Diplomático Single Vintage 2004

När det är tropiska nätter i Sverige, är rom det mest passande destillatet. Vi talar om rom av mycket hög kvalitet. Tobias Pryssander har testat en ny årgång av Diplomático Single Vintage - 2004.

Diplomático Single Vintage från Destilerías Unidas i Venezuela, har jag skrivit om förr. Av all rom jag provat, är det i princip bara deras Diplomático Ambassador, som jag rankat högre. Efter Vintage 2002 kommer nu 2004. Är den lika bra?

Diplomático Single Vintage 2004, SB 86715, 1 159:- för 700 ml

Vi finner så klart här en rom på finaste sugar cane honey. Tagen från särskilt utvalda fat från 2004 och därefter lagrad i 12 år på bourbon- och whiskyfat. För första gången uppger nu Destilerías Unidas officiellt att det är single-malt fat. Ett års slutfinish på spanska sherryfat avrundar processen.

Single Vintage 2004 levereras i en mycket vacker klar glasflaska som på bästa sätt visar upp denna underbart gyllenbruna rom. Doften är, precis som i fallet med Vintage 2002, komplex och omfattande med tydliga fattoner, vanilj, rostade nötter, läder, torkad frukt och arrak. Smaken är också lika komplex som 2002 men lite torrare; ek, vanilj, rostade nötter, arrak och mörk choklad finner man fortsatt.  Man bjuds på en nästan oändlig elegant kryddighet.

Jag tycker att Vintage 2004 är lika bra som 2002. Det finns dock nyansskillnader vilket är roligt. Föredrar du Vintage 2002 eller 2004? Bägge årgångarna går att finna på Systembolaget, men du behöver kanske besöka två olika butiker, beroende på vilken årgångsstrategi butiken tillämpar.

Annons:

Davidoff Yamasá Petit Churchill, 161:-

Davidoffs Master Blender Hendrik Kelner är en man med drömmar. I och med Yamasá-täckbladet har han förverkligat en – att odla ett eget täckblad i Dominikanska Repupliken. Odlingsplatsen han valde var delvis sumpmark och mycket svårarbetad. Jag tycker han fått bra utdelning för sitt slit, ty täckbladet ger en mycket speciell mustig och jordig karaktär. Från Dominikanska Republiken kommer även de ingående tobakssorterna Piloto och Mejerado. Nicaragua bidrar med Condega och Esteli.

Cigarren är till sitt yttre mycket mer rustik, än vad man vanligtvis finner hos Davidoff. Kallsmaken är präglad av läder och cederträ. Den brinner jämnt och övergår till en djupare, mörkare träighet med viss pepprighet som dock balanseras av fin sötma. Avslutet är ett passande crescendo; intensivt, gräddigt med kaffe och en attack av kryddor. Det är här vi finner Hendrik Kelners drömbild. Testa den gärna tillsammans med en Diplomático Single Vintage.

Destilerías Unidas imponerar åter igen med denna nya årgång. De fortsätter att gång på gång leverera högkvalitativ rom, som kan mäta sig med cognac, samtidigt som de tar ett stort ansvar för sina anställda och deras familjer i Venezuela 2018. Kudos!

Fler artiklar