Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Verdicchio - det gröna guldet från Marche - DinVinguide Verdicchio - d
Skriven av Sofia Ander

Verdicchio – det gröna guldet från Marche

Min vinresa genom mellersta Italien försätter. Läs gärna del 1, om Umbrien och de häftiga vinerna på sagrantino. Marche är granne med Umbrien, vars kustremsa ligger längs med Adriatiska havet.

Verdicchio – det gröna guldet från Marche

För oss svenskar är Marche inte heller speciellt bekant, precis som Umbrien. Toscana, Amarone, Apassimento, Venedig och Capri är bara ett fåtal av de saker vi förknippar med Italien. Men då glöms mycket bort. Bland annat Marche, med sina vackra stränder, småbyar, skaldjur och det fina vinet gjort på druvan verdicchio. Druvan odlas framför allt i regionerna Ancona, Macerata, Verdicchio di Matelica och Verdicchio dei Castelli di Jesi. Den kan vara väldigt enkel och lättsam i karaktären med smak av päron och citrus, ofta tappad på en klassisk amforaflaska. Den kan också vara rik, komplex och lagringsduglig.

Marche är först och främst italienarens semesterplats. Här finns härliga bad, god mat och en väldigt bra prisnivå. Det märks inte minst på vinerna. Restaurangernas vinlistor gör mig lika upprymd som uppgivem på de svenska priserna… Här kan du få en riktigt bra verdicchio för 25 euro och uppåt.

 

Verdicchio – det gröna guldet från Marche

Riktigt bra verdicchio kommer bland annat från vingården Villa Bucci. En familjefirma, som det ofta är. Familjen Bucci är ursprungligen farmare, med stora ägor; 350 hektar för att vara exakt. Här odlas bl.a vete, majs och lök. Och så verdicchio såklart. Vingårdarna består av 30 hektar, med fem olika plotter placerade på olika höjder. Från 150 möh upp till 350 möh. Vi åker upp till den högst belägna vingården, där de blåser friskt från det Adriatiska havet. Frukten härifrån får en annan fräschör och högre syra än de lägre belägna gårdarna. Verdicchio trivs bra på lite högre höjder och mognar långsamt och säkert med ett svalkande havsklimat.
Villa Bucci gör bara två vita viner, Bucci och Villa Bucci Riserva. Man gör även rött på montepulciano och sangiovese. Produktionen ligger på cirka 130.000 flaskor om året och sedan 2001 arbetar man helt biodynamiskt i vingårdarna. Vinet Bucci står för den största produktionen, runt 100.000 flaskor. Toppvinet Villa Bucci Riserva produceras däremot bara under riktigt bra år. De olika vinplotterna vinifieras separat och får sedan ligga mellan 18 och 24 månader på stora ekfat från Slavonien.

Vi får prova den senaste årgången, 2013, av Bucci som trots sin ungdom redan är rikt och komplext med lång eftersmak. I smak och doft finns toner av honung, kamomill, citrus, sälta och mineral. Det här gillar jag!
Villa Bucci Riserva 2007 finns just nu på Systembolaget. Vi provar 2010, en mycket bra årgång i Marche. Vinet är komplext och mineraldrivet, med fin syra och djupa toner av mandel och kex. Ett vin som kommer att utvecklas och bli ännu större om några år. Verdicchio kan absolut lagras, bortåt 10 år. Om det kommer från en bra producent så klart.

 

Verdicchio – det gröna guldet från Marche

Garofoli tillhör en av de främsta, tillsammans med Villa Bucci. Ännu ett familjeföretag, grundat 1902 vilket gör dem till de äldsta i Marche. Garofoli var faktiskt riktigt stora i Sverige tidigare. Men konkurrensen är tuff, då man har många stora firmor med både boxar och billigare viner att slåss mot.
Jag minns själv första gången jag kom i kontakt med Garofoli. Året var 2003 och vinet hette Podium och låg i det fasta sortimentet. 100 % verdicchio och jag hade väl kanske 50 % koll på vad det var i flaskan. Men jag tyckte mycket om det och har uppenbarligen kommit ihåg det alla dessa år. Årgången vi fick prova på plats, var aktuella 2011 som ligger i BS. All frukt kommer från Garofolis egna ägor och får jäsa och lagras på ståltank under ett år. 2011 är ännu ung med toner av mineralrök, fikon, nötter och lite peppar. Det är ännu bättre än jag minns det. Och det kommer vara fortsätta att utvecklas.

Garofoli har ett brett sortiment och gör årligen omkring två miljoner flaskor. Från välgjorda instegsviner, till mousserande och även sött och givetvis grappa. Man gör också en hel del rött vin. Och dessa imponerar stort. Dessvärre finns de inte i Sverige, åtminstone inte än.

Jag fastnar för Piancarda, en Rosso Coneró DOC gjord på 100 % montepulciano som är det vanligaste blå druvan i Marche. Vinet är friskt och saftigt med bra kraft och härliga frukttoner som körsbär och plommon.
Vinet som åker ner i mitt wineskin och resväskan heter dock Grosso Agontano. Innehållet är detsamma, fast frukten är hårt selekterad. Vinet får därefter lagras i cirka två år på franska fat och sen lika länge på flaska innan det släpps. Det är oerhört elegant och silkigt med inslag av mineral, körsbär, björnbär, kryddor och lakrits. Vinmagi.
Varför köpte jag bara två flaskor? Kanske fanns där en förhoppning om att det snart går att få tag på i Sverige. Annars får helt enkelt jag åka tillbaka…

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia