Vin TV

DinVinguide.se TV är en guide för människor som alla har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.

Annons:

Filtrera på spellista

Langlois-Crémant de Loire Brut, nr 7405. 125 kr
Langlois-Crémant de Loire Brut, nr 7405. 125 kr

Langlois-Crémant de Loire Brut, nr 7405. 125 kr
Krämig och rik crémant, med drag av kalk, mineral, krossade stenar och gråpäron. Innehåll är 60 % chenin blanc, 20 % chardonnay och 20 % cabernet franc. En liten del är dessutom reservevin, för att ge extra tyngd till vinet. Crémant måste ligga minst 1 år på sin jästfällning i Loire. Denna har legat 36 månader på sin; enbart för den svenska marknaden.
Ungefär tre timmars bildfärd, sydväst om Paris, ligger Loiredalen längs med floden Loire. Området är känt för sina vackra slott och särskilt för sina viner. Här finns allt från lättare rött på cabernet franc till riktigt söta viner på chenin blanc.
Ett av de kända slotten är Langlois-Chateau, som producerar bland annat crémant. Langlois-Chateau grundades 1885, men ägs sedan 1973 av Societé Jacques Bollinger. Vinhuset är framför allt erkända för sina mousserande viner, crémant, gjorda på de lokala druvsorterna cabernet franc och chenin blanc. Man producerar även rött och rosé, gjort på cabernet franc och vita viner på chardonnay och sauvignon blanc. Produktionen ligger på cirka 700.000 flaskor om året. Sedan 2010 gör man också ett sött vin, på 100 % chenin blanc, med otrolig koncentration och sötma.

Naturen och hänsyn till miljön är viktig för vinhuset. 24 hektar, av de 73 hektar vingårdar man äger, är biodynamiska. Langlois var faktiskt en av de första vinproducenterna att ta emot en Terra Vitis certifiering; ett bevis på ekologisk och miljövänlig vinodling/framställning.

Julklappen som bubblar av kunskap – champagne.
Julklappen som bubblar av kunskap – champagne.

Min kompanjon och tillika käre vän Fredrik Schelin har precis skrivit en bok om champagne och andra bubbel. Det är nog många som sett Fredrik i TVs morgonsoffor när han provar champagne med programledarna. Jag som själv skrivit om vin i många år och givit ut böcker är imponerad. Fredriks bok om bubbel är riktigt bra och det är en perfekt julklapp.

Fredrik Schelin har under alla år jag känt honom vurmat för mousserande vin. Han tillbringar mycket tid med att resa i områden där man tillverkar bubbelviner. Allt från talrika besök i Champagne till Sydafrika med sina Cap Classique.

Fredriks liv snurrar kort och gott mycket kring vin med bubblor i och från hela världen. Detta har nu krönts med en elegant bok som kom på bokhandelsdiskarna för några veckor sedan med titeln Champagne, 49 miljoner bubblor i en flaska.

Tillsammans med fotograf Raphael Cameron alias vår ”Raffe” och illustratören Sara Cameron har Fredrik fyllt 200 sidor med kunskap om bubblande vin. Boken har vackra foton. Raffe är inte bara en glad kille utan även en gudabenådad fotograf. Han har känsla för bilder med vinmotiv och inte minst människorna i vinvärlden. Saras teckningar skapar en trevlig och luftig stil. Det är en lättläst bok utan några pekpinnar alls. Vi som känner Fredrik väl vet att han inte har någon snobbism eller ”von oben” attityd till champagne. Denna naturliga inställning, gör det mindre komplicerat för den mindre invigde i bubblornas magiska värld, att läsa om vin.

Något som jag speciellt gillar är recepten på maträtter som passar till champagne. Det är inga komplicerade saker som tar tid eller är tekniskt svåra att tillaga. Fredriks långa erfarenhet som krögare visar sig väl här. De 28 åren bland grytor och gäster har satt sina spår på ett positivt sätt. Grattis Fredrik till en fin bok!

Anders Levander – DinVinguide.se

Il Momento di Terreno, 75163, 109:-
Il Momento di Terreno, 75163, 109:-

Ett vin för livets alla stunder
Sedan 1988 har den svenska familjen Ruhne gjort vin på vingården Terreno i distriktet Chianti Classico i Toscana.
– När vi kom hit var det främst för ett vackert hus i en vacker trakt och några hektar vingård följde med, berättar Sofia Ruhne, yngsta dottern av fyra i familjen.
Resan har gått från förtrollade betraktare till respekterade toskanska vinproducenter.
Sofia var sju år när de först kom till Terreno. Nu, 30 år senare, delar hon med sig av sin barndoms Toscana till fler genom det nya vinet – Il Momento di Terreno.
– Namnet betyder stunden från Terreno och det är ett vin för livets alla stunder, förklarar hon.
I Chianti Classico är druvsorten sangiovese drottning. Med en rivig, robust och rustik karaktär utvecklas den i området till stilfulla, eleganta viner. Distriktet förknippas med kvalitet sedan 1700-talet och producenterna följer strikta regler för sin vinproduktion här.
Terrenos viner är ekologiska och väcker alltmer uppmärksamhet, både i Sverige och i Italien. Vingårdens Chianti Classico fick 2018 guldmedalj i Vinordic Wine Challenge som bästa ekologiska röda vin i Sverige.
– Efter 30 år av vinframställning i Chianti Classico är Il Momento uttrycket som ger fler möjligheten att ta del av vår resa, säger Sofia.
Il Momento di Terreno är ett rubinrött vin gjort på sangiovese. Mustigt och medelfylligt med en läskande bärighet. Fruktig och blommig doft med inslag av toskanska örter. Smaken av solmogna körsbär och viol övergår i en uttrycksfull kryddighet i eftersmaken. Ärligt och välbalanserat!
Il Momento di Terreno 2016 lanseras den 18 maj på Systembolaget. Art.nr: 75163 Pris: 109 sek (750 ml, 13,5 % alk/vol) Distribueras av We & Wine.
Före lanseringen kan vinet avnjutas på The Winery Hotel i Solna.
Il Momento di Terreno är både ekologiskt och veganvänligt och kommer i en elegant, hållbar kartong, med rum för tre flaskor.

Freixenet Italian Sparkling Rosé
Freixenet Italian Sparkling Rosé

Freixenet Italian Sparkling Rosé är ett fräscht och fruktigt vin med en ren smak av elegant röd frukt, pink grape, vita blommor och äpple tillsammans med en pigg mousse.

Vinet är en självklar uppföljare till förra årets stora försäljningssuccé Freixenet Prosecco D.O.C. som tog marknadenmed storm och idag finns på alla Systembolag i Sverige.

– Vi är glada över att få presentera det här läckra, rosa mousserande vinet på den svenska marknaden. Den fräscha,goda och rena smaken ihop med en fantastisk rosa nyans i den unika flaskan blir ett smakfullt och dekorativt inslag på bröllop, kalas och sommarbufféer, säger Louise Key-HedbergMarknadschef på Freixenet Nordic.

– Vinet är gjort på druvorna Glera (85%) och Pinot Noir (15%)som valts ut mycket noggrant från specifika vingårdar.Utvecklingen av Proseccon var en spännande resa och nu tar
vi ytterligare ett steg i förädlingen av italienskt mousserande,säger Gloria Collell, huvudvinmakerska på Freixenet Group.

Druvorna skördas sent på kvällen för att behålla sin fina syra och pressas sedan mycket försiktigt för att få en ren, läckerfrukt och en naturligt vackert rosa färg. Jäsningen sker vid låg temperatur för att vinet ska behålla alla subtila aromer för attfå ett mer nyanserat vin. Den andra jäsningen sker på temperaturkontrollerade ståltankar under tryck vilket ger

en härlig frukt med en naturlig sockerhalt på 14,5 g/l.

Xavier
Xavier

Xavier bryter alla regler
Vinkonsult, lagbrytare, grenacheälskare samtidigt som han ibland avskyr den och inte minst en person som gör många misstag. Xavier Vignon vill och vågar göra det mesta inom vin.
– Jag äger en del vinmark, men köper också mycket frukt för att kunna täcka behoven, berättar Xavier. Jag skulle egentligen inte alls äga några gårdar, det bara blev så. Jag skulle inte heller göra vin under eget namn, det blev också bara så, fortsätter Xavier.
Men erfarenhet och vinkunskap har Xavier Vignon gott om. Innan han landade i Rhonedalen i mitten på 90-talet, samlade han på sig kunskap och meriter i andra delar av Frankrike och även i Australien. Idag är han vinkonsult till över 300 producenter. Däribland i Turkiet och China bland annat.

