Våga grekiskt!

I början på sommaren spenderade jag en vecka på Kreta. För solens och de svalkande badens skull. Inte trodde jag att vinet skulle få sådant stort utrymme. Det skulle ju vara semester för tusan! Inga vingårdsbesök inbokade, inga måsten. Bara en resa att njuta av. Det slutade med att vinet var en av de saker som gav mest njutning. Och vilka viner sen! Varför har du inte berättat detta, Grekland? Glöm och göm retsina. Det ÄR inte gott på plats och då är det VERKLIGEN inte godare hemma efter semestern i det svenska höstmörkret. Grekland har så mycket mer att ge. Inhemska druvor, en egen elegant stil, personliga viner och framför allt viner som är perfekta till mat.

Den grekiska revolutionen börjar nu!

Druvkurs

Grekland har många egna lokala och inhemska druvor. Det finns självfallet de vanliga internationella druvorna, som cabernet sauvignon, syrah, merlot, chardonnay, sauvignon blanc m.m. Men låt oss ta en titt på det genuina grekiska istället.

Assyrtiko – tros komma från Santorini. Ger bra avkastning och är känd för sin friska syra. Klarar det varma klimatet och ger kraftfulla, men ändå fräscha och rena vita viner med mycket mineraler och citrus.

Malagousia – bortglömd med nyligen återupptäckt grön druva. Tros komma från den södra kusten av det grekiska fastlandet. Mognar tidigt och ger bra avkastning. Vinerna blir smakrika och fylliga med toner av citrus, exotisk frukt och basilika.

Agiorgitiko – kommer från den östra delen av Peloponessos. Namnet kommer troligen från St. George, en liten by i Peloponessos. Mognar sent och ger viner i många olika stilar, beroende på var den odlas. Allt från frisk rosé till sträva och tanninrika lagringsviner. Den mest odlade blå druvan i Grekland.

Xinomavro – ordet/namnet xinomavro betyder ”svart syra” och refererar till denna blå druvas höga syra. Den mest odlade blå druvan i norra Grekland. Har likheter med både nebbiolo och pinot noir, men har inget släktskap enlig dna-analyser. Ger viner med frisk syra, stadiga tanniner och röd frukt som jordgubbar, hallon och plommon och kan med tiden utveckla toner av torkad frukt och örter.

Producentkoll

I Sverige finns, enligt min vetskap, två importörer som jobbar med grekiska viner. Carovin/Oenoforos och Pixbo Vin. Det skulle behövas fler, med tanke på mängden viner och mångfalden. Några producenter att hålla ögon och mun öppna efter är Chateau Porto Carras (finns ej i Sverige) Alpha Estate, Boutari, Biblia Chora, Tsantali (finns ej i Sverige), Domaine Gerovassilou, Manousakis (finns ej i Sverige) och Domaine Costa Lazaridi.

IMG_0524

IMG_0672

Ta ett stort hopp över det där vinet med kåda i och prova några av dessa istället:

Kallisti Santorini 2010, nr 86248. 115 kr. Beställning. 100 % assyrtiko.

Friskt och fylligt vin med toner av citrus, äpplen, persika, nötter och lite fat.

Naoussa Grand Reserve 2007, nr 84071. Beställning. 139 kr. 100 % xinomavro.

Fin begynnande mognad i detta personliga vin. Bra syra, fina tanniner och smak av jordgubbar, torkad frukt och örter.

IMG_0676

Areti Red 2009, nr 82194. 209 kr. Beställning. 100 % agiorgitiko.

Personligt och karaktärsfullt vin med fina tanniner, bra syror i en lite rustik stil med smak av örter mörka bär.

 

 

Fler artiklar