Vitvinsmåndag med viner från Sydafrika

Ny vecka och nya vintips från Sydafrika. Temat fortsätter hela månaden ut, här på DinVinguide. Passande nog, till all den vita snön som föll under helgen (åtminstone i Stockholm), har vi matchande vita viner på dagens inköpslista. Suktar ni hellre efter något värmande rött, kan ni kolla in fredagens tips här.

Bouchard Finlayson Blanc de Mer 2012, nr 70918. 109 kr. BS. En kul och inte helt vanlig blend på 49% riesling, 27% viognier, 14% sauvignon blanc, 8% chardonnay, 2% chenin clanc, för att vara helt exakt. Frukten kommer från regionen Hemel-En-Aarde i Walker Bay, som ligger i den sydöstra delen av landet. En region med lite svalare klimat, perfekt för druvor som chardonnay och pinot noir. Något som Bouchard självfallet fokuserar på. När man inte gör såna här trevliga blends, med fin rondör och krämiga inslag av vit persika, aprikos och lätt rostade nötter.

IMG_2489

Bouchard har också en chardonnay, som för närvarande ligger som en privatimport då den snabbt sålde slut. Overberg Crocodile´s Lair Chardonnay Kaaimansgat kostar 129 kr. Stilen är frisk och balanserad, med inslag av lite rostade nötter, ananas och gula äpplen. Kanon till ugnsrostad kyckling med pumpapuré eller lätthalstrad tonfisk med en krämig citrusdressing.

Saronsberg Viognier 2012, nr 74492. 167 kr. BS. Trots sina 100 % viognier, är detta en mycket återhållsam och snygg viognier. Massor med balans och läcker frukt. Här finns snygga toner av fikon, vita blommor och nektar. Jag hittar också en trevlig fatkrydda, som dock är väl integrerad och bara ger ännu en dimension till vinet. Servera till en kryddig kycklinggryta, paella och fetare fiskrätter.

IMG_2487

Avondale Cyclus 2009, nr 71152. 192 kr. BS. Blenden till Cyclus varierar från år till år, där viognier brukar utgöra basen. Här har man övervägande viognier (60 %) och resterande består av chenin blanc, chardonnay och semillon. Frukten fick jäsa på 500-liters fat och därefter ligga på sin jästfällning i 12 månader. Detta har gett en fin fetma och rondör, vilket gör Cyclus till en perfekt matvin. Här finns fylliga toner av vit persika, fikon, vaniljpulver och sesamfrön. Prova till baconinlindade kycklinglår, fyllda med torkade aprikoser. Prova också Anima, ett vitt och fylligt från Avondale, gjort på 100 % chenin blanc. Fast sortiment, för 151 kr.

Mullineux White 2012, nr 73486. 181 kr. BS. Mullineux har varit med förr på DinVinguide och den kommer säkert dyka upp igen. Sydafrikas vita viner har alltid fallit mig mer i smaken än de röda. Detta är ett bra exempel på varför. En balanserad och stilig blend på chenin blanc, clairette blanche och viognier där chenin utgör merparten av vinet. Sydafrika kan sin chenin, som lokalt kallas steen. Den verkar trivas utmärkt i klimatet och landets terroir. Särskilt i Swartland, där Mullineux och många andra riktigt spännande vinfirmor ligger. Vad jag gillar med Mullineux White är den fina fathanteringen, komplexiteten, de kryddiga tonerna och smaken och doften av vita blommor, te och jasmin.

Vill ni lära er mer om landet Sydafrika, ta en titt på Majas sida.

Ha en fin vinmåndag!

 

 

Fler artiklar