Annons:

Vinnatur – en naturlig förening

Vinnatur är en av Europas största vinorganisationer när det kommer till naturliga och biodynamiska viner. DinVinguide.se träffade grundaren Angiolino Maule under en resa i Italien för en provning och en presentation av organisationen. 

Vinnatur formades 2006 i Italien med syftet att samla och framförallt stötta små producenter som fokuserade på naturliga viner. Man började småskaligt, med både italienska och andra vinfirmor i Europa. Under åren har man vuxit, stadigt. Från 65 firmor till nästan 200 idag från nio olika länder, däribland Spanien, Portugal, Tyskland, Österrike, Slovakien, Slovenien och Frankrike bland annat.

Men man blir inte medlem hur som helst.

Föreningen kräver att du skickar in ett vinprov, som sedan analyseras och dissikeras. Inga bekämpningsmedel är tillåtna och för att vara på den säkra sidan analyserar man vinet på över 80 olika ämnen för att se om det passar in i Vinnaturs regelverk.

Angiolino Maule som ligger bakom föreningen berättar att han inte på något vis är emot viner som ”bara” är ekologiska eller biodynamiska.

– Men det ska vara en början, en väg mot helt naturlig vinmakning, säger han. 

Angelino gjorde själv många fel i början, erkänner han. Vinerna blev helt enkelt inte bra. Men detta var för över 30 år sedan och sedan har Angelino lärt sig av sina misstag.

– För att förstå ekosystemet i vingården gör jag analyser på jorden. Jag har gjort det i flera år. Men det är minst lika viktigt att ha koll på själva vineriet. Det måste vara rent!

– Naturen är faktiskt inte helt ren. När vi skördar, så får vi in saker i vineriet via skorna och lådorna där druvorna ligger. Jag rengör med enzymatiska (enzymer som löser biofilmer och organiska beläggningar) rengöringsmedel, det är skonsamt och effektivt. 

 

Annons:

Vad är då ett naturlig vin enligt Vinnatur?

Det är framställt av en oberoende producent och i en liten skala.

Vingårdarna ska ge låga avkastningar och vara helt fria från pesticider.

Allt ska vara handskördat.

Druvorna ska vara helt ekologiska.

Inget får tillsättas – som socker, enzymer eller andra tillsatser.

Bara naturlig jäst är tillåten. 

Syran i vinet får inte justeras. 

Svavel får bara användas i vingården om det är extrema väderförhållanden. 

Bara ekologiskt gödsel är tillåtet.

Bevattning är endast tillåtet i nödfall. 

Detta är bara några av de riktlinjer och regler som Vinnatur står för. I korta ordalag; håll allt så naturligt som möjligt. Tillsätt ingenting och ta hand om din vingård. Den producent som inte kan följa Vinnaturs parametrar; den blir helt enkelt inte medlem.

Att vara en naturlig producent är ett val, inte en skyldighet. För att citera Vinnatur.

Det ska tilläggas att föreningen är icke vinstdrivande. De pengar som eventuellt kommer in går till mindre mässor, events och vidare forskningar.

Mer info finns på hemsidan: http://www.vinnatur.org/en/

Under provningen gick vi igenom en handfull italienska producenter inom Vinnatur.

Il Farneto Brut Nature 

Knastertorrt och krispigt mousserande gjort enligt champagnemetoden på chardonnay och den inhemska druvan spergola. Rent, krämigt och flörtigt med doft av valnötter, hasselnötter och gröna äpplen.

Ursprung är Emilia-Romagna.

Ingen svensk importör i dagsläget. Men kika här: https://www.callmewine.com/spumante-brut-nature-36-mesi-rio-rocca-il-farneto-P7053.htm

Elvira Carmenére 2013

Saftigt, fruktigt och pang på med söta kryddor, fikon, balsamico, körsbär, mynta och bara ett uns grön paprika. Silkiga tanniner och massor av skön frukt och harmoni. Tänk att carmenére kan smaka så här?

Ursprung är Venetien.

Kolla hemsidan för mer info: http://www.organicwinesitaly.com

 

Det är äntligen dags att prova ett av Angiolinos viner. Han samarbetar med svenska importören Wine Trade sedan flera år tillbaka. Kontakta dem för mer info. 

La Biancara de Angiolino Maule Sassaia 2016

Sassaia 2016 innehåller 100 procent garganega, som har fått spontanjäsa i stora ekliggare. Det är fortfarande väldigt ungt och återhållsamt. Skalbeska, rök, sälta och steniga jordar dominerar både doft och smak. Jag går inte riktigt igång på vinet och frågar Angiolino lite försynt när han tycker det är dags att dricka Sassaia.

– Jag föredrar Sassaia med lite ålder. 2013 är väldigt god just nu till exempel.

Som på beställning ställer han fram en ny flaska. Samma vin fast med några år på nacken.

La Biancara de Angiolino Maule Sassaia 2011 hälls upp i glasen.

Det är ett helt annat vin! Dofterna och smakerna är vidöppna. Persika, aprikos, blodapelsin, salvia och mynta strömmar ut glaset. Avslutet är torrt och långt. Och mycket gott.

Tålamod är som vanligt en belöning. Något vi borde använda oss mer av, för naturen och inte minst vinernas skull.

Annons:

Här finns mer att läsa om