessandro www.passioneitaliana.com Castello di Monterinaldi Chianti Classico Riserva (nr 71610) Rött vin Italien Italien, Toscana, Chianti, Chianti Classico Årgång 2008 Producent Monterinaldi http://www.systembolaget.se/71610
Fredrik Schelin och Anders Levander provar vin Domaine Jean Goulley et Fils – Petit Chablis 2013 http://www.kjeffes.se/vitt-vin/?page=wine&id=35
Domaine Jean Goulley et Fils – Chablis 2013 http://www.kjeffes.se/vitt-vin/?page=wine&id=36
Domaine Jean Goulley et Fils – Chablis Premier Cru 2011 http://www.kjeffes.se/vitt-vin/?page=wine&id=37
Fredrik testar en Cloudy Bay Pinot Noir från Nya Zeeland 2012 samt Villa di Capezzana från Toscana, Italien 2009.
Rijks på Mitt kök mässan 2011
Fredrik Schelin beskriver det italienska vinet Ferrari (139 kr) och det chilenska vinet Perez Cruz (79 kr)
Fredrik Schelin beskriver det tyska vinet Moldejazz, Calles Jazz Riesling (90kr) och det franska vinet Calles Grenache (99 kr)
Fredrik Schelin beskriver det italienska, prisvärda bordsvinet Langhe Nebbiolo (139 kr) och det klassiska Barbaresco (235 kr) från kooperativet Produttori del Barbaresco.
Fredrik Schelin talar beskrivande om det italienska Mauro Primitivo Alberello (nr 32364) (62 kr) http://www.systembolaget.se/32364 Raccolto Appassimento (nr 3302) (89 kr). http://www.systembolaget.se/3302 Detta äger rum på Vinmässan.
Fredrik Schelin talar om det franska Duménil Millésime champagne årgång 2004 – 2304 kronor per låda (6st)
Accueil
http://www.kvalitetsvin.se
Fredrik Schelin talar beskrivande om Amarone della Valpolicella 2007. Vinet passar bra till en ostbit, men bör undvikas med mat. Amarone della Valpolicella Vinet har en djup rubinröd färg och en stor, syltig doft med inslag av vanilj, tobak, kaffe och choklad. Ett vin med stor kropp och en lång, nyanserad eftersmak. Vinet bör luftas minst 2 timmar på karaff.
Passar utmärkt till grytor på vilt eller nöt, gärna med lite hetta i. Ett väldigt bra alternativ till vällagrade ostar med mycket sälta.
Serveringstemperatur: 18-20°
Vinifiering: Skördeuttag 2 kg per vinstock, druvorna torkas under 4 månader före press. Fermentation sker under kontrollerad temperatur (24 ° C), i ståltank under 12 dagar. Vinet lagras därefter på nya ekfat i 30 månader innan det buteljeras. Slutlig lagring 6 månader på flaska.
Jordmån: Kalkhaltig silt/lera
Lagring: Öppnas 2014-2022 DRUVA: Corvina, Rondinella, Molinara, Oseleta LAND: Italien OMRÅDE: Valpolicella Classico PRODUCENT: Fratelli Revello KLASSIFICERING: DOCG ALKOHOLHALT: 15 % VOLYM: 75 cl
Fredrik Schelin gör en djupgående analys om CF Oestricher Lenchen samt Calle Rieslings vita vin från Tyskland 2010. Calles Riesling (nr 72154) 107:- Tyskland Tyskland, Rheingau http://www.systembolaget.se/72154 Oestricher Lenchen Calle Fegt Edition Riesling Auslese (nr 75487) 201:- Tyskland Tyskland, Rheingau http://www.systembolaget.se/75487
Fredrik Schelin tar med oss på en rundvandring i Bollingers champagnehus och dess källare. Grundat 1829 i Aÿ av Hennequin de Villermont, Paul Renaudin och Jacques Bollinger. Det ägs och styrs idag av femte generationen efter Jacques Bollinger.
Bollinger är känt för dess medverkan i de legendariska Bond-filmerna.
Fox Creek Red Baron Shiraz (nr 2194) 109:- http://www.systembolaget.se/2194 Fredrik Schelin talar beskrivande om Shirazvinet Red Baron, 2011. En lång fyllig härlig smak med generösa toner av frukter och bär.
Mitt kök mässan 2011 Mauro
Fredrik Schelin talar om sin vistelse i Champagnehuset Jacquart i Frankrike.
Fredrik Schelin tackar för sin vistelse på Kapstadens vinmässa och talar lite om Kapstadens viner.