– Jag måste ut och resa och gör vin i andra länder. Det ger mig både inspiration och andrum, säger Xavier.
Sedan 1995 har han däremot varit bosatt och verksam i Rhonedalen. Hans egna viner växte fram några år senare. I liten skala. Han skulle ju som sagt inte göra vin under egen etikett. Relationen med Sverige startade med en så kallad ”tender”, typ offert, från Systembolaget vilka eftersökte en Chateauneuf-du-Pape av en viss kvalité och i ett visst prisläge. Xavier vann! Vinet blev en stor succé och samarbetet med importören Vinovativa har fortsatt sedan dess. Detta var till och med innan Xavier ”upptäcktes” av Parker med flera. Sverige var före sin tid.

Xavier var också före sin tid. Hans viner har aldrig varit av det bombastiska och storslagna hållet.

– Jag jobbar mycket med fokus, balans och mineralitet. Grenache är en druva att älska och hata på samma gång. Den kan lätt få för hög alkoholhalt och bli obalanserad. Därför gör jag experiment och analyser på just mineralitet.
Xavier tycker om experiment. Han tycker också om att utmana regelverken kring vin.

TAPIZ RESERVE MALBEC
TAPIZ RESERVE MALBEC

Vinhuset Tapiz ligger i Argentinas spännande Uco Valley, Mendoza med Vingårdar på mer än 1.300 meters höjd.
Druvan Malbec går hand i hand med vällagat kött, som råvaror i säsong, höstlamm eller vilt?
Välj mellan två av Tapiz Malbecviner
TAPIZ ORGANIC RESERVE MALBEC EKO
mycket fruktig smak tydlig fatkaraktär inslag av svarta vinbär viol plommon örter och vanilj.
SB# 6529
PRIS 155 kr

Eller Tapiz Reserve Malbec
ett generöst fruktigt vin med rostad fatkaraktär inslag av björnbär lakrits och choklad.
SB# 6591
PRIS 129:-

TAPIZ

Tapiz ligger i Argentinas spännande Uco Valley i Mendoza vid mäktiga Anderna som närmaste granne. Vingårdarna ligger på mer än 1.300 meters höjd. Flera av Andernas toppar når över 6.000 meter.

Tapiz ligger i Argentinas spännande Uco Valley i Mendoza med de mäktiga Anderna som närmaste granne. Vingårdarna ligger på mer än 1.300 meters höjd i relation till Andernas toppar på över 6000 meter över havet. Den höga altituden ger friskare vindar, färre stekheta dagar och betydligt svalare nätter vilket resulterar i mer aromatiska viner med fin blommighet och bra syranivåer. Mer komplexitet med andra ord!

Ägarinnan till ett av Argentinas mest påkostade vinerier heter Patricia Ortiz och har svenskt ursprung. Därför vurmar ägaren extra mycket för Sverige och frågar man Patricia passar flera rätter ur det svenska köket med bodegans kryddiga och mustiga Malbecviner.

Tapiz vinmakare Fabián Valenzuela har 20 års erfarenhet och hans passion för vingårdarnas Terroir avspeglas tydligt i vinerna. Fabiáns praktik i bl.a. Bourgogne har gjort att han favoriserar elegans framför råstyrka i sina viner. Som konsult tar Fabián experthjälp av ingen annan än Jean-Claude Berrouet, tidigare vinmakare för en av världens mest exklusiva vinhus, Château Pétrus. Resultatet kan inte bli något annat än kvalité!

Tapiz Organic Reserve är både ekologisk och har den klassiskt mustiga Malbecstilen och till detta passar inget annat bättre än en vällagad köttbit. Varför inte satsa på råvaror i säsong som höstlamm eller vilt med rotfrukter?

Côtes du Rhône Belleruche
Côtes du Rhône Belleruche

Côtes du Rhône Belleruche

Artikelnummer: 75764
Pris: 109 kr

Fredrik Schelin DinVinguide.se
Ett elegant vin med inslag av bigarråer, vildhallon, örter med fin syra och mjuka tanniner. Perfekt till höstens viltgrytor och rotsaker.

Beställ sex flaskor Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône och få en fantastisk trälåda.

