Vin TV

DinVinguide.se TV är en guide för människor som alla har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen.

Annons:

Filtrera på spellista

Il Momento di Terreno, 75163, 109:-
Il Momento di Terreno, 75163, 109:-

Ett vin för livets alla stunder
Sedan 1988 har den svenska familjen Ruhne gjort vin på vingården Terreno i distriktet Chianti Classico i Toscana.
– När vi kom hit var det främst för ett vackert hus i en vacker trakt och några hektar vingård följde med, berättar Sofia Ruhne, yngsta dottern av fyra i familjen.
Resan har gått från förtrollade betraktare till respekterade toskanska vinproducenter.
Sofia var sju år när de först kom till Terreno. Nu, 30 år senare, delar hon med sig av sin barndoms Toscana till fler genom det nya vinet – Il Momento di Terreno.
– Namnet betyder stunden från Terreno och det är ett vin för livets alla stunder, förklarar hon.
I Chianti Classico är druvsorten sangiovese drottning. Med en rivig, robust och rustik karaktär utvecklas den i området till stilfulla, eleganta viner. Distriktet förknippas med kvalitet sedan 1700-talet och producenterna följer strikta regler för sin vinproduktion här.
Terrenos viner är ekologiska och väcker alltmer uppmärksamhet, både i Sverige och i Italien. Vingårdens Chianti Classico fick 2018 guldmedalj i Vinordic Wine Challenge som bästa ekologiska röda vin i Sverige.
– Efter 30 år av vinframställning i Chianti Classico är Il Momento uttrycket som ger fler möjligheten att ta del av vår resa, säger Sofia.
Il Momento di Terreno är ett rubinrött vin gjort på sangiovese. Mustigt och medelfylligt med en läskande bärighet. Fruktig och blommig doft med inslag av toskanska örter. Smaken av solmogna körsbär och viol övergår i en uttrycksfull kryddighet i eftersmaken. Ärligt och välbalanserat!
Il Momento di Terreno 2016 lanseras den 18 maj på Systembolaget. Art.nr: 75163 Pris: 109 sek (750 ml, 13,5 % alk/vol) Distribueras av We & Wine.
Före lanseringen kan vinet avnjutas på The Winery Hotel i Solna.
Il Momento di Terreno är både ekologiskt och veganvänligt och kommer i en elegant, hållbar kartong, med rum för tre flaskor.

Freixenet Italian Sparkling Rosé
Freixenet Italian Sparkling Rosé

Freixenet Italian Sparkling Rosé är ett fräscht och fruktigt vin med en ren smak av elegant röd frukt, pink grape, vita blommor och äpple tillsammans med en pigg mousse.

Vinet är en självklar uppföljare till förra årets stora försäljningssuccé Freixenet Prosecco D.O.C. som tog marknadenmed storm och idag finns på alla Systembolag i Sverige.

– Vi är glada över att få presentera det här läckra, rosa mousserande vinet på den svenska marknaden. Den fräscha,goda och rena smaken ihop med en fantastisk rosa nyans i den unika flaskan blir ett smakfullt och dekorativt inslag på bröllop, kalas och sommarbufféer, säger Louise Key-HedbergMarknadschef på Freixenet Nordic.

– Vinet är gjort på druvorna Glera (85%) och Pinot Noir (15%)som valts ut mycket noggrant från specifika vingårdar.Utvecklingen av Proseccon var en spännande resa och nu tar
vi ytterligare ett steg i förädlingen av italienskt mousserande,säger Gloria Collell, huvudvinmakerska på Freixenet Group.

Druvorna skördas sent på kvällen för att behålla sin fina syra och pressas sedan mycket försiktigt för att få en ren, läckerfrukt och en naturligt vackert rosa färg. Jäsningen sker vid låg temperatur för att vinet ska behålla alla subtila aromer för attfå ett mer nyanserat vin. Den andra jäsningen sker på temperaturkontrollerade ståltankar under tryck vilket ger

en härlig frukt med en naturlig sockerhalt på 14,5 g/l.

Lundasnaps Nr 86648, 199:-
Lundasnaps Nr 86648, 199:-

Modern snaps med 350-åriga anor

Snälleröds och Årets bartender Fredrik Lundegård hämtade inspiration från en örtagård från 1600-talet och skapade Lundasnaps, en snaps kryddad med fläder, humle och havstorn

I april vann Fredrik Lundegård tävlingen Årets bartender 2016 med sin drink ”Tic Toc Tumeric”, blandad på gurkmeja, japansk sashopeppar och punsch. Inspirationen till drinken kom från den första lasten på Ostindiska kompaniet på 1700-talet. När Lundasnaps skulle tas fram gick de ännu längre tillbaks i tiden.

