Våga Vermentino!

Vermentino, vår (eller kanske t.om sommar?!) och en vertikal. Det säger man inte nej till. Marilisa Allegrini besökte Stockholm, under temat Toscana och fokus på hennes vingård Poggio Al Tesoro i Bolgheri. Vi fick prova flera årgångar av det trevlig vita vinet Solosole och även några fina röda från vinhuset. 

 

– Jag har investerat mycket tid och kraft i mina två anläggningar, Poggio al Tesoro och San Polo i Montalcino i Toscana. Allegrini, som ligger i Venetien, är redan etablerat. Nu vill jag lägga allt fokus på Toscana, berättar Marilisa.  Till att börja med kommer vi få en ekocertifiering för San Polo, från och med nästa år. 

– Om det blir någon Brunello di Montalcino från 2014? svarar Marilisa då frågan dök upp. Med tanke på årgången, så avvaktar vi och ser, blir svaret.

Vi sätter igång med vertikalprovning av Solosole, Poggio al Tesoros vita flaggskep.

–  En av mina absoluta favoritdruvor är riesling, så jag blir så lycklig av att min vermentino, med åldern, utvecklar vissa likheter med mogen riesling, säger Marilisa. 

Marilisa

Solosole 2014 släpps i det fasta sortimentet den 1:a september. Vermentinoklonerna har man tagit från från Korsica, där vermentino sägs ha sitt ursprung.

solosole-175x450

– Årgång 2014 var en kallt och besvärligt år i många delar av Italien, särskilt i Toscana med vanligt mycket regn, berättar Marilissa. 2014 är därför något friskare och lättare, men kan med fördel lagras några år. Vinet har redan utvecklat en härlig mineralton och smak av gråpäron, pomelo och kaffirlime.

Solosole är enbart lagrad på ståltank, men får sin fina krämighet tack vare ”green harvest”, där man tar bort en viss procent att druvorna. Detta ger mer kraft till de druvor som hänger kvar på rankan.

Årgång 2013 var en varmare årgång, som bjuder på drag av läskande syra, stenkross, vit persika och bra struktur.

2010 har utvecklat vissa mognadstoner och nyanser av rökig mineral, lite peppar, päron, ingefära och aningen petroleum.

2007 har helt klart likheter med riesling. Här finns drag av petroleum, mandel, vita blommor, vit persika och lockande fetma.

Det finns tyvärr inte många vermentino i Systembolagets sortiment. De flesta ligger under en bit under 100 kronor och är klart godkända och härliga att dricka idag Fast de skulle inte klara av att sparas som Solosole gör.

Våga välja vermentino, så kanske fler kan dyka upp i sortimentet!

Importör är The Wine Agency

 

 

Annons:

I väntan på Solosole, kan jag varmt rekommendera denna vermentino från en annan italiensk producenten, Marchesi Mazzei som också ligger i Toscana. Codice Codice V 2013, nr 70984. 151 kr. Beställning Gjort på 100 % vermentino med härligt djup och fin druvkaraktär. Bra kraft, men ändå balans och härlig mineralitet, som samsas med dofter och smaker av mandel, persika och aprikos.  Servera till en grillad tonfisk med sallad på getost, persika och spenat. Ugnsgrillad kyckling späckad med örter skulle också passa fint till eller en klassisk italiensk pasta som puttanesca eller vongole. 

Kort fakta om Vermentino. Druvan sägs ha anlänt till Corsica under 1400-talet. Idag hittar men den utspridd på flera platser i Italien; framför allt Sardinien, Ligurien och Toscana. På Sardinien har den t.om sin egen DOCG, öns första och enda i dagsläget. De största odlingarna finner man dock i södra Frankrike. Stilen varierar något, men överlag kan man säga att vermentino präglas av pigg syra, mineral, ibland lite sälta och rök och fruktiga drag av gula stenfrukter. Den går också att hitta från vissa producenter i Kalifornien och även Australien.

Läs mer

Fler artiklar