Snaps – till mer än bara midsommar

Snapsen har en flerhundraårig historia i Sverige. DinVinguide.se tipsar här om två olika favoriter inför midsommar. Glöm inte att snapsen även passar som krydda vid andra tillfällen.

Snaps – kryddat brännvin, är som bekant en mycket gammal svensk tradition. Först som medicin, men idag ett njutningsmedel som förhöjer matupplevelsen. Jag har varit på flertalet  snapsprovningar  och kan konstatera att snapsen fortsätter att vara en i allra högsta grad levande produkt, med flertalet mycket ambitiösa producenter i Norden som både bevarar och utvecklar snapsens kulturarv. Många kryddar även sin egen snaps hemmavid. Det är en dryck som engagerar oss i Sverige. Dock är det primärt vid våra största traditionella högtider; påsk, midsommar och jul, som vi dricker snaps till maten. Vilket är synd då den är en perfekt krydda till vårt Nordiska kök året runt.

Jag lyfter nedan fram två favoriter. Det är två helt olika snapsar, så om du som värd väljer dessa två till din bjudning, adresserar du både de som gillar klassisk akvavit såväl som de som vill ha något lättare och helt nytt.

Lundasnaps – Snälleröds, SB 86648, pris 199 för 500 ml

När Lunds universitet firade 350 år tog det skånska destilleriet Snälleröds fram Lundasnaps. Till sin hjälp hade de Fredrik Lundegård från Mat & Destillat i Lund, som för övrigt utseddes till Årets Bartender 2016.

Inspiration till kryddningen; fläder, humle, citrus och havtorn, hämtades från örtagården som tillhörde Peder Winstrups, Lunds universitets grundare.

Doften är mycket frisk och pigg med fruktighet från citrus.

Smaken fortsätter i samma mjuka stil med framförallt fläder men också balanserad med humle och ett uns havtorn för fyllighet. Eftersmaken är citrusfrisk.

Detta är en snäll snaps som definitivt kan tilltala mindre vana snapsdrickare med sin friskhet, fast ändå med tillräcklig fyllighet och elegans för att passa till många rätter. Pröva den gärna till dessert, lagrad hårdost med en frisk fruktmarmelad eller istället för en limoncello efter midsommarmiddagen.

Annons:

Till de klassiska snapsarna hör den norska akvaviten. Framställd på potatis istället för säd och lagstadgat lagrad på sherryfat.

Lysholms Linie Aquavit, SB 59, pris 269 för 700ml

Här finner vi fattoner från seglatsen i 500-liters sherry ekfat över ekvatorn. Jo, de gör faktiskt det fortfarande – i fyra månader! Färgen är härligt mörk efter 16 månaders fatlagring. I doften finner vi de klassiska kryddorna samt pomerans och lite vanilj. Smaken är rund och mycket välbalanserad. Eftersmaken är torr, elegant och klart influerad av sherryfaten. Pröva mycket gärna denna traditionellt till rökt lax eller varför inte till laxsashimi. Jag provade den nyligen till en hjorttartar med ramslökscreme – utmärkt kombination!

Bägge dessa snapsar baseras på bra brännvin, vilket innebär att du ej behöver försöka frysa bort någon finkel. Isade glas tycker jag dock alltid är trevligt till snapsen. Testa dem dock gärna både kylda och rumstempererade. Det senare frigör fler aromer och smaker. Snapsen är ju tänkt att vara kryddan till våra traditionella okryddade rätter, så låt maten och snapsen blandas i munnen! Du får då en helt annan smakupplevelse. Jag lovar.

Fler artiklar