Gone Surfing i Kapstaden på vinmässa CapeWine 2012
Laborie Mousserande i Kapstaden på vinmässa CapeWine 2012
Fredrik Schelin talar beskrivande om House of Mandela i Kapstaden på vinmässan CapeWine 2012.
Fredrik Schelin talar beskrivande om Graham Becks mousserande vin i Kapstaden på vinmässan CapeWine 2012.
Fredrik Schelin talar beskrivande om rött, vitt och rosé Roodeberg i Kapstaden på vinmässan CapeWine 2012.
Fredrik Schelin talar om De Wetshof på vinmässan CapeWine i Kapstaden 2012.
Fredrik Schelin inleder sin vistelse på vinmässan CapeWine 2012 i Kapstaden. Provning av rosé brut från Laborie Estate
Fredrik Schelin beskriver den tjeckiska ölen Staropramen Dark (15,90 kr), Jever Fun (9,90 kr), det franska Chablis Saint Martin (77 kr) och Château la Tour de By (79 kr)
Chablis Saint Martin http://www.systembolaget.se/7143 Staropramen Dark http://www.systembolaget.se/1632 Château la Tour de By http://www.systembolaget.se/3083 Fredrik Schelin Provar vin ute i snö 2012
Fredrik Schelin intervjuar Marilisa Allegrini som provar sitt Amarone-vin på Det Goda Köket-mässan.
DinVinguide.se är en guide för människor som alla har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Våra namnkunniga skribenter inspirerar, utbildar och rapporterar om trender, nyheter och traditioner inom vinvärlden. Välkommen till DinVinguide.se!
Fredrik Schelin beskriver och provar Laborie Limited Collection Chardonnay (95 kr) & Simonsig Chardonnay (91 kr).
Fredrik Schelin beskriver Cheval des Andes och Moscato d’Asti.
Fredrik Schelin beskriver två årgångar (2005, 2007) av libanesiska vinet Chateau Musar (279 kr)
Chateau musar 2005 279:- http://www.systembolaget.se/7463 Chateau musar 2007 279:- http://www.systembolaget.se/7463 Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om vinerna och gården.
Fredrik Schelin beskriver Bürgermeister Schweinhardt Riesling (117 kr) och Roodeberg Heritage Collection (109 kr)
Schweinhardt löhrer berg 2012 117:- http://www.systembolaget.se/5802 Roodeberg heritage Collection 2012 109:- http://www.systembolaget.se/70453 Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om vinerna
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om Errazuriz Max Reserva Sauvignon Blanc 2012 119:- & Clos Henri Sauvignon Blanc 2012 Errazuriz Max Reserva Sauvignon Blanc 2012: http://www.systembolaget.se/6630 Clos henri sb 2012 149:- http://www.systembolaget.se/6402
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om Mauro molino Legattere 2011 249:- http://www.systembolaget.se/72034 Barbera dalba 2013 119:- http://www.systembolaget.se/79358 Barolo vigna conca 2008 509:- http://www.systembolaget.se/79369
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om de italienska och prisvärda Le Volte & Lange Nebbiolo.
Le Volte 2011 159:- Lange nebbiolo 2012 169:- 72385 Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om vinerna http://www.systembolaget.se/32472 Anders Levander har skrivit om denna också läs mer på dinvinguide.se ALTERNATIV TILL EN BARBARESCO — LANGHE NEBBIOLO FRÅN PRODUTTORI DEL BARBARESCO
Alternativ till en Barbaresco – Langhe Nebbiolo från Produttori del Barbaresco
Fredrik Schelin talar om det italienska, inbjudande La Vespa och La Court Michele Chiarlo.
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om La vespa 2010 119- http://www.systembolaget.se/2721 La court nizza 251:- http://www.systembolaget.se/92156
Fredrik Schelin beskriver Pouilly-Fumé Les Duez Cailloux (139 kr) och Langlois-Chautea Vieilles Vignes (179 kr).
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om Fournier pouilly fume 139:- http://www.systembolaget.se/2227 Langlois vielles vignes 2005 179:- http://www.systembolaget.se/81411
Fredrik Schelin talar om och beskriver Alvarinho Contacto & Vinha da Urze Reserva.
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om Contacto 119:- http://www.systembolaget.se/6707 Vinha da urze 97:- http://www.systembolaget.se/6832
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och beskriver Chateau la Temperance och Baby Bad Boy.
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om Franska viner Chateau la temperance 2011 145:- http://www.systembolaget.se/72165 Baby bad boy 129:- http://www.systembolaget.se/79493
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och beskriver Brunello di Montalcino & Campogiovanni Brunello di Montalcino.
Col dorcia brunello di montalcino 07 267:- 12357 Campogiovanni brunello di montalcino 07 349:- http://www.systembolaget.se/73516
Fredrik Schelin beskriver ARA Select Blocks från Nya Zeeland och Senorio de Cuzcurrita från Rioja i Spanien.
Ara select blocks 149:- http://www.systembolaget.se/2013 Senorio de cuzcurrita 129:- http://www.systembolaget.se/2954
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om Bolla Le Poiane Ripasso & och svenskarnas favorit Masi Amarone Costasera. Om Ripasso-metoden och vad som passar till en Amarone.
Masi costasera amarone 09 284:- http://www.systembolaget.se/2345 Le poiande bolla valpolicella ripasso 119: http://www.systembolaget.se/22320
Fredrik Schelin provar rosévin: Grande Recolte, Chateau Vignelaure & Masi Rosa dei Masi. bland annat en som blev bäst i test på www.Dinvinguide.se
Grande Recolte 99:- http://www.systembolaget.se/75286 Chateau Vignelaure 129:- http://www.systembolaget.se/74825 Masi Rosa dei Masi 89:- http://www.systembolaget.se/79430
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om champagne. Moët & Chandon Grand Vintage 2006 (nr 7545) 499:- samt Systembolagets billigaste champagne Philippe De Nantheuil Brut (nr 77262) 159:-.
Agenda:
Hur öppnar man en champagne? I vilket glas dricker man champagne?
Fredrik Schelin beskriver det franska vinet Langois Crémant de Loire Brut Rosé (129 kr) och Bollinger Rosé.
Bollinger rose 549:- http://www.systembolaget.se/7755 Langlois brut rose 129:- http://www.systembolaget.se/76063 Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om Champagne och Cramant rosé
Fredrik Schelin beskriver det franska Pinot Noir från Schubert Marions Vineyard (309 kr) och Schubert Block B (349 kr).
Schubert block b 2011 349:- http://www.systembolaget.se/75091 Schubert marions vineyard 2011 309:- http://www.systembolaget.se/74149 Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och pratar om vinerna
Bacardi Legacy 14 2min finalVersion
Fredrik Schelin provar Stellenzicht Golden Triangle Shiraz (102 kr) 2010 & 2011.
Vin Möter Mat 140427
Fredrik Schelin provar Crozes Hermitage Cave de Tain (101 kr) + Allesverloren Shiraz (101 kr).
COCKTAILFILM MED LUDVIG GRENMO FRÅN LINJE TIO — WALK THE LINE MED JOHNNIE WALKER GOLD OCH CHOKLADBITTER
COCKTAILFILM MED JENS DAHLBERG FRÅN NOSH AND CHOW — FIVE STOP PUNCH MED DON JULIO BLANCO, GRAND MARNIER OCH GRAPEFRUKT
COCKTAILFILM MED JOHAN SJÖDIN FRÅN STORY HOTEL — THE DON DRAPERITHA MED DON JULIO, CITRON OCH GRAND MARNIER
COCKTAILFILM MED MATTIAS BORG FRÅN MARIE LAVEAU — THE FIZZ NO.10 MED TANQUERAY NO TEN, APRIKOSLIKÖR OCH PEYCHAUD BITTER
COCKTAILFILM MED MATTIAS SKOOG FRÅN LINJE TIO — PAYCHECK MARTINI MED TANQUERAY NO TEN, LIMONCELLO OCH ORANGE BITTERS
Fredrik Schelin beskriver och provar Pierre Peters Cuvée de Réserve (295 kr), André Clouet Grande Réserve (259 kr) & Deutz Brut Classic (349 kr).
Fredrik Schelin beskriver och provar tyska Leitz Eins Zwei Dry Riesling Trocken (99 kr) och det italienska Michele Chiarlo Reyna (269 kr).
Fredrik Schelin provar Côtes du Rhône Mon Coeur (138 kr) & Gran Lurton Piedra Negra (127 kr)
Fredrik Schelin provar och beskriver Two Rivers Juliet Riesling (159 kr) och Bel Echo Pinot Noir (159 kr).
Fredrik Schelin provar och beskriver det vita Petit Chablis Domaine Sainte Claire (109 kr) & det röda Chianti Classico Riserva Ser Lapo (89 kr).
