Vad sägs om ett glas plavac mali?

Plavac mali är troligtvis den mest kända druvan i Kroatien. Trots det, är den fortfarande relativt ny och kanske helt obekant för oss i kalla Norden. 

Plavac mali är inte enbart den mest kända, det är också Kroatiens viktigaste druva, ekonomiskt sett. I dagsläget är den landets mest odlade druva, med omkring 3000 hektar vingårdar och den fick Kroatiens första appellation; Dingac, redan 1961. 

Typiskt för plavac är att den mognar sent. Bären är små och koncentrerade med tjockt skal. Sockerhalten kan lätt sticka iväg, vilket bidrar till en alkoholhalt som ofta ligger på runt 15 %.  

Under lång tid har man förknippat kroatiska tribidag – som är densamma som zinfandel – med plavac mali. Även om det finns likheter, både vad gäller smak och i DNA, så är det alltså inte samma druva. Enligt DNA-analyser är istället plavac mali en korsning mellan tribidag och dobričić, en annan historisk druva från landet. Smakmässigt tycker jag den har likheter med seriös zinfandel och även sagrantino med sina tanniner och frukt. 

Det går att gräva vidare ännu mer i DNA-studierna, men det viktigaste är väl ändå hur druvan smakar och vilka viner man ska köpa? 

Jag har ingen större erfarenhet av plavac mali, men fick en riktig aha-upplevelse tidigare i somras. Det var äntligen dags att öppna en present, som legat i vinkylen i några år. Vinet var en Stagnum 2007 från producenten Milos 2007, som vi befarade skulle vara på väg att checka ut. Det är firmans toppvin, som kommer från en enskild vingård med gamla vinstockar. 

Det mörkblå vinet hälldes upp i glaset och vi närmade oss det försiktigt med näsan. Doften var vidöppen, men inte i närheten av trötthet. Istället möttes vi av ceder, sandelträ, söta kryddor och mosade skogsbär. Den lovande doften lockade till en rejäl klunk. 

Vi slogs av de friska tanninerna, den livliga frukten, syran, örterna och tonerna av ceder. Milos var i toppform och som tur var kunde vi fortfarande få grilla. Vinet fick sällskap av en rejäl cote-de-boeuf på ben, bearnaise och grillade grönsaker. Vilket härligt sommarminne! Ett minne som gav mersmak.

 

Annons:

Nu när det ser ut att ha lugnat sig ner med bränderna och eldningsförbuden har hävts på flera platser, kan vi med gott samvete – men också med försiktighet – plocka fram grillarna igen.

Låt vinet i glaset bli en plavac mali, en av sommargrillens bättre vänner. Druvan har kraften, frukten och inte minst tanninerna för att klara det mesta i grillväg. Fett, salt och krämiga såser är druvans bästa vän. Söta kryddor och inte för heta marinader är inte heller en hinder för plavac.

Så tänd grillen, lägg på ditt favoritkött och servera med ett stort glas plavac mali. Lagring eller luftning samt en sval serveringstemperatur är tre tips för att få ut det bästa av din plavac mali.

 

De provade vinerna kommer från Triggolo Wines, som specialiserar sig på just viner från Kroatien.

 

Milos Plavac 2013, nr 73345. 159 kr. BS

Mustigt med friska härliga toner av sandelträ, torkade söta kryddor, körsbär, kråkbär och blå plommon. Här finns gott om struktur, tanniner, syra och mineraler som kommer räcka länge. Kan lagras i många år, så köp ett gäng och spara till kommande somrar och höstgrytor.

Zlatan Otok Plavac Hvar 2013, nr 95469. 199 kr. Tillfälligt släpp i juli, som finns kvar i flertalet butiker.

Läckert kryddigt och intensivt med sina djupa smaker av kakaobönor, fikon, lagerblad, söt piptobak, ceder och plommon. Grillvin 2018 eller lagringsvin, det bestämmer du. Ekologiskt certifierat.

Läs gärna mer om producenten Zlatan, som Magnus har skrivit om nedan.

Zlatan Otok Plavac Grand Cru 2011, nr 71638. 431 kr. BS

Många steg upp på smak- och prispallen. Zlatans Grand Cru har en helt annan stil än vinet ovan. Och det är nog inte allas tekopp. Vinet är mer sötfruktigt, fyllt med russin, dadlar, fikon och söta kryddor, men inte utan struktur och syra. Lite Amarone-vibbar helt enkelt. Ett vin som passar bäst till meditation eller ostar, som nog kommer få många nya fans hos dem som kanske har tröttnat på Amarone och vill prova något annat. Eget och annorlunda.

Korta Katarina Plavac Mali 2009, nr 70743. 289 kr. BS

Korta Katarina anses också vara en an topproducenterna i landet, tillsammans med Zlatan, Saint Hills och Milicic bland annat.

Här får vi ett fint exempel på en lite mer krallig plavac mali, som alkoholhalten på 16 % till trots, ändå klarar av att hålla balansen. Tobak, ceder, lagerblad, torkade örter, fikon och skogsbär trängs i glaset. Gott i sin maffiga stil, men inget för alla.

Ivan Dolac Barrique Plavac Mali 2010, nr 71499. 249 kr. BS

Ett fint exempel på en mer saftig plavac, som trots allt inte saknar vare sig struktur eller bett. Tanninerna är friska och lindas in av söta kryddor, ceder, läskande röda bär, fin balans och kanske aningen för tydlig ek. Här ligger alkoholhalten på 14,5. Ekologiskt.

Läs mer

Fler artiklar