Annons:

Balvenie och brittsommar

När sommar möter höst kan man ha turen att få uppleva brittsommar. Balvenie Carribean Cask gjorde mig sällskap en solig söndag.

Sprakande höstfärger, sommarvarm sol och vinterkrispigt klar luft – brittsommar. En perfekt tid för långa promenader, med eller utan golfklubba. På min egen promenad fick jag paussällskap av en whisky med värmande karibiska toner.

Balvenie grundades av William Grant och söner 1892, bara några år efter att de startat Glenfiddich. Balvenie har gjort sig känt för att lyfta fram det traditionella bakomliggande hantverket med egen sädesodling, golvmältning och familjär kopparslagare. Deras kopparpannor har för övrigt den egna formen ”the Balvenie Ball”. Samma form återfinns även på buteljens hals.

Annons:

Balvenie Carribean Cask 14 YO, SB 85288, 629:- för 700 ml

Denna whisky har först lagrats på amerikanska ekfat i 14 år. Under lagringstiden blandar Malt Master David C. Stewart rom från Västindien, i fat av amerikansk ek. När rommen påverkat dessa fat tillräckligt, töms den ut och får bereda plats för whiskyn som nu slutlagras där i nio månader.

Doften är förväntat fruktig med gröna äppelblommor, vanilj, toner av vildhonung och torrt hö. Rommen finns där i bakgrunden, men den tar definitivt ej över. Man bör ge doften tid att presentera sig.

Smaken är len och inbjudande som varma nybakade vaniljhjärtan, därtill ekiga fatoner med viss sötma och friskhet från citrus. Smaken utvecklas och bjuder på en mjuk karaktäristisk honungssöt avslutning som är förstärkt av rommen. Balvenie försvarar definitivt sitt rykte som en duktig hantverkare inom whisky. Mycket trevlig!

Whiskyns slutlagring inspirerade mig att välja en cigarr med en likaledes komplext sammansatt karaktär nämligen:

Macanudo Inspirado Robusto, 105:-

Macanudo grundades redan 1868 och är således ännu äldre än Balvenie. Denna cigarr har ett rödaktigt oljigt täckblad från Honduras, där den också är rullad. Inlagan är en blandning från Dominikanska Republiken, Nicaragua och Honduras som även står för ombladet. Kalldoften är lite Speyside! Fruktigt, sälta från hav och lite nötighet. När den fått upp värmen övergår den i jordiga toner och en massa cederträ. I mitten så tillkommer en rejäl pepprighet som dock balanseras med en gräddig grundton. Denna cigarr bjuder på en spännande resa på dryga timman och sällskapar gärna med Balvenie Carribean Cask.

När jag återupptar min promenad på Falsterbonäset spets, värmer solen fortsatt från en klarblå himmel och från havet kommer en salt och frisk doft. Inser då att Balvenie Carribean Cask och Macanudo Inspirado Robusto inte bara matchar varandra, utan även en brittsommardag på Sveriges sydvästra spets.

Annons:

Här finns mer att läsa om