Vidga vinvyerna – vinvärlden

Vi brukar säga att världen är liten. Inom denna värld ryms en till plats, nästan som en egen planet. Planeten vinvärlden. Den är stor, bred, välsmakande, jäsande, bubblande, spännande och välkomnande. Är du redo att möta den?

Det görs vin överallt, med undantag av en och annan öken, tropisk djungel och istäckt plats. Globalisering, klimatförändringar och framför allt törsten efter vin gör att vinets värld krymper samtidigt som den växer och växer. Vi gör numera vin i flera delar av Sverige. Inga konstigheter. England briljerar – och imponerar – med sitt bubbel. Varma länder som Indien och Thailand gör sina optimistiska försök. Kina står på tur att bli en riktig stor spelare och Japan satsar på egna inhemska druvor. Listan kan göras lång. 

Vinlistan kan göras lång med andra ord. Nog för att de traditionella vinländerna Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland med flera sällan gör oss besvikna. Men bara för att länderna är klassiska innebär det inte per automatik att precis allt därifrån är godast och bäst. 

Det är förvisso inte vinerna från Thailand heller, men de kanske åtminstone kan trigga vår vinnyfikenhet. Få oss att vidga vinvyerna. Prova först och döm sen. 

Så vad väntar du på?

Ge dig hän och kasta dig ut vinvärlden. Den smakar annorlunda och för det mesta underbart. Vad finns egentligen att förlora, förutom en hundring eller tre. Isåfall blir det en riktigt god vinssås eller grytbas framöver. 

Häng med på en vinresa med nya smaker, länder och druvor. Du vågar, jag lovar. Det är inte så farligt som det ser ut. 

 

Annons:

Slovenien

Verus Furmint 2017, nr 76225. 119 kr. Beställning

Furmint, eller šipon som den heter i Slovenien, odlas alltså inte enbart i Ungern. Och eftersom landet ligger granne med pålitliga vinnamn i vinvärlden som Österrike, Italien och Kroatien så kan väl Slovenien få lov att göra vad de vill.

Firman Verus har redan en fräsch sauvignon blanc i fast sortiment. Nu fyller de på med ännu ett krispigt vitt. I glaset hittar vi knaprig granny smith, livlig citrusfrukt, sprittande syror och en aptitretande sälta i eftersmaken.

Tänk smörrebröd med lax och räkor, somriga sallader med skaldjur, fisk, pasta med musslor, moules frites och gärna ett ostron, eller två. Sippa šipon!

Ungern

Ungern har gått från att vara synonymt med sött vin (och kommuniststyrt) till att vara öppet och inte minst brett när det gäller till vin. Internationella druvor frodas tillsammans med karismatiska inhemska förmågor som kadarka, kekfrankos och furmint. Och de röda vinerna är på hugget.

Elsie Hungry Wines 2016, nr 71199. 199 kr. Beställning

Ett fint exempel på svalodlad frukt och på hur bra cabernet franc trivs i landet. Den får sällskap av mindre delar syrah, kekfrankos och lite merlot. Och ger oss saftiga tanniner, läskande röda plommon, viol, peppar och friska örter. Pang på, inget att lagra. Tjong in i kylen en stund och servera till grillade korvar, vilt, ankbröst och fågel.

 

Libanon

Libanon är långt ifrån ett nytt vinland. Här har odlats vin sedan Ura-Kaipas tid och produktionen ser inte ut att bromsas. Krig och bomber till trots. Det tackar vi för. Landet har många kvalitetsfirmor som Château Kefraya, Château Musar, Château Ksara och Domaine Wardy med flera.

Make wine not war.

Cuvee IIIeme Millenaire 2015, nr 90033. 249 kr. 360 flaskor lanserades den 8/3. Det finns kvar i ett 10-tal butiker.

Cuvee IIIeme Millenaire kommer från Château Ksara, landets äldsta och idag största vinfirma. Fokus ligger på klassiska viner med inspiration från Bordeaux. Njut av denna balanserade blend på petit verdot, cabernet franc och syrah till sommarens fingrill eller höstens grytor. Om det finns kvar då vill säga. Smakerna i glaset stannar i alla fall kvar länge; mörka skogsbär, söta plommon, fikon, svartpeppar, örter och mocca. Mmmm.

Grekland

Grekland kan sälla sig till Ura-Kaipas sällskap och inte minst stoltsera med många egna svåruttalande druvor. Rena rama grekiskan, men häftiga och egensinniga är de. Vad sägs om agiorgitiko, malagousia, xinomavro och assyrtiko som en mjukstart?

Santorino Assyrtiko Vassaltis 2017, nr 99086. 299 kr. 600 flaskor landade i ett kallt februari- sverige. Nu är tiden den bästa för denna typ av vin. Alla 600 flaskor är så klart inte kvar, men gott och väl 100 stycken i spridda butiker.

Santorino och assyrtiko. Vad mer ska man säga? En av de bästa symbioserna i vinvärlden. Producenten Vassaltis har gjort något alldeles extra. Pampigt och panggott. Rökiga stenar, havssalt, nötter, grillad citron och honung med örter.

Grillad scampi eller svärdfisk, sallad med fetaost, oliver, goda röror, sardiner, halloumi; fyll bordet och glasen med assyrtiko. Efharisto!

Läs mer


Fler artiklar