Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vad sägs om en socca i januari?
Skriven av Sofia Ander

Vad sägs om en socca i januari?

Har du ätit en socca någon gång? Det är en slags pannkaka gjord på kikärtsmjöl. Ursprunget sägs vara Ligurien i Italien, men Frankrike vill gärna ta åt sig av äran och rätten också. 

Vad sägs om en socca i januari?

Frankrike, framför allt de södra delarna har all rätt att ta åt sig äran av upphovet till rätten. Det är en traditionell provensalsk måltid som slingrar sig vidare över till grannlandet i öst. Där ligger Ligurien och där byter den ibland namn till carinata. Det finns också varianter nere i Toscana, då under namnet cecina. 

Var soccan än må komma ifrån – ingredienserna och tillagningssättet är detsamma. 

Fördelarna med socca är framför allt enkelheten. Den vispas ihop på några minuter och tillagas snabbt. Den är billig och ingredienserna är busenkla att komma över. Kikärtsmjöl finns i de flesta välsorterade matbutiker. Det enda som behöver adderas är vatten och en nypa salt. Den är förövrigt helt glutenfri. Det kanske lockar ännu mer så här i nyårslöftenas förlovade tid. 

 

Snacka om snabbmat!

Nu är det upp till dig att göra måltiden hur nyttig eller dekadent som helst. Lyxig eller vegansk. Vegetarisk eller köttig. Grunden är däremot redan proppad med protein. För två mättande, eller fyra mindre portioner behöver du ungefär:

2,5 dl kikärtsmjöl

3 dl vatten

Ev en matsked olivolja och en nypa salt

Vispa ihop allt och låt den stå i minst 15 minuter. Därefter är det bara att skopa upp smeten med ett decilitermått och steka på den blivande soccan i olivolja eller smör. Tänk pannkaka – någon minut på varje sida, tills den har fått färg. Smeten går naturligtvis att smaksätta om man så vill. Kanske med ett uns chiliflakes, paprikakrydda, örtkryddor, citronzest eller liknande.

 

Därefter är det bara att hugga in!

Goda grejer att toppa med är förslagsvis något kallskuret, som en smakrik salami eller skinka med gröna blad. Getostbollar eller en kräm på festost och tunt skuren zucchini och citron känns fräscht. Eller en klassisk sydfransk ratatouille. Kanske en klick chili con carne? Gör din socca som en caprese med krämig burrata och soltorkad tomat. Frasig falafel och en tzatziki kanske? Med råbiff och riven parmesan? Eller med sardeller, kapris och en örtmajo? Tänk Ligurien och toppa den med färsk pesto och några extra rostade pinjenötter.

Ät soccan ihoprullad, likt en taco. Det gör man i Nice där den steks på stora hällar och serveras på smörpapper. Rykande varm, mättande och häftig gatumat. Den passar också fint att dela dela på, skuren i mindre tårtbitar, som en förrätt.

Jag gjorde en variant för några månader sedan, inspirerad av höstens råvaror,. Smörstekt kantarell fick agera topping och förrätt. Allt som behövdes var lite extra riven parmesan och nymald peppar. Utmärkt till ett fylligt vitt vin, gärna på chardonnay eller chenin blanc. Här är två välsmakande kandidater.

Church Road McDonald Series Chardonnay Winery 2019, nr 2530. 179 kr. FS

Här erbjuds strama syror och samtidigt lite rund rökig frukt där tändsticka, krut och krossade stenar styr smakerna. Snyggt rostade fat, hasselnötter, citrus som är grillad och flinta adderar fler smaklager.

Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout 2020, nr 2701. 99 kr. FS

Ett litet finfynd, gjort i en fräsch stil där söta kryddor, riven muskot, citrus och gula päron samsas.  Merparten av vinet – över 60 procent – har fått titta på ståltankarnas insida medan resten har blivit lite förstärkt av franska fat.

Sofias tips - nyheter i fast sortiment 1 mars 2021          Vad sägs om en socca i januari?

 

Föredrar man kött på sin socca, i form av jamon serrano eller kryddig fänkålssalami? Då skulle jag tänka ursprung och köra på en modern saftig Rioja, eller en pigg Bardolino till exempel.

Bikandi Ecologico Crianza 2018, nr 2794. 99 kr. FS

Livlig, läcker och levande Rioja. Körsbärsfrukt, cedertoner, viol, svala syror och ett välkommet tanninbett i slutet som stramar upp. Ekologiskt guldkorn i fast sortiment. 

La Corte del Pozzo Bardolino 2020, nr 2340. 95 kr

Röda körsbär, plommon, vilda hallon, lagerblad och vilda örter – så saftigt, charmigt och härligt! Välkomnande vinlycka från Venetien på druvorna corvina, corvinone och rondinella.

Vad sägs om en socca i januari?        La Corte del Pozzo Bardolino 2020

 

En ligurisk variant med pesto föredrar vitt vin. Gärna vermentino eller varför inte vernaccia? En annan lokal druva, som härstammar från Toscana. Jag gillar Panizzi som lanserades i höstas.

Eller så kör vi på det sydfranska spåret, och kokar ihop en mustig ratatouille enligt receptet nedan. Ett vin från södra Rhône eller Provence kallar på vår uppmärksamhet.

Panizzi Vernaccia Vigna Santa Margherita 2019, nr 93935. 179 kr. 2400 flaskor lanserades 19/10.

Friska syror, ett stänk av peppar, nyplockade örter som körvel och salvia och frukt i form av gröna plommon och persika strömmar fram. Läckert och floralt vitt med gott om karaktär.

Alva 2019, nr 2288. 99 kr. FS

Ekocertat från Costières de Nîmes, som är den sydligaste kommunen i Rhônedalen. Ett vin det sprudlar om, både av energi och frukt. Häng med på smakresan och njut av plommonfrukt, vilda örter, blåbärsris och viol.

Vad sägs om en socca i januari?            Alva 2019

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer