Annons:

Diplomático rom – Tobias bästa rom

När det regnar i sidled kan sinnet lyftas uppåt med en rom från Venezuela. Jag har testat fyra olika Diplomático. Husets Ambassador var den godaste rom jag smakat.

Venezuela är ett av få länder som reglerat produktionen av rom i syfte att hålla uppe kvaliteten. Inhemsk melass ska användas, vilken överlag är av mycket bra kvalitet med högt sockerinnehåll. Rommen måste också lagras minst två år på fat av vit ek, men är i många fall lagrad avsevärt längre.

Destilerias Unidas har varit en starkt pådrivande kraft i denna process. De har framställt Diplomático rom sedan 1959. Vid foten av Anderna i nordvästra Venezuela. Platsen erbjuder närhet till råvarorna och rent vatten från nationalparken Terepaima.

Diplomático Mantuano, SB 389, 195:- för 350 ml

Destilerías Unidas kallar sitt insteg för adelsman. För att skapa denna nobla rom har man destillerat melass kontinuerligt, nyttjat både kopparpanna och batch kettle som är kolonndestillering och kopparpanna i ett. Dosagen styrs med lagrad rom och med en ej destillerad melassprodukt som kan liknas vid sött vin. Mantuano lagras på amerikanska bourbon- och whiskyfat av vit ek i upp till 8 år. Destilerías Unidas vill ej åldersbestämma denna rom, men de skulle ha rätt att kalla den 8-årig.

Mantuano är en inbjudande rom med doft av torkade fikon, muscovadosocker och kryddiga ekfat. Smaken fortsätter med karamelliserat socker, russintoner och kanel. Den har även en tydlig gräsig ton som klingar av friskt, fruktigt och är riktigt torrt. Denne adelsman är mycket generös och intressant att umgås med. Pröva den gärna även kyld. Den blir då väldigt frisk och lättsam. Ett fynd!

Macanudo Maduro Diplomat, 127:-

Jag kombinerade Mantuano med en lättsam Maduro från Macanudo. Macanudo grundades redan 1868 på Jamaica, men residerar nu i Dominikanska Republiken. Bladet är ett härligt mörkt fermenterat Connecticut Broadlef. Inlaga och omblad är dominikanska. Denna cigarr är en mycket vackert rullad figurado. Smaken börjar lite krämigt, med viss pepprighet som balanseras av sötman från täckbladet. Cigarren utvecklas i andra halvan med en gräddig ton av läder och peppar i fin balans. Mycket trevlig kombination.

 

Diplomático Mantuano passar utmärkt även i en drink. Charlotte Halzius från TAK i Stockholm kammade hem segern i Diplomático World Tournament 2017 med just denna rom. Globalt deltog över 1 200 bartenders i denna tävling. Receptet till hennes vinnande cocktail ”Blood, tears and gold” finner du på länken nedan.

Annons:

Diplomático Reserva Exclusiva, SB 356, 495:- för 700 ml

Denna rom är gjord på sugar cane honey, vilket är den renaste melassen. Destilleringen sker i små kopparpannor och lagras sedan på små fat av amerikansk vit ek i upp till 12 år. Här får vi en mer komplex doft och smak. Reserva Exclusiva är också uppbyggd av bortåt 25 ingående komponenter. Doften bär aromer av torkad frukt, apelsin, kakao, kanel – juligt! Smaken lägger till nötighet, fudgekola och ek. Eftersmaken är behagligt söt och lång. Denna rom visar upp husets stil på ett tydligt och smickrande sätt.

Diplomático Single Vintage 2002, SB 86715, 1 159:- för 700 ml

Vi finner återigen en rom på sugar cane honey, men nu rör det sig om särskilt utvalda fat från 2002. Lagrad i 12 år på bourbon- och whiskyfat samt ett års slutfinish på spanska sherryfat.  Single Vintage 2002 levereras i en mycket vacker klar glasflaska som på bästa sätt visar upp den underbart gyllenbruna rommen. Doften är komplex och omfattande med tydliga fattoner, vanilj, salta rostade nötter, torkad frukt och lite sommarblommor. Smaken är lika komplex men torrare; ek, vanilj, rostade nötter, arrak och mörk choklad. Mycket trevlig.

Diplomático Ambassador, SB 86463, 2 169:- för 700 ml

Don Juancho, den noble mannen som gett inspiration till Diplomático, köpte hem många exotiska drycker på sina frekventa resor till de Karibiska öarna. Dessa drycker brukade han bjuda sina vänner på och de kallade dryckerna förthe Ambassador’s Reserves. Till Diplomático Ambassador har Destilerías Unidas prisbelönte masterblender Tito Cordero valt ut de allra bästa faten med rom. Rommen har lagrats på amerikanska bourbonfat av vit ek i minst 12 år. Därpå slutlagras den ytterligare två år på Pedro Ximénez sherryfat. Därefter har Diplomático Ambassador tappats direkt på flaska utan kylfiltrering och har därför kvar sin ursprungliga alkoholhalt på hela 47%. Destilerías Unidas återfyller för övrigt aldrig fat som ligger på lagring. Ambassador levereras i ett lyxigt träschatull innehållande en klar flaska med en förgylld kork. Korken är så tung att den kunde varit ett vapen i en teatralisk mordgåta. Flaskan pryder verkligen sin plats på barvagnen.

Likt utfallet från en vass värja kommer doften; så mycket kraft och elegans på samma gång. Torkad frukt, fikon, apelsin, vanilj, nötter och pepprighet. Här återfinns också en gräsig ton. Smaken fortsätter i samma lekfulla finessrika dans med våra smaklökar; eldigt med tydliga fattoner och med enormt lång kropp snurrar den upp oss. När smaken till slut bedarrar så är avslutet torrt och elegant.

Detta är inte bara den godaste rom jag druckit. Det är ett av de godaste destillat jag druckit. 2 169:- är mycket pengar, men jag anser ändå att denna rom är prisvärd. 31:-/cl av ren njutning, där varje droppe räcker länge, länge.

 

Macanudo Inspirado Black Cañonazo, 146:-

Ambassador fick sällskap av pampiga Inspirado Black från Macanudo. Täckbladet är det oljiga svarta Habano Connecticut. I inlagan samsas tobaken Olor och Piloto från Dominikanska Republiken med Jamstran från Honduras och Esteli från Nicaragua. Från Dominikanska Republiken kommer även det för mig nya ombladet Vega Especial. En snygg och välrullad cigarr.

Inspirado Black är en bra matchning till Ambassador då cigarren är kraftfull på ett mycket balanserat sätt. Doften är rostad till tonen med cederträ och örter. Smaken bär sötma som av kanel och choklad. Kraftfull elegans även här!

Destilerías Unidas imponerar stort med sin Diplomático-linje. Här har vi rom som verkligen utmanar cognac. Detta åstadkommer de i Venezuela, ett land som idag tyvärr inte är optimalt att bedriva internationell verksamhet från. De möter alla krav i Systembolagets CSR-revisioner, är ISO-certifierade och betalar de anställda med pengar – ej kuponger.

Tack Don Juancho för att du inspirerade till detta!

Annons:

Här finns mer att läsa om