Marocko – bortanför Marrakesh del 1

En myllrande medina, gränder som liknar labyrinter, hemliga portar till magiska riader - följ med DinVinguide.se till Fes och Marockos okända vingårdar. Marocko - en reseberättelse.

Marocko – bortanför Marrakesh del 1

Gränden är trång och torr. Ska vi verkligen bo här, tänker jag med min resväskas hjul smattrande mot de sandklädda gatstenarna. Men vår guide Hassan trummar på, vidare in i Fes medina. Plötsligt stannar han upp och bankar på en väldigt port.

Innanför denna välkomnas vi in till en fantastiskt vacker riad. Ljuset strömmar in från bar himmel och vattnet i poolen glittar. Vi har anlänt till vår bas i Fes. Denna kontrast mellan det energisk myllrande medinan på utsidan och det totala lugnet inne i en riad, är anmärkningsvärd.

Riad El Amines pool är en välkommen syn efter en varm resdag.

Riad El Amine kock ser till att stärka oss med sin kyckling i rikligt med karamelliserad lök.

Många har varit på solsemester i Agadir och livsstilsreportagen från Marrakesh står som spön i backen. De andra städerna då? Väldigt förenklat kan Fes beskrivas som Marockos andliga och religiösa huvudstad, Rabat som den politiska och Casablanca den ekonomiska. Fes är utan tvekan Marockos äldsta kejserliga stad och dess medina, med över 5000 gator och gränder, är med på UNESCO: s världsarvslista och universitetet Medersas Attarine från 1321, är världens äldsta.

Precis som på alla bilder du sett från Marrakesh, är Fes gamla stad fylld av mycket vackra byggnader med intressanta detaljer.

Annons:

I hjärtat av Fes medina ligger dess souk. Ett myller av gångar fullproppade med butiker och människor. Det är en mycket intensiv upplevelse att besöka den, med en explosion av färger och dofter. Jag finner den dock mycket behaglig. Trots trängsel är alla vänliga och tar sig tid att samtala.

Färgerna är otroliga, som dessa oliver och grönsaker.

Grönare kan en ärta ej bli.

Färska läskande juicer.

Intrycken fortsätter när vi slår oss ned för lunch på Palais Mnebni. Långt ifrån avskalad skandinavisk minimalism.

Äntligen får vi äta de färgglada råvaror vi sett i souken. Måltider inleds med grönsaker och röror med färsk bröd. Därefter kyckling och kött med rotfrukter och bönor. Vi äter med god aptit.

På kanten av medinan ligger klassiska Palais Faraj med en härlig utsikt och trevlig restaurang. Gör gärna som vi gjorde – njut av ett kallt glas och vacker utsikt från deras takterrass. Därifrån planerade vi kommande dags vingårdsbesök, som du kan läsa om i del 2 av Marocko – en reseberättelse.

Läs mer

Fler artiklar