– 1658 övertygade biskop och trädgårdsälskaren Peder Winstrup Kung Karl X Gustav att grunda universitet i Lund. Winstrups örtagård var därför den självklara inspirationskällan när vi skulle ta fram Lundasnaps. Att vi gör det tillsammans med en av den svenska snapsens fanbärare borgar för god kvalitet, säger Fredrik Lundegård.

Bakom produktionen står Eric Berntson, ägare av Snälleröds, medlem i Spritakademin och verksam inom dryckesbranschen sedan flera decennier. Bevarandet av kulturhistoria, genuint hantverk och äkta vara ligger honom varmt om hjärtat.

– Snapsen är det närmsta vi kommer en nationaldryck. Tråkigt nog är den alldeles för outforskad. Folk sveper den. Och oftast bara till sill vid högtiderna. Men den som gör det missar lätt snapsens gastronomiska sammanhang. Smutta istället. Det ger chansen att verkligen upptäcka snapsen i kombinationen med flera olika maträtter, säger Erik Berntson.

Mat & Destillats kökschef Erik Kjellander har tillsammans med Fredrik Lundegård tagit fram ett recept på en dessert som är speciellt anpassad för att passa till Lundasnaps.

Lundasnaps kostar 199 kr för 500 ml och alkoholhalten är 35 procent. Lundasnaps finns till försäljning på Mat & Destillat samt Grand Hotel Lund. Lundasnaps finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment Nr 86648

Recept:
”Lundasnaps är en ganska mild snaps med ett brett användningsområde. Hela tanken med Lundasnaps är den ska passa det skandinaviska köket. Snapsen funkar bra till det mesta och har ingenting markant som gör dig begränsad i vad du kan para ihop den med i matväg. Den funkar lika bra till en råbiff som en dessert”, säger Fredrik Lundegård.

Citronsorbet med lakritskräm, italiensk maräng och krossade drömmar
”Snapsen är så fruktig i stilen att vi tyckte det var kul att köra den till en fruktig dessert. Det kan alltid krocka eftersom där inte är så mycket sötma i snapsen. Men eftersom där är rätt så mycket syra i desserten så passade det utmärkt”

Lakritskräm
50 g citronsaft
15 g vatten
150 g socker
100 g smör
3 ägg (150g)
Lakritspulver eller liknade

Gör såhär: Blanda citronsaft, socker, smör och ägg i en kastrull. Värm försiktigt under konstant vispning. Smaka upp med lakrits efter smak, sila blandningen genom finmaskig sil, ställ in i kylskåp och låt svalna.

Italiensk maräng
300 g socker
100 g vatten
150 g äggvita

Gör såhär: Koka upp sockret med vattnet till 121 grader. Börja vispa äggvitan med 30 g socker på låg hastighet, när sockerlagen är 110 grader öka till max. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall

Drömmar
150 g smör
4,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl

Gör såhär: Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer. Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten. Rulla kakorna och placera ut på bakplåtspapper. Grädda i 150° i ca 20 minuter. När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan.

Sotat tonicpäron
Skala och kärna päron
Dela ner i fyra, sota sidorna i het panna
Lägg in i tonicwater

Citronsorbet
Köp en trevlig på affären.

Garnityr
Lakriskrasse eller thaibasilika

Om Fredrik Lundegård och Mat & Destillat
Till vardags driver Fredrik Mat & Destillat med ägarkollegan Marcus Nyberg. Mat & Destillat utsågs 2016 till Lunds bästa restaurang av restaurangguiden White Guide. 2017 öppnar ägarduon upp en ny restaurang i Skissernas museum.

Om Snälleröds
Redan 1901 startade traktens bönder Snälleröds Ångbränneri som hölls i drift ända fram till 1970-talet. Idag ägs Snälleröds av familjen Berntson, som sedan 1962 bott på säteriet ett stenkast från bränneriet.

Om Peder Winstrup och Lunds universitet
År 1658 övertygande biskop Peder Winstrup kung Karl X Gustav att grunda universitetet i Lund. Åtta år senare invigdes Lunds universitet som i år firar 350 år.

Mariestads Dampfbier – inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter
Mariestads Dampfbier – inspirerad av guldruschens Kalifornien och Mariestads tyska rötter

Mariestads Dampfbier blir den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är
bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller
steam beer. Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet.

Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Förra året gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco inspirerade Richard att göra ett ångöl, eller dampfbier som tyskarna säger.
– Jag har alltid gillat ångöl och drömt om att göra ett. Tyskar som kom till Kalifornien, lockade av guld, upptäckte inte bara guld utan också att bristen på is gjorde det svårt att brygga lager och bryggde då ölet som idag kallas ångöl, säger Richard Bengtsson.
Richard Bengtsson skapade sin Dampfbier med avstamp i Mariestads tyska rötter under resan längs Inlandsbanan i somras, inspirerad av det gamla ånglok som drog tåget. Det blev en skummande bärnstensfärgad brygd, kanske mer åtråvärd än guld för alla öl-älskare. I grunden är det en lager, men som får jäsa vid en något högre temperatur än vad man normalt har för lageröl.
– Richards öl är en torr och fruktig lager med en maltaromatisk fyllighet. Både beskheten och torrheten är utsökt. Drick den helst kyld till 11-13 grader och gärna till husmanskost, säger Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015 och en av dem som redan fått pröva ölet.
Varför ölstilen kallas just steam beer är lika ouppklarat som ölet är skummande. Vissa menar att det beror på att det underjästa ölet bildade mycket koldioxid, så när faten eller flaskorna öppnades slog en puff av rök, eller ånga, ut – något som kan ha låtit som ett ånglok. Andra menar att det kommer från de moln av ånga som uppstod när den varma vörten kyldes på bryggeriernas tak, eller för att mäsken värmdes med ånga från ångmaskiner. En annan förklaring är namnet härstammar från det tyska dampfbier, som betyder just ångöl. Oavsett vilket har Richard Bengtsson nu skapat en gyllene brygd.
– Det gick ju sådär för många av guldrushens lycksökare, men resultatet av deras nya ölbryggningsmetoder är för oss öldrickare ett riktigt guldkorn. Att se när någon häller en Mariestad Dampfbier i ett glas är bokstavligt som att titta på en flytande guldåder. Har du dessutom en god bit husmanskost framför dig har du en verklig guldgruva att njuta av, säger Rickard Bengtsson.

MARIESTADs DAMPFBIER Pris: 199 SEK
Volym: 75 cl
Alkoholhalt: 6 %
Antal flaskor: 2 000
Lanseringsdag: 1 maj på Systembolaget

Raffaele Boscaini from Masi Amarone producer In an interview with DinVinguide.se
Raffaele Boscaini from Masi Amarone producer In an interview with DinVinguide.se

Raffaele Boscaini from Masi Amarone producer In an interview with DinVinguide.se

Masi Campofiorin
ART. NR:5123
PRIS INK MOMS:119,00 kr

Masi Brolo Campofiorin Oro
ART. NR:32361
PRIS INK MOMS:165,00 kr

Masi Amarone Costasera
ART. NR:2345
PRIS INK MOMS:289,00 kr

Historien om MASI skildrar den familjeägda vinfirman som gjort sig ett stort, ärorikt namn genom
hängivet arbete, passion och goda förutsättningar. Idag äger MASI vingårdar och klassiska gods i Valpolicellas allra bästa områden, de arbetar kompromisslöst mot kvalitet och gör viner med en uttalad personlighet på alla olika nivåer. MASI är världskända för sina olika amaroneviner och introducerade redan 1994 det första Amarone-vinet i Sverige, Vaio Armaron. Vinhuset tillverkade också den allra första och folkkära Ripasson, Campofiorin. MASI har därefter alltid varit ledande inom innovation och nytänkande, till exempel har de engagerat sig i att skapa plats åt den annars bortglömda druvan Oseleta, som idag är en del i flera av husets prestigeviner.

MASI har troget drivits av familjen Boscaini genom flera hundra år. Vinhusets namn kommer från Vaio dei Masi, vingården ligger i hjärtat av Valpolicella som familjen köpte under 1700-talets andra halva. Idag driver Sandro Boscaini företaget och tillsammans med sin familj producerar han några av världens mest tilldragande viner. Viner som utan tvekan funnit eftertraktad, stor plats på den svenska marknaden.
http://www.masi.it/

Alvaro Palacios pratar med Fredrik Schelin och Anders Levander
Alvaro Palacios pratar med Fredrik Schelin och Anders Levander

Alvaro Palacios pratar med Fredrik Schelin och Anders Levander om Priorat, terroir och sina viner.

Land: Spanien
Område: Priorat

Camins del Priorat
Artnr: X5226AP1101

Les Terrasses Velles Vinyes 2013
Artnr: X5226AP1901

Finca Dofí
Artnr: X5226AP0901

De senaste 20 åren har den drygt 40-årige Alvaro Palacios producerat några av Spaniens främsta och till och med legendariska viner. Han har revolutionerat den spanska vinindustrin och anses vara en av landets främsta vinmakare. Efter att ha studerat till önolog i Bordeaux under sin mentor Jean-Pierre Moueix från Château Petrus så återvände han hem till den familjeägda bodegan i Rioja. Men istället för att arbeta med familjen så sökte sig Alvaro till det unika vindistriktet Priorat. Resten är historia, idag anses Priorat producera viner i världsklass och hans viner L´Ermita, Finca Dofi och Les Terrasses är eftersökta av vinsamlare runt hela världen.

