Diplomático Distillery Collection 2019

Diplomático rom är en komplex blandning. Limiterade No 1 Batch Kettle och No 2 Barbet Column kompletteras i år med nyheten No 3 Copper Pot Still, som ger oss möjligheten att uppleva tre olika renodlade destilleringar.

Diplomático No1 Batch Kettle Rum SB 1104, 649:- för 700 ml

Batch kettle kan lite slarvigt beskrivas som en kopparpanna med en kolonn istället för den traditionella svanhalsen. Användandet av denna kräver en hel del handpåläggning av destilleriets Maestro Roneros.

No1 är oförändrad sedan ifjol. Baserad på finaste Sugar Cane Honey och lagrad sex år på fat av amerikansk vit ek, som innehållit bourbon eller whisky.

Kraftig och relativt komplex doft, påminner mig fortfarande om en Banana split med vaniljgrädde som toppats med söta körsbär.

Smaken startar sött, men övergår snabbt till spännande ekiga tanniner. Den klingar av långsamt på ett sött och behagligt sätt, via mogna tropiska frukter och fudge.

Annons:

Diplomático No2 Barbet Rum SB 11621, 649:- för 700 ml

Barbet är, i motsats till Batch Kettle, ett kontinuerligt system som består av två kopparkolloner med olika funktion. I den första sker separeringen och i den andra bearbetas de kvarvarande önskade elementen.

No2 är också oförändrad sedan i fjol och baseras på högkvalitativ melass och lagras fyra år på amerikansk vit ek.

Doften är mycket fruktig av mango och passionsfrukt i sällskap av tydlig ek.

Smaken fortsätter torrt ekig, med en frisk eftersmak av citrus.

Diplomático No3 Pot Still Rum SB 110501, 649:- för 700 ml, släpps på Systembolaget 2019-02-15

Denna Pot Still i koppar är inget kontinuerligt system. När drycken passerat igenom två retorter och anlänt till kondensatorn, måste man manuellt skilja destillatets huvud, svans respektive hjärta från varandra. Denna process kräver också en hel del handpåläggning av destilleriets Maestro Roneros.

Nyheten No2 är givetvis också baserad på högkvalitativ melass och lagras åtta år på amerikansk vit ek.

Doften är ett fat av tropiska frukter med inslag av toffé och ek.

Smaken är torr och ekig till sin karaktär, med toner av både rostade kaffebönor och riktigt mörk choklad. Tydliga smakkompisar sålunda. Avslutningen är lång och mycket behaglig.

Trogna läsare vet att Destilerías Unidas tidigare imponerat stort på mig med sin Diplomático-linje. Här ger de oss utökat tillfälle att undersöka de komponenter som deras blenders använder för att framställa sin komplicerade rom. Alla tre rom är mycket trevliga och pedagogiskt olika till sin karaktär. De olika lagringstiderna är tänkta att harmonisera de skillnader som de olika pannorna ger. Jag tycker att detta är en trevlig julklappsidé till en destillatnörd.

Diplomático Distillery Collection No1, No2 och No3 släpps tillfälligt på Systembolaget i en begränsad upplaga.

Ja, apropå roliga idéer. Bilden ovan visar de olika storlekar som deras Reserva Exclusiva erbjuds i på Systembolaget. Från minsta 50 cl till största dubbelmagnum på hela 3 liter!

Fler artiklar