Vingård i fokus: Michele Chiarlo

Höst och vinter är lika med fylliga rödviner, med kraft, djup och bra syra. Jag tänker Italien. Gärna Toscana och Kampanien, fast idag ska vi hålla oss lite mer norrut. I Piemonte såklart. Tryffel, slow food, ossu buco och smörstinn polenta. Comfort food och lika omhändertagande viner. De senare åren har fler och fler viner från Piemonte tagit sig till Systembolagshyllorna och de svenska hemmen. Michele Chiarlo är en producent som funnits med ett tag och som har en fin bredd på sina viner. Allt från torrt, stramt till sött och pärlande.

Vinfirmans historia går tillbaka till 50-talet. Släkten Chiarlo hade förvisso gjort vin i Piemonte under flera generationer, men nu ville Michele och Guiseppina Chiarlo starta något eget. Första årgången kom 1956, då man producerade Barbera och Moscato. Den första Barolon kom två år senare. Successivt har man köpt upp mer och mer vingårdar och idag äger man 7 hektar i Barolo, däribland Cannubi och Cerequio. Man har även gårdar i Gavi, som ligger på gränsen till Ligurien. Här gör man vita viner på druvan cortese. Firman äger också mycket mark i Nizza, ett område känt för sina toppviner på barbera.

Michele arbetar än idag, fast får avlastning av sönerna Alberto och Stefano. Behöver Michele vila upp sig, kan han alltid ta in sitt eget hotell; Palas Cerequio, en sparesort som ägs av familjen, där man kombinerar det bästa i livet; vin, hälsa, övernattning, konst och god mat såklart. Slow food med mycket tryffel får vi anta.

Provade viner från Michele Chiarlo

Gavi 2011, nr 72477. 99 kr. Beställning. 100 % cortese. Ett runt och frisk vin med drag av lite menthol, krossade stenar, mandel och gråpäron. Kan lagras flera år, enligt vinmakaren. Gott till antipasti och lätta fiskrätter.

Barbera d’Asti Superiore Le Orme 2011, nr 2351. 100 % barbera. Firmans flaggskepp, som utgör den största produktionen. Finns i över 60 länder. Snyggt och saftigt med lite bett, örter och balsamicotoner. Bra och fin frukt som blåbär, kråkbär och körsbär.

IMG_1882

La Vespa 2010, nr 2721. 119 kr. 50 % barbera, 30 % albarossa, 20 % syrah. Septembernyhet som finns i alla butiker. Klassiskt, stramt italienskt med typiska dofter och smaker av körsbär/kärnor, hallon, salvia och rosmarin. Albarossa är en gammal och lite bortglömt druva från Monteferrato i Piemonte. Michele Chiarlo och några andra producenter har återupptäckt den och använder den idag i sina viner.

IMG_1881

Barbera d’Asti La Court ”Nizza” 2010, nr 92156. 249 kr. Lanseras 2:e december. 100 % barbera. Stram och ung barbera, som behöver några år i källaren/garderoben. Återhållsam med toner av syrliga körsbär och örter.

Barbaresco Reyna 2009, nr 70119. 269 kr. Beställning. Här händer det grejer! Och för en bra peng dessutom. Elegant Barbaresco med härlig söt frukt, vildhallon, rosor, sötsura körsbär och lite lingon. Läskande syra och silkiga tanniner.

IMG_1878

Barolo Cannubi 2009, nr 99554. 490 kr. Tillfälligt sortiment. Lysande årgång, i stil med 2002 som var magnifik! Ung Barolo med strama syror och tanniner. Fast gott och inbjudande idag med drag av svarta körsbär, nypon, rosor och lagerblad.

Moscato d’Asti NIVOLE 2012, nr 7787. 75 kr för 375 ml. 100 % moscato. Skön, låg alkoholhalt på 5 %. Och massor med härligt naturligt socker; 118 g/liter. Detta är med andra ord ett sött vin och det bubblar dessutom. Uppfriskande och uppiggande med smak av päron, äpplen, körsbär och smultron. Servera till chokladdesserter eller något med massor av nötter.

 Importör är Philipson & Söderberg

Fler artiklar