Côtes du Rhône Belleruche

Druvorna till Belleruche skördas vid optimal mognad och kommer från de fyra kommunerna, Drôme, Vaucluse, Gard och Ardèche. Druvorna avstjälkas och jäser vid hög temperatur för att ge vinet mer struktur.

Färg: Röd.

Doft: Fruktig, uttrycksfull doft med inslag av hallon, körsbär, lakrits, peppar och färska örter.

Smak: Fruktig med inslag av mörka körsbär, hallon, lakrits och örter. Finns en lätt kryddig smak med fin syra och silkiga tanniner.
Toppårgång från kungen av Rhone!

Det finns bara en Kung i Rhônedalen och hans namn stavas Michel Chapoutier. Ingen vinmakare i världen har fler viner som belönats med maximala 100 poäng än Michel. Nu släpps äntligen toppårgången 2016 av Michel Chapoutiers Côtes-du-Rhône Belleruche, ett vin som Michel själv helst ställer på bordet till en söndagsmiddag med familjen.

Belleruche är en klassisk Rhône-blend med övervägande del grenache, en druva som ger härligt rödfruktiga viner som smakmässigt drar åt jordgubbar och körsbär. Andelen syrah bidrar med mörk frukt, fyllighet, tannin och syra samt ger vinet struktur och längd. Dessutom är Michel Chapoutier en mästare på att lyfta fram den typiska örtigheten som vi förknippar med Rhône.

M.Chapoutiers historia sträcker sig tillbaka till 1808 Marius Chapoutier köpte en egendom i Tain l’Hermitage. Marius etablerade sig snabbt som en av de största markägarna på Hermitage-berget, redan då en av franskrikes mest prisade vingårdar. M:et i namnet är en gammal familjetradition, alla familjemedlemmars namn börjar med M.

Att försöka göra dagens ägare Michel rättvis med några få rader är minst sagt utmanande. När han tog över efter sin far 1989 stod företaget på ruinens brant och hotades av konkurs. Genom att sänka skördeuttagen och fokusera på kvalitet så har han lyft M.Chapoutier till ett av vinvärldens starkaste varumärken. De vingårdsspecifika vinerna, Sélection Parcellaires, tillhör vinvärldens mest eftertraktade viner. Michel är en av de stora förespråkarna av hållbart jordbruk och har konverterat alla sina egna vingårdar till ekologisk och biodynamisk odling.

Cava Villa Conchi
Cava Villa Conchi

Villa Conchi är en Cava framtagen av Javier Gallareta som är en av Spaniens mest spännande vinentreprenörer. Druvorna kommer från högkvalitativa vingårdar i hjärtat av Penedès för att skapa en elegant, karaktärsfull och modern Cava. Javier kompromissar aldrig med kvaliteten vilket tydligt speglar slutresultatet. Villa Conchi Cava Brut Selección (artnr 81501) kostar 109 kronor.
Villa Conchi är framtagen av Javier Gallareta som är en av Spaniens mest spännande vinentreprenörer. Hans vision var att skapa en ny typ av Cava som var mer karaktärsfull, elegant och modern. Under 2009 reste han över hela Katalonien för att hitta vingårdar som kunde möta hans krav och i hjärtat av Penedès hittade han den höga kvalitet och stil som han letade efter. Resultatet blev slutligen Villa Conchi och namnet är en hyllning till Javiers mamma, Conchi, som var hans inspirationskälla för elegans och stil. Villa Conchi Cava Brut Selección är alltså inte bara en modern och elegant Cava utan även en hyllning till en inspirerande kvinna! Javier Gallareta kompromissar aldrig med kvaliteten och resultatet är flera priser på internationella tävlingar runt om Europa.
Villa Conchi Cava Brut Selección består förutom de klassiska Cavadruvorna Parellada (30%), Xarello (30 %) och Macabeo (30 %) även utav en skvätt Chardonnay (10%). Druvorna skördas på natten för att unvika höga temperaturer och fraktas snabbt till vineriet där de kyls ner till 10 grader för att undvika att skalen förstörs. Druvorna pressas och fermenteras separat och ligger minst 12 månader på sin jästfällning. Resultatet är en elegant, modern och uppfriskande Cava. Välbalanserad och karaktärsfullt fruktig med toner av citrus och röda äpplen. Eftersmaken är angenämt brödig. Passar utmärkt som aperitif eller till elegantare rätter så som skaldjur.
Priset för den stilfulla Cavan Villa Conchi Cava Brut Selección (artnr 81501) är 109 kronor. Vid köp av 6 flaskor levereras vinerna i en elegant låda som kan användas som ishink. Perfekt för sensommarens och höstens alla festligheter!

Lundasnaps Nr 86648, 199:-
Lundasnaps Nr 86648, 199:-

Modern snaps med 350-åriga anor

Snälleröds och Årets bartender Fredrik Lundegård hämtade inspiration från en örtagård från 1600-talet och skapade Lundasnaps, en snaps kryddad med fläder, humle och havstorn

I april vann Fredrik Lundegård tävlingen Årets bartender 2016 med sin drink ”Tic Toc Tumeric”, blandad på gurkmeja, japansk sashopeppar och punsch. Inspirationen till drinken kom från den första lasten på Ostindiska kompaniet på 1700-talet. När Lundasnaps skulle tas fram gick de ännu längre tillbaks i tiden.

– 1658 övertygade biskop och trädgårdsälskaren Peder Winstrup Kung Karl X Gustav att grunda universitet i Lund. Winstrups örtagård var därför den självklara inspirationskällan när vi skulle ta fram Lundasnaps. Att vi gör det tillsammans med en av den svenska snapsens fanbärare borgar för god kvalitet, säger Fredrik Lundegård.

Bakom produktionen står Eric Berntson, ägare av Snälleröds, medlem i Spritakademin och verksam inom dryckesbranschen sedan flera decennier. Bevarandet av kulturhistoria, genuint hantverk och äkta vara ligger honom varmt om hjärtat.

– Snapsen är det närmsta vi kommer en nationaldryck. Tråkigt nog är den alldeles för outforskad. Folk sveper den. Och oftast bara till sill vid högtiderna. Men den som gör det missar lätt snapsens gastronomiska sammanhang. Smutta istället. Det ger chansen att verkligen upptäcka snapsen i kombinationen med flera olika maträtter, säger Erik Berntson.

Mat & Destillats kökschef Erik Kjellander har tillsammans med Fredrik Lundegård tagit fram ett recept på en dessert som är speciellt anpassad för att passa till Lundasnaps.

Lundasnaps kostar 199 kr för 500 ml och alkoholhalten är 35 procent. Lundasnaps finns till försäljning på Mat & Destillat samt Grand Hotel Lund. Lundasnaps finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment Nr 86648

Recept:
”Lundasnaps är en ganska mild snaps med ett brett användningsområde. Hela tanken med Lundasnaps är den ska passa det skandinaviska köket. Snapsen funkar bra till det mesta och har ingenting markant som gör dig begränsad i vad du kan para ihop den med i matväg. Den funkar lika bra till en råbiff som en dessert”, säger Fredrik Lundegård.

Citronsorbet med lakritskräm, italiensk maräng och krossade drömmar
”Snapsen är så fruktig i stilen att vi tyckte det var kul att köra den till en fruktig dessert. Det kan alltid krocka eftersom där inte är så mycket sötma i snapsen. Men eftersom där är rätt så mycket syra i desserten så passade det utmärkt”

Lakritskräm
50 g citronsaft
15 g vatten
150 g socker
100 g smör
3 ägg (150g)
Lakritspulver eller liknade

Gör såhär: Blanda citronsaft, socker, smör och ägg i en kastrull. Värm försiktigt under konstant vispning. Smaka upp med lakrits efter smak, sila blandningen genom finmaskig sil, ställ in i kylskåp och låt svalna.

Italiensk maräng
300 g socker
100 g vatten
150 g äggvita

Gör såhär: Koka upp sockret med vattnet till 121 grader. Börja vispa äggvitan med 30 g socker på låg hastighet, när sockerlagen är 110 grader öka till max. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall

Drömmar
150 g smör
4,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl

Gör såhär: Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer. Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten. Rulla kakorna och placera ut på bakplåtspapper. Grädda i 150° i ca 20 minuter. När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan.

Sotat tonicpäron
Skala och kärna päron
Dela ner i fyra, sota sidorna i het panna
Lägg in i tonicwater

Citronsorbet
Köp en trevlig på affären.

Garnityr
Lakriskrasse eller thaibasilika

Om Fredrik Lundegård och Mat & Destillat
Till vardags driver Fredrik Mat & Destillat med ägarkollegan Marcus Nyberg. Mat & Destillat utsågs 2016 till Lunds bästa restaurang av restaurangguiden White Guide. 2017 öppnar ägarduon upp en ny restaurang i Skissernas museum.

Om Snälleröds
Redan 1901 startade traktens bönder Snälleröds Ångbränneri som hölls i drift ända fram till 1970-talet. Idag ägs Snälleröds av familjen Berntson, som sedan 1962 bott på säteriet ett stenkast från bränneriet.

Om Peder Winstrup och Lunds universitet
År 1658 övertygande biskop Peder Winstrup kung Karl X Gustav att grunda universitetet i Lund. Åtta år senare invigdes Lunds universitet som i år firar 350 år.

Mariestads Dampfbier – inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter
Mariestads Dampfbier – inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter

Mariestads Dampfbier blir den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är
bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller
steam beer. Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet.

Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Förra året gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco inspirerade Richard att göra ett ångöl, eller dampfbier som tyskarna säger.
– Jag har alltid gillat ångöl och drömt om att göra ett. Tyskar som kom till Kalifornien, lockade av guld, upptäckte inte bara guld utan också att bristen på is gjorde det svårt att brygga lager och bryggde då ölet som idag kallas ångöl, säger Richard Bengtsson.
Richard Bengtsson skapade sin Dampfbier med avstamp i Mariestads tyska rötter under resan längs Inlandsbanan i somras, inspirerad av det gamla ånglok som drog tåget. Det blev en skummande bärnstensfärgad brygd, kanske mer åtråvärd än guld för alla öl-älskare. I grunden är det en lager, men som får jäsa vid en något högre temperatur än vad man normalt har för lageröl.
– Richards öl är en torr och fruktig lager med en maltaromatisk fyllighet. Både beskheten och torrheten är utsökt. Drick den helst kyld till 11-13 grader och gärna till husmanskost, säger Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015 och en av dem som redan fått pröva ölet.
Varför ölstilen kallas just steam beer är lika ouppklarat som ölet är skummande. Vissa menar att det beror på att det underjästa ölet bildade mycket koldioxid, så när faten eller flaskorna öppnades slog en puff av rök, eller ånga, ut – något som kan ha låtit som ett ånglok. Andra menar att det kommer från de moln av ånga som uppstod när den varma vörten kyldes på bryggeriernas tak, eller för att mäsken värmdes med ånga från ångmaskiner. En annan förklaring är namnet härstammar från det tyska dampfbier, som betyder just ångöl. Oavsett vilket har Richard Bengtsson nu skapat en gyllene brygd.
– Det gick ju sådär för många av guldrushens lycksökare, men resultatet av deras nya ölbryggningsmetoder är för oss öldrickare ett riktigt guldkorn. Att se när någon häller en Mariestad Dampfbier i ett glas är bokstavligt som att titta på en flytande guldåder. Har du dessutom en god bit husmanskost framför dig har du en verklig guldgruva att njuta av, säger Rickard Bengtsson.

MARIESTADs DAMPFBIER Pris: 199 SEK
Volym: 75 cl
Alkoholhalt: 6 %
Antal flaskor: 2 000
Lanseringsdag: 1 maj på Systembolaget

Anders Levén matlagningsevent
Anders Levén matlagningsevent

Anders Levén lagar mat med höstig touch

Anders recept på Gulaschen hittar ni på denna länk:
http://www.dryckeslistan.se/recept/vildsvinsgulasch-med-surkal-paprika-och-creme-fraiche/

Kvällens viner som serverades till maten:
Roodeberg:
Roodeberg Heritage Collection Roodeberg firar 20 år i Sverige genom att lansera en modern klassiker i uppgraderad version. Den är lite finare, lite bättre men fortfarande helt i linje med Roodebergs starka signaturstil. Karaktär Doften är sofistikerad med aromer av röda bär, svarta vinbär och turkisk konfekt med subtila spår av mörk choklad och torkade kryddor. Vinet är saftigt med en bestämd tanninstruktur och är perfekt balanserad med mjuka smaker av röd frukt, björnbär och tobaksblad. Passar till Mustiga rätter på viltkött eller smakrika rätter av nötkött som med fördel kan läggas på grillen. Framställning Vintern före 2012 skörd hade lägre än genomsnittlig nederbörd som fortsatte in på sommaren vilket resulterade i att vingårdarna visade tecken på en lägre markfuktighet genom minskad bärstorlek. En svalare säsong med jämna temperaturer ledde till en stabilare mognad av druvorna som trots övergripande mindre bär storlek och lägre avkastning lovar stor koncentration, bra kvalitet och intensiv färg i 2012 årgångsviner. Vinet har lagrats på ekfat i 14-16 månader, 40 % lagrades på nya fat.