Fredrik Schelin provar och beskriver Château Vignelaure (109 kr) & Comtes d’Isenbourg Gewurztraminer (129 kr).
Fredrik Schelin provar och beskriver Terredora Fiano di Avellino (119 kr) & Helderberg Cabernet Sauvignon (89 kr)
Fredrik Schelin provar och beskriver Laroche Bourgogne Réserve (99 kr) & Cerro Añon Reserva (114 kr).
Fredrik Schelin på Dinvinguide.se provar och beskriver Biohof Pratsch Grüner Veltliner (87 kr) & Tamarí Ar Malbec (119 kr)
Fredrik Schelin provar Domäne Wachau Riesling Selection (79 kr) & Sesta Cerasuolo di Vittoria (99 kr).
Fredrik Schelin provar och beskriver Chablis Saint Martin Laroche 2012 (149 kr) & Campos Góticos Tempranillo (89 kr).
Fredrik Schelin provar mousserande vin och jämför Cava med Cap Classique La Vida al Camp (129 kr) + Graham Beck (139 kr).
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och beskriver Alvarinho Contacto (119 kr) och Porcupine Ridge (99 kr).
Vinmakare Floriane Eznack på champagne Jacquart blir intervjuad av Dinvinguide.se. Floriane förklarar processen hur man skapar champagne
Champagne Jacquart med Floriane Eznack Winemaker talar om olika sorters druvor och skapandet av champagne: Pinot Meunier, Pinot Noir & Chardonnay. Dinvinguide.se gör intervjun.
Dinvinguide inspirerar med en kort video som ger en inblick på champagnefält.
Gaia Gaja berättar om planerna för 2011 under en intervju med Fredrik Schelin.
Gaia Gaja provar sin Barbaresco 2006. Beskriver den djupgående och avslutar med citatet ”it is ten o clock in the morning and it is as good as a breakfast wine”. Fredrik Schelin Intervjuar.
Fredrik Schelin beskriver området Mosels skörd på branta sluttningar.
Fredrik Schelin beskriver sitt besök i vinkällaren St Nikolaus där mankan prova flera hundra olika viner från Mosel.
Fredrik Schelin besöker Weingut Schmitges i Mosel 2011. Fredrik beskriver skapande av vin och traditioner.
Fredrik Schelin besöker och beskriver Weingut Kerpens källare.
Fredrik Schelin beskriver sitt besök i Weingut Kerpen, Mosel 2011.
Weingut Karp Schreiber Mosel. Fredrik Schelin besök 2011.
Fredrik Schelin beskriver sitt besök hos Weingut Dr Pauly Bergweiler 2011 i Mosel.
Fredrik Schelin från dinvinguide.se Weingut Dr Melsheimer Traben Trabach Vingård på endast 1,8ha år 2011. Fredrik beskriver Fabelviner som Riesling i Mosel.
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och beskriver Dopff & Irion Riesling (89 kr), Montes Cabernet Sauvignon Carménère (109 kr) & Cháteauneuf du Pape Louis Bernard (169 kr).
Fredrik Schelin provar viner från Durbanhill på Capewine 2012.
Fredrik Schelin provar viner från Radford Dale the winery of Good Hope.
Fredrik Schelin provar Drambuie och Jack Daniels Tennessee Honey
Fredrik Schelin provar Magna Carta i källaren bland ekfaten på Klein Constantia.
Fredrik Schelin från Dinvinguide.se provar och beskriver Allegrini Appassimento (89 kr), Valle Reale (89 kr & Paralléle 45 (99 kr).
Fredrik Schelin provar och beskriver Vecchioflorio Marsala (99 kr) & Real Tesoro Amontillado (199 kr).
Fredrik provar alternativ till Champagne inför nyår: Pongrácz Brut (109 kr), Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut (98 kr) & Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Rosé (109 kr).
Fredrik provar vin från Sydafrika och producenten Fleur du cap: Fleur du cap Unfiltered (109 kr), Bergkelder (95 kr) & Laszlo (249 kr)
Fredrik provar Clos Henri Sauvignon Blanc (179 kr), Peter Lehmann The Barossa (124 kr), Planeta Plumbago (129 kr) och Ruffino (135 kr).
Dinvinguide.se med Fredrik Schelin tipsar om två av årets glöggsorter: Blossa Alkoholfri Glögg (29 kr), Blossa 12 Yuzu Ingefära (94 kr)
Se fler filmer på www.dinvinguide.se
Sebastian Beaumont på Beaumont Wines skickar en hälsning och berättar om deras viner. Fredrik Schelin intervjuar.