Vinprovarskola – riesling i olika skepnader

Våren står för dörren - tackar för det. Vinerna som hälls upp i vinglasen är lättare, friskare och andas också vår. Om det finns en synonym för våren i druvornas värld, så skulle det vara riesling.

Citron, lime, grape. Petroleum – även kallat bergolja – och våta stenar, mineraler, rök, kryddor och vita blommor. Riesling både smakar och doftar mycket beroende på var den odlas. 

En del sorter är blygsamma i sin ungdom och behöver några år för att våga titta ut. Särskilt de svalodlade druvorna. Varmodlade viner på riesling är generellt mer expressiva med tropisk frukt och parfymerade kryddor. 

 

Annons:

Vad de alla har gemensamt är syran. Det är rieslingdruvans ledord. Med fokus som en nyslipad Globalkniv eller Darth Vaders lasersvärd – syra och riesling är bästa vänner. Syran ger också druvan en bra potential för lagring, tillsammans med ett lågt ph-värde.

Du behöver alltså inte ha bråttom med att korka upp dina rieslinginköp – de klarar sig många år i vinkällaren eller vinkylen.

Lagring är som vanligt en smaksak. Unga viner på riesling har mer av den krispiga citrusfrukten, citrusskalen och den läskande syran. Riesling med lite ålder har ofta rundare smaker – tänk stenfrukt och tropiskt frukt – samt en något mer avrundad syra.

Maten är givetvis också en smaksak. Ett glas riesling utan någonting till kan vara det bästa som finns. En energikick med sina rena mineralitet och tydliga fokus.

De helt torra varianterna trivs bäst ihop med vårens primörer. Den vita sparrisen är på g – matcha den med en fet sås, brynt smör eller bara några skivor rökt skinka. Och ett glas riesling givetvis.

Kallrökt lax och tartar på fisk är en annan god vän till druvan. En lite fylligare variant, från Alsace till exempel, trivs bra ihop med ljust kött och fetare rätter. Choucroute är ett praktexempel.

Riesling med sötma blir det bästa valet till all typ av kryddstark mat. Chili, curry, koriander, salsa, ingefära, citrongräs – allt som smakar mycket, exotiskt, starkt och spännande. Denna typ av mat gillar halvtorr riesling, som tack vare sin kända syra och läckra sötma kan skära igenom hetta och kryddor.

 

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2016, nr 70626. 159 kr. FS

Tyskland är rieslingdruvans högborg. Här blir den bäst helt enkelt. Vare sig den är knastertorr eller halvsöt. Här finns också stora skillnader beroende på växtplats. Regionen Rheingau som ligger längre norrut i Tyskland bjuder på mer strama viner, medan Pfalz och Rheinhessen i söder i regel har något mer runda och generösa viner.

Det är inte bara berget som är magiskt – innehållet i glaset är lika förtrollande det med. Citrus en masse, mineraler en masse, gröna päron och äpplen och en liten örtkvist. Rheingau i sitt esse, mycket tack vare Leitz säkra vinhänder.

Dreissigacker Riesling Alte Reben 2016, nr 5823. 159 kr. FS

Vi förflyttar oss lite söderut och hamnar i regionen Rheinhessen. Länge en region synonymt med massproduktion i form av blå flaskor fyllda med enkla druvor. Numera kan de istället stoltsera med några av landet främsta viner på riesling. Producenter som Keller, Wittman, Wagner-Stempel och inte minst Dreissigacker har bevisat motsatsen. Firman fick en nystart då sonen i företaget tog över för några år sedan. Han lyfte det som redan var bra till ännu bättre höjder.

Ett kryddigt och mineralstinnt vin som fått extra skjuts av vit persika, aprikos och mogen citrus.

Trimbach Riesling 2014, nr 2639. 149 kr. FS

Franska Alsace som ligger granne med Tyskland är präglat av båda länderna. Arkitekturen och maten är en smältdegel av två världar. Vinerna däremot, de är så mycket Alsace de bara kan bli. Alltid lite kryddigare än i Tyskland. Lite fetare, rundare. Ibland med mer sötma och petroluem.

Trimbach visar rieslingvägen med sina kryddiga smaker av päron, mogna äpplen, honung och söt citrus. Choucroute it is!

Paul Cluver Riesling Dry Encounter 2016, nr 91168. 129 kr. 3600 flaskor lanserades den 6/4.

En mer tropisk riesling från Sydafrika, som förvisso är ett varmt land men med många olika distrikt och mikroklimat. Detta vin kommer från en något svalare del och får den eftertraktade syran och samtidigt massor av exotisk frukt som ananas, vit persika och söt grapefrukt. Klassad som torr, men här finns en lågmäld och fin sötma som vi gärna kombinerar med kryddiga maträtter. En wok till exempel, eller en mild curry eller en asiatisk sallad med salmalax, chili, avocado och koriander.

Läs mer

Fler artiklar