Vilda år med Greywacke – sauvignon blanc

Varför ställa upp sex olika årgångar av sauvignon blanc från Nya Zeeland? Jo, för att visa att sauvignon blanc kan lagras. Speciellt om den kommer från Kevin Judd som är mannen bakom vinfirman Greywacke. 

Allt började med ett experiment. James Healey, som var Kevins kollega på Cloudy Bay i Marlborough, ville prova att jäsa en liten del chardonnay med vildjäst.

Citat Wikipedia

Vildjäst syftar på de jästsvampar som finns naturligt på organiskt material och i luften. Vildjäst används vid traditionell tillverkning av öl, vin och levainbröd. Motsatsen till vildjäst är odlad jäst. Vildjäst ger mer karaktär till drycken än vad odlad jäst ger, men är samtidigt mycket svårare att arbeta med och ger inte lika effektiv jäsning.”

Detta var många år sedan och Kevin tyckte att James idé var helt galen. Det har runnit en hel del vildjäst i tankarna sedan dess. Kevin startade sin egen vinfirma Greywacke 2009, och har helt lämnat kända Cloudy Bay, där han spenderade 25 år som vinmakare.

Idag innehåller alla hans viner vildjäst och han har ett fortsatt samarbete med James som numera också gör egna viner under etiketten Dog Point. Där jäser, eller vildjäser Kevin alla sina viner.

Det tar mer tid med vildjäst, berättar Kevin. Plötsligt kan jäsningen stanna av helt. Det betyder mer arbete och tålamod med vildjäst, fast slutresultatet blir bra.

– Jäsningen kommer alltid igång, på ett eller annat sätt. Fördelarna med vildjästen är att vinerna får en nyans av sötma, en upplevd sötma. Vi vill ha fylliga viner, så vi skördar alltid när frukten är riktigt mogen. Uppåt 23 eller till och med 25 Brix är inte ovanligt. En högre mognad ger viner med mer tropisk frukt och inte fullt så aggressiva syror. Sauvignon blanc blir inte heller lika gräsig och grön, säger Kevin. 

Provar man Greywackes Wild Yeast Sauvignon Blanc, så förstår man vad Kevin menar. Det är en sauvignon med stor personlighet och läcker rik frukt. Stilen är rund, nötig och krämig, men också frisk med tydlig mineralitet och drag av rök, gula stenfrukter och citrus.

 

Annons:

Första årgången släpptes 2009 och det är den vi inleder vår vertikal med.

2009 – en rund årgång, med bra syra och friska smaker av vit persika och röda äpplen.

2010 – frisk och mineraldriven med toner av nässlor och nektarin.

2011 – en av mina favoriter, som visar upp en fin rökighet, tillsammans med friska inslag, krossade stenar och grapefrukt.

2012 – ett lite svalare år, med höga syror och krispiga smaker av persika, pomelo och rosa grapefrukt.

2013, ligger i BS, nr 79840. 200 kr

Ett runt och lite mer krämigt vin, med en fin fethet och smaker av rostade mandlar, grapefrukt, vit persika och mineral.

2014, nr 99018. 179 kr. Aktuell årgång, som lanserades i maj. Några få flaskor finns kvar.

2014 är ännu ung med lite återhållsam frukt, rökiga toner och mycket mineralitet och livliga syror. Här visar sig sauvignon från sin bästa sida och framför allt visar sin lagringskapacitet. Köp och spara några år.

Greywacke-marlborough

De viner jag skulle vilja dricka idag är årgång 2010 och 2011. De är i en perfekt drickfas, med sin rika frukt och uppfriskande rökighet och balans.

Sauvignon blanc är både vild och lagringsduglig.

Importör är Handpicked.

Utöver sauvignon blanc, producerar Kevin en trevlig chardonnay, en riesling och pinot noir. Titta in på importörens hemsida för mer info. De flesta viner ligger i beställningssortimentet.

Brix är en skala som mäter innehållet av socker i en vattenlösning. Skalan används både inom livsmedel- och vinindustrin.

Läs mer

Fler artiklar