Roodeberg Roodeberg är ett av Sydafrikas mest kända röda viner som i mer än 60 år har utvecklats till att bli ett populärt och uppskattat vin av den svenska konsumenten. Karaktär Mörk röd färg. Fruktig, generös doft av hallon och röda körsbär med kryddiga toner. Smakrikt, packad med frukt från mörka bär och tydlig mjuk tanninstruktur. Kryddiga inslag med en lång eftersmak. Passar till Smakrika och kraftiga rätter av nöt, vilt och kyckling. En mustig gryta eller grillat. Medelstarka hårdostar. Framställning Druvorna är handplockade för att försäkra bästa möjliga mognad och kvalitet. Cabernet Sauvignon, Shiraz och Merlot vinifieras separat, lagringen sker mestadels på franska men även på amerikanska ekfat tolv månader. 15 % Wine maker’s secret adderas för att sätta extra krydda på vinets smak, innan det blandas och buteljeras. Lagringspotential tre till fem år.

Roodeberg White Ett vitt vin för alla tillfällen som uppskattas utav alla, till exempel när du ska piffa till tisdagens fiskrätt eller bjuda vännerna på en välkomstdrink. Karaktär Ett piggt och friskt vin med toner av citrus, guava och lime. Välintegrerade ektoner med ett mjukt och friskt avslut. Passar till En utmärkt aperitif tack vare sin fina frukt och friskhet. Passar även till sallader, fisk- och skaldjursrätter, ljust kött samt det asiatiska köket. Framställning Vinet är hämtat från de svalare områdena i Western Cape vilket ger en långsam mognad och detta resulterar i en hög aromkoncentration och mycket bra naturliga syra nivåer. Druvorna hämtas från sex olika distrikt. Blenden består av 23 % Chardonnay, 37 % Chenin Blanc och 30 % Sauvignon blanc. Chardonnay-vinet och Chenin Blanc-vinet fick tillbringa fyra månader på franska ekfat. Övriga viner lagrades i rostfria tankar för att ge en frisk och fruktig smak.

Alvaro Palacios pratar med Fredrik Schelin och Anders Levander
Alvaro Palacios pratar med Fredrik Schelin och Anders Levander

Alvaro Palacios pratar med Fredrik Schelin och Anders Levander om Priorat, terroir och sina viner.

Land: Spanien
Område: Priorat

Camins del Priorat
Artnr: X5226AP1101

Les Terrasses Velles Vinyes 2013
Artnr: X5226AP1901

Finca Dofí
Artnr: X5226AP0901

De senaste 20 åren har den drygt 40-årige Alvaro Palacios producerat några av Spaniens främsta och till och med legendariska viner. Han har revolutionerat den spanska vinindustrin och anses vara en av landets främsta vinmakare. Efter att ha studerat till önolog i Bordeaux under sin mentor Jean-Pierre Moueix från Château Petrus så återvände han hem till den familjeägda bodegan i Rioja. Men istället för att arbeta med familjen så sökte sig Alvaro till det unika vindistriktet Priorat. Resten är historia, idag anses Priorat producera viner i världsklass och hans viner L´Ermita, Finca Dofi och Les Terrasses är eftersökta av vinsamlare runt hela världen.

Efter hans fars död år 2000 så återvände Alvaro till Rioja för att även ta över driften på Bodegas Palacios Remondo. Han startade också ett nytt projekt med sin systerson Ricardo Perez i Bierzo i nordvästra Spanien. Detta vineri döpte de till Descendientes de J. Palacios till hans avlidna fars ära. I Bierzo så odlar de Menciadruvor från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mesoklimat och det verkar som att de tillsammans med några andra producenter håller på att revolutionera Bierzo i samma utsträckning som Palacios gjorde med Priorat.

Man får känslan av att Alvaro Palacios knappt har börjat trots allt han har åstadkommit. Vi får vänta och se.