Vinprovarskola: Valpolicella och terroir

Vår vinprovarskola har än så länge bara gått igenom två olika druvor, kändisarna cabernet sauvignon och chardonnay. Nästa steg - om ni är redo - är att titta närmare på en specifik region. 

En vinregion är komplex. Den innehåller nästan alltid flertalet tillåtna druvor, en mängd jordmåner, ibland flera klimatzoner och olika höjder. Ordet terroir – som används flitigt i vinsammanhang – är bra att lägga på minnet. Vi tar snabb hjälp från Wikipedia som säger så här:

Terroir (/tεʀwaʀ/ på franska) är ett franskt uttryck som kommer från ordet terre, ”land”. Det uttrycker olika karakteristiska kvalitéer kring en specifik plats så som geografi, geologi och klimat och hur dessa interagerar med exempelvis växters genetik eller framställning av matvaror. Begreppet inkluderar även platsens traditioner och kultur. Begreppet används främst inom jordbruket för produkter så som vin, kaffe, choklad, humle, tomater, jordgubbar, vete, te etc.

Om vi applicerar detta till vinvärlden, samlar alltså terroir ihop klimat, jordmån, geologi och altitud (höjden över havet) bland annat. Faktorer som påverkar vinodlandet och slutresultatet i flaskan.

Dagens distrikt i fokus, Valpolicella, har mycket mer än bara Amarone och viner på torkade druvor att erbjuda.

DinVinguide vinatlas

Området ligger i region Venetien, där Verona är huvudstad. På kartan ser ni var Venetien är beläget. Det är alltså långt norrut i Italien, med ett klimat som lämpar sig perfekt för vinodling. Svala nätter och varma dagar, samt brisar från närliggande Gardasjön gör att druvorna trivs och mognar sakta men säkert. På tal om druvor, det är i huvudsak tre blå druvor som dominerar i vinerna:

  • Corvina – måste ingå i minst 45 % av vinet, upp till 95 %.
  • Corvinone – måste ingå i minst 5 % av vinet och upp till 30 %.
  • Rondinella – högst 50 %.

Vinerna är alltid blends – en blandning av minst två olika druvor. Corvina och Corvinone måste vara med i det färdiga vinet. Röda viner är ledande i Valpolicella och de kommer i fyra olika typer:

Valpolicella DOC – görs på ovanstående druvor och inom distriktet. Här finns en till stil med tillägget Superiore som innebär att vinet ska innehålla högre alkoholhalt och lagras i minst ett år.

Valpolicella Ripasso DOC – görs på vin från Valpolicella som får jäsa en andra gång på druvorna som använts inom framställning av Amarone, alltså torkade druvor. Ripasso betyder ”en andra gång”.

Amarone della Valpolicella DOCG – innehåller torkade druvor, som efter skörden ska torkas i cirka 100 dagar. Vinet ska innehålla minst 14 % alkohol. En Riserva ska lagras i minst fyra år.

Recioto della Valpolicella DOCG – ett sött vin som görs på torkade druvor. Framställs genom att man stoppar jäsningen. Ska innehålla minst 12 % alkohol.

Kända namn i området är bland annat Allegrini, Masi, Tommasi, Brigaldara, Musella, Venturini, Speri, Zenato, Tenuta Sant Antonio, Bolla, Giuseppe Quintarelli och Corte Sant’Alda.

Nog skrivet – är det inte hög tid att prova vin också?

 

Annons:

Valpolicella DOC

Allegrini Valpolicella Superiore 2015, nr 6010. 119 kr. Fast sortiment

Allegrini är ett betydande och välkänt namn i vinets värld. Det är ett familjeföretag med rötterna i Venetien, som numera även har vingårdar i Toscana.

Deras Superiore bjuder oss på körsbär, skogsbär, örter och en hint av ekfat som ger struktur och ett litet tanninbett.

Druvsammansättning: 70% corvina veronese, 25% rondinella och 5% oseleta.

Valpolicella Ripasso DOC

Monti Garbi Ripasso 2015, nr 5328. 119 kr. Fast sortiment

Hederligt och med stor smak av sitt ursprung. Söta, torkade bär och frukter och mängder med aromatiska kryddor som kryddnejlika, muskot och kanel i en inbjudande kombo.

Producent är familjefirman Tenuta Sant’ Antonio, som har flertalet produkter på Systembolaget. Vinet är gjort på Corvina, rondinella och andra tillåtna druvor.

Amarone della Valpolicella DOCG

Masi Amarone Costasera 2012, nr 2345. 299 kr. Fast sortiment

Masi är en viktig producent, som har gjort mycket för utvecklingen och vinnäringen i Venetien. Detta är deras genuina Amarone, gjord på 70% corvina , 25% rondinella och 5% molinara. Stilen är oväntat frisk – och ännu mycket ung – med djupa smaker av plommon, körsbär, torkade örter och kakao. Lagring är mitt råd.

Recioto della Valpolicella DOCG

Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico 2015, nr 2304. 159 kr för 375 ml.

Slutligen det söta, som vi gärna sippar till starka mögelostar eller all typ av dessert med choklad.

Druvor: 70% corvina , 15% corvinone och 15% rondinella.

Ordentligt med sötma och rika smaker av torkade bär, mörk bitter choklad och örter. Fint bett i eftersmaken.

Läs mer

Fler artiklar