Vita viner i beställningssortimentet som fixar hösten

Hösten är på ingång, vilket innebär att vi också är på väg in. In under tak, filtar och framför tända ljus. Se till att ladda upp med vinerna som räcker hela hösten. Till skaldjuren, grytorna, ostronen, kommande tryffelpasta och kontemplation. Vi börjar med vita viner och går över till rött och värmande senare i veckan. Viner i beställningssortimentet fixar hösten.

Viner i beställningssortimentet fixar hösten 

En cava och champagne 

Reserva de la Familia Juvé y Camps 2015, nr 77600. 169 kr

Årgångscava som gläntar på mognadsporten och bjuder in på lättrökta nötter och en ocean av citrus. Grape, pomelo, kaffirlime och citronzest släcker törsten.

Laurent-Perrier Millésimé Brut 2008, nr 75308. 589 kr.

Stort, maffigt och fasligt gott, men lagring är lite av ett krav. Kraften är mullrande med väldigt driv, energi och syror som kittlar smaklökar och aptiten. En stilstudie i citrus, mineral, sälta, havsbrisar och våta stenar. 

Sauvignon finnes, sökes; skaldjur

Vette di San Leonardo Sauvignon Blanc 2017, nr 79327. 159 kr

Rasande friskt och rent från Trentino-Alto Adige i norra Italien. Spröda druvor med stiligt innehåll. Höga syror, massiva mineraler, vita vinbär och krusbär, gröna päron, kvitten, granny smith och ljuvlig rondör i eftersmaken tack vare druvornas vila på jästfällningen.

Romorantin någon?

Romo Domaines des Huards 2016, nr 78376. 231 kr 

Lokalt värre från Appellation Cour Cheverny Protégée i Loire. Välkomna druvan romorantin! Den anländer med mineralrök, sälta, krossade våta stenar, kvitten, gröna äpplen, gula plommon, vit persika och aptitretande struktur.

Magnifika mineraler

Montirius Minéral 2017, nr 71551. 289 kr

Vitt från södra Rhone (och även norra för den delen) är många gånger lite för baktungt och överdoserat med ekfat. Inte i detta fall. Bara namnet avslöjar stilen, där gula stenfrukter möter rök och aromatiska örter som salvia och rosmarin. Klockrent till höstens gräddiga grytor med örtkvistar. 

Annons:

2 x Soalheiro

Soalheiro Alvarinho 2018, nr 74935. 135 kr

Alvarinho som menar allvar. Skaldjuren på bordet och i glaset; oändlig syra, mineraler,  krispig och frasig citrus, vit persika och puffar av stenrök till sista sippen. Vi fyller på illa kvickt.

Soalheiro Granit 2018, nr 73450. 149 kr

Samma druva men en utvald del av vingården bidrar med lite mer av allt. Större havsbrisar och mer textur. Detta är maffigt och oerhört välsmakande med pepprig gul frukt och rök.

Albarino på franska 

Laurent Miquel Albarino 2018, nr 70688. 139 kr

Höga syror, finfina mineraler och en mix på gröna/gula äpplen, gula plommon, aprikos, nektarin och lockande örter  sdom salvia och rosmarin gör detta till en god vän till skaldjuren i höst.

Sehr schön riesling

Emrich-Schönleber Riesling Trocken 2017, nr 75625. 209 kr

Köp! Ljuvligt och djupt med koncentrerade citrusfrukter, aprikos, rök och sprittande mineral. Sa jag köp?!

FARANGS CHA PLU BLAD MED VARMRÖKT LAX, JORDNÖTSDRESSING & FORELLROM

LÄS MER

Läs mer

Fler artiklar