Efter hans fars död år 2000 så återvände Alvaro till Rioja för att även ta över driften på Bodegas Palacios Remondo. Han startade också ett nytt projekt med sin systerson Ricardo Perez i Bierzo i nordvästra Spanien. Detta vineri döpte de till Descendientes de J. Palacios till hans avlidna fars ära. I Bierzo så odlar de Menciadruvor från mycket små, unika vingårdslägen med ett mycket svalt mesoklimat och det verkar som att de tillsammans med några andra producenter håller på att revolutionera Bierzo i samma utsträckning som Palacios gjorde med Priorat.

Man får känslan av att Alvaro Palacios knappt har börjat trots allt han har åstadkommit. Vi får vänta och se.

Kloster Eberbach med Anders Levander och Magnus Reuterdahl
Kloster Eberbach med Anders Levander och Magnus Reuterdahl

Magnus och Anders testar Riesling.

Kloster Eberbach Riesling Spätlese (nr 6257)
http://www.systembolaget.se/6257
Kloster Eberbach Riesling Kabinett (nr 5810)
http://www.systembolaget.se/5810
KLOSTER EBERBACH

Kvalitetsproducenten Kloster Eberbach från tyska Rheingau har en otrolig historia som tog sin början redan 1136. Kloster Eberbach är en mycket stor producent men med den ovanliga kombinationen att deras toppviner kan mätas med vilken topproducent som helst från Rheingau.
Vinerna från Kloster Eberbach är utmärkta gastronomiviner där kombinationerna endast begränsas av fantasin. Tillsammans med Bouchard Pére & Fils har Kloster Eberbach världens största vinbibliotek med årgångar som går tillbaka till 1706. Vingårdarna är vackert belägna i de branta sydsluttningarna ner mot floden Rhen, ett område som är känt för att kunna producera några av världens bästa rieslingviner. Trots att Rheingau bara omfattar 3 % av den totala tyska vinodlingsarealen måste det betraktas som den historiskt mest betydelsefulla regionen i landet. Sägnen gör gällande att Karl den Store (742-814) anlade områdets första vingårdar och år 1136 anlände cisterciensermunkar utskickade från moderklostret i Bourgogne och byggde upp Kloster Eberbach. Det finns även en svensk anknytning då munkarna 1631 flyr det 30-åriga kriget och svenska trupper under Axel Oxenstierna bor i klostret.

Eberbach Abbey (tyska: Kloster Eberbach) är en före detta cistercienserklostret kloster nära Eltville am Rhein i Rheingau , Tyskland . På grund av dess imponerande romanska och tidiga gotiska byggnader det anses vara en av de mest betydande arkitektoniska fornlämningar i Hesse , Tyskland

Fredrik Schelin i Barcelona berättar om det mousserande vinet Cava
Fredrik Schelin i Barcelona berättar om det mousserande vinet Cava

Cava – vad är det?
Fredrik Schelin i Barcelona
Sitter på taket på hotell Majestic i Barcelona och berättar om det mousserande vinet Cava.
Metod, historik och mer om drycken.

Cava har rönt stora framgångar med den svenska publiken på senare tid.
Jag har länge varit kritisk till det smala utbudet av andra mousserande viner utöver champagne på systembolaget.
Det finns givetvis ett digert utbud i den lägre prisnivån, problemet är att det sällan kommer in några produkter som håller lite högre pris och kvalitetsnivå.
Missförstå mig rätt visst finns det billigare cava som håller en bra kvalitet, några som jag tipsar om nedan. Men jag som har varit i Katalonien och rest runt bland vinmakarna har upplevt att det finns så mycket mer och bättre kvalitets cava som jag saknar här hemma.

Nåväl det ser ut som att den svenska konsumenten börjar bli mogen och nyfiken nog att man nu kan börja lansera fler och bättre mousserande viner ifrån andra områden än champagne.

Cavans tillkomst tillskrivs katalanen Josep Raventós år 1872. Penedès-distriktets vingårdar plågades av vinpestens framfart som spreds av phylloxera-lusen. De flesta infekterade vinstockarna var av röda sorter och de blev oftast ersatta av vita. Inspirerad av champagneregionens framgångar beslöt Raventós sig för att skapa ett torrt mousserande vin. Förr var detta vin känt som spansk champagne, champaña och xampany, men detta blev inte längre tillåtet efter EU-lagar om ursprungsskydd infördes. (källa Wikipedia)