Annons:

Brandy och cigarrer i sommarbersån

I semestertider hinner man äntligen att stanna upp, sitta ned, smaka, dofta och kontemplera. Jag gjorde det själv i min egen berså med spansk brandy samt dominikanska cigarrer och mindes en pianist jag mötte för länge sedan.

Jag har många gånger besökt Spanien och dess öar sökandes efter nya upplevelser inom mat och dryck såväl som perfekta förutsättningar för landsvägscykling. Flera gånger har jag där avslutat goda middagar med mycket trevlig inhemsk brandy.

Brandy – bränt vin, är sötare än konjak, men kan fortsatt vara mycket komplext och inte minst prisvärt. Med sin sötma är brandy en utmärkt partner till cigarrer. Jag har testat ett urval av spansk brandy som du kan köpa på Systembolaget och även kombinerat dem med cigarrer från Avo.

Musikern Avo Uvezian föddes 1926 i Beirut. Jag tänker ej diskutera om hans bidrag,  eller frånvaro av bidrag, till låten Strangers in the night här, det har så många andra gjort. Istället konstaterar jag att hans kärlek till musik och cigarrer ledde fram till de cigarrer jag njutit av i sommar.

Soberano Gran Reserva 12, SB Nr 331, 243:- för 700 ml

Från anrika bodegan Gonzalés Byass i Jerez  kommer inte bara Tio Pepe, utan även denna trevliga brandy, en Solera Gran Reserva.

Doften bär en nötig sötma och en viss ekighet. Smaken är fylld av rostade nötter med honung. Avslutningen är elegant och bjuder på söta russin. Mycket prisvärd!

Till denna brandy rökte jag cigarren Avo Heritage Toro. Cigarren har ett mycket vackert mörkt täckblad från Ecuador. Kalldoften är full av hö, jord och lite ceder. Väl tänd så börjar cigarren med elegant kryddighet och läder. Fortsättningen bjuder på rostade nötter och torrt läder. Smaken är medelstark och elegant balanserad. Den brinner långsamt med en helt stabil aska. En mycket fin cigarr.

Annons:

Torres 10, SB 80300, 279:- för 700 ml

De flesta känner nog till vinhuset Torres. Detta är Torres mest klassiska brandy och tillika en av de mest kända. Det är en Gran Reserva Solera med typiskt intensiv doft med toner av vanilj och kanel samt torkade frukter. Smaken bjuder på torkade frukter i en mellanlång kropp. Mycket prisvärd.

Torres 15, (lanseras på BS till hösten) 436:- för 700 ml

Vi möts även här av inbjudande mjuk vanilj och kanel. I smaken en komplex och elegant blandning av torkade frukter, cederträ samt en viss rökighet. I den torra avlutningen finner vi fattoner. En lång kropp med flera intressanta nyanser att njuta av. Länge.

 

Gran Duque d’Alba, SB 85438, 439:- för 700 ml

Från Bodegas Williams & Humbert, som grundades redan 1877, kommer denna Brandy de Jerez. Den är insteget i denna serie uppkallad efter en spansk general. Den är lagrad 10-12 år enligt solerasystemet på Oloroso-fat av amerikansk ek.

Doften är mycket angenäm och förmedlar dadlar, rostade mandlar, läder och lätt tobak. Vinösa toner avslutar.

När jag smakar tillkommer lena mogna plommon och russin. Därefter vanilj och lätt bränd karamell. I avslutningen kommer ekighet och läder. Mycket trevlig!

Denna brandy är mellansöt och mycket angenäm till en cigarr, i detta fall en AVO Syncro Nicaragua Special Toro. Detta är en boxpressad cigarr som sticker ut från övriga Avo, då den innehåller tobak från Nicaragua. Kalldoften är cederträ och peppar. Smaken följer upp pepprigheten med tillägg av läder. Därefter kommer en fruktsötma av torkad frukt och en angenäm krämighet. Avslutet är härligt pepprigt. Denna cigarr är lika spännande till form som till smak!

Jag hade förmånen att träffa Avo på Operakällaren i Stockholm för över 10 år sedan, då han var inbjuden av Brobergs tobakshandel. Den kvällen skapade ett mycket trevligt minne av ett möte med en livsnjutande gentleman. Avo Uvezian gick bort i våras och jag skålar tacksamt i brandy till hans åminne.

Annons:

Här finns mer att läsa om