Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vermentino är lycklig i Ligurien
Skriven av Sofia Ander

Vermentino är lycklig i Ligurien 

Min allra första resa till Ligurien var sommaren 2010. Jag var ännu relativt ny i vinbranschen. Visste inte riktigt vad som skulle väljas från vinlistan. Vinerna från Ligurien gjorde därför inget större avtryck. Nu - 11 år senare - är det en helt annan vinvisa.

Vermentino är lycklig i Ligurien

Det händer mycket på några år. För mig smakmässigt och inte minst utvecklingsmässigt. Jag har lärt mig mer för varje vinresa, varje vingårdsbesök, varje provning och varje möte som har med vin att göra. Därför blev vinresan till Ligurien sommaren 2021 en överraskning. En god och mycket glad sådan. 

Ligurien förknippas kanske främst med sina stränder, Cinque Terre (som är ett världsarv) och sin gastronomi där skaldjur och fisk utgör huvudrollen. Där kommer vermentino in. Druvan som är den dominerade i regionen. Vermentino odlas inte enbart där. Vi hittar fina exempel i Languedoc, där den ofta går under namnet rolle. Corsika har sina odlingar, och i Maremma (Toscana) och på Sardinien är druvan på stark frammarsch. Stilarna från de olika välplatserna skiljer sig rätt markant. Högre temperaturer som i till exempel Maremma och Sardinien ger viner med lite mer alkohol och tropisk frukt. I Ligurien får vinerna bra skjuts i sin syra och mineralitet tack vare närheten till havet och högre växtplatser.

 

 

Världen vill ha mer vitt vin. Det är ett faktum. Där kommer vermentino in. Fast man måste nå ut med druvans kvalitet, visa upp den och låta människorna smaka på vinerna.

Det gör man hos familjefirman Cantine Lunae. De grundades redan 1966 av Paolo Bosoni, som idag driver gården med sin fru och sina barn Debora och Diego. De är numera en av de största privatägda egendomarna i Ligurien, med en årlig produktion om cirka 600.000 flaskor. Ägorna består av nästan 60 hektar vingårdar och man köper också in en del frukt från områdets alla småodlare.

Här ligger all inriktning på de lokala druvorna, som albarola, vermentino nero och canaiolo nero bland annat. Men vermentino blir den stora stjärnan. Den mår som bäst där med närheten till det Tyrrenska havet, som alltid bidrar med uppfriskande brisar. Med ett klimat som är varmt om sommaren men aldrig extremt. Jordmånen består i regel av en mix på sten och lera. Den är rik och mättad på mineraler. Tack vare de omringade bergen får man också ett skydd från oväder, och på samma gång ett speciellt mikroklimat.

Alla viner från Lunae går att prova, och köpa hem, i den fina besökgården, som bara ligger två mil norr om Lerici. En av de små orterna längs med kusten i provinsen La Spezia. Här har man förstått vikten av kommunikation och att visa upp sina viner med adress Ligurien.

Mer info finns på hemsidan.

 

 

 

Vintips från Cantina LunaeVermentino är lycklig i Ligurien

Cantina Lunae Colli di Luni Etichetta Grigia 2020, nr 2067. 129 kr. Fast sortiment

Citron, grapefrukt, kvistar av rosmarin och mynta – så här ska vermentino från Colli di Lune smaka. Somrigt, friskt och uppiggande.

Livfulla syror och finstämda mineraler kallar på skaldjur, grillad fisk, rökta räkor, lax i olika former och pasta med räkor.

 

 

 

 

Cantina Lunae La Bianca 2019, nr 72447. 169 kr. OrdervaraVermentino är lycklig i Ligurien

Här får vermentino sällskap av en mindre del malvasia och appellationen är Liguria di Levante, det område som ligger i regionens östra delar.

Ett flörtig vitt med läskande frukt, gott om sälta och pigga smaker av passionsfrukt, mineral och citrus.

Perfekt sommarvin som gärna får ta plats vid kräftskivan.

 

 

 

Merparten av vinerna från Cantina Lunae odlas inom appellationen DOC Colli du Luni. Ett område som ligger utmed landets nordvästra kust vid staden Genua. Den enda appellation i Italien som täcker två regioner –  Ligurien och en mindre del av Toscana.

 

Vårt nästa besök tar oss faktiskt till Toscana, precis vid gränsen till Ligurien, och vinfirman Terenzuola, grundad av Ivan Giuliani i början på 1990-talet.

Vinkällaren och en av vingårdarna ligger 350 meter över havet, och vi möts direkt av värmande strålar från solen men också en frisk bris. Gården heter Fosso di Corsano, som baseras på lerjordar. Här skördar man tre gånger för att få fram det bästa från varje druvklase. Produktionen av detta vin ligger på cirka 35.000 flaskor om året.

Samtliga viner hos Terenzuola får vila på sin jästfällning i några månader. Detta för locka fram ännu mer av frukten och druvans komplexitet. Sedan skörden 2020 är merparten av vinerna ekologiskt certifierade.

Ivan är ett stort fan av riesling, vilket förklarar hans val av flaskor. Nästan alla vita viner tappas på smala rieslingflaskor. Visst finns det en viss likhet med riesling och vermentino. Särskilt efter en tids lagring. Vår provningsledare Marco korkar upp den ena flaskan efter den andra. Fosso di Corsano från 2020 och ner till 2013. Det händer mycket på vägen. Fram med en hint av petroleum, lite mer intensiva kryddor som anis, mynta, rök och bergamott och gul gyllene frukt.

Att man kan lagra vermentino – av hög kvalitet – är dagens vinsanning. Samt att druvan är som skräddarsydd till regionens mat. Här serveras pinfärsk fisk med lätt fritering – fritto misto – pasta pesto med ursprung Genova (huvudstaden i Ligurien), varvat med fyllda blåmusslor, pasta vongole och helgrillad fisk med citron. Mat med smaker av hav, sälta, umami och precis lagom med sol och värme. Som en vermentino med sin sprakande syra, sina toner av citrus, citronskal, vildvuxna örter och ibland en nätt oljighet. Särskilt vermentino från Ligurien.

Terenzuola har också gjort ett viktigt arbete i Cinque Terre, den vackra kustremsa som sträcker sig väster om La Spezia mot Frankrike. Här har man övertagit gamla och övergivna vingårdar, där lokala förmågor som bosco, albarola och vermentino odlas. Samtliga tre druvor ingår ofta i vinerna under apellationen Cinque Terre PDO.

Hemsida Terenzuola

 

Vinerna från Terenzuola går idag att hitta på utvalda restauranger i Sverige och även via privatimport.

Vintips från Terenazuola

Vigna Basse 2020

Görs på 95 procent vermentino och fem procent albarola. Frukten kommer från gårdar närmare havet och stilen är läskande, direkt och pang på med mäktiga mineraler, fin struktur och sälta.

Fosse di Corsano 2020

Mineralbomb! En studie i smaker – grapefrukt, vit persika, salvia, granskott, lime, mynta, pinje och syror som spjut. Oerhört läckert och lagringsdugligt.

Vermentino är lycklig i Ligurien   Vermentino är lycklig i Ligurien

För mer info kontakta importören. 

 

 

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer