Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
vermentino
Skriven av Sofia Ander

Väck våren med vermentino

Äntligen börjar knopparna brista. Och det gör inte det minsta ont. Det gör bara gott. Våren är vår mest efterlängtade tid; nu har vi bara mer ljus, sol och värme att se fram emot. Vi väcker våren med vermentino. Läs om vermentino och dess viner.

Vermentino

Frågan om favoritvin eller druva dyker upp titt som tätt. Den är lika omöjlig att svara på varje gång. Mitt diplomatiska svar blir därför: det beror på när, var, hur och med vem. Stunden styr vilket vin som landar i glaset. Visst finns det druvor och viner som alltid ligger högt på min inre vintopplista. På den vita sidan kan jag inte välja vilken jag tycker är bäst mellan chardonnay och riesling.

Men varför välja när vinets värld är så stor, öppen och alldeles, alldeles underbar?

När det börjar våras finns det i alla fall några druvor, eller snarare en stil av viner som jag gärna söker mig till. Viner med spröd frasig frukt, livsbejakande syror, solmättad energi och en smak av hopp. Vermentino är en sådan. Långt ifrån vinvärldens stora druvor och mest kända. Långt ifrån högt prisade vita bourgogner och bubblande chardonnay från Champagne. Men så full av liv och en längtan att bara drickas upp! 

Jag dricker min vermentino med stor glädje. Kärleken för druvan började på Sardinien där druvan har ett starkt fäste. Här hittar vi viner med charm, tropisk frukt, varma medelhavsörter och på samma gång friskhet och mineralitet. De bästa exemplaren kommer från nordöstra delarna av ön, vilket också är en DOCG, Vermentino di Gallura. Närheten till havet, jordmånen med sin granit och sand och vindar som bidrar med fräschör sätter sin prägel på vinerna. 

Tenute Ólbios Lupus in Fabula 2017, nr 70772. 240 kr. Beställning gäller lådvis.

Detta var min allra första möte med vermentino när jag besökte ön för ett antal somrar sedan. Ólbios kommer från grekiskan och betyder lycklig och bördig jord. Jag blir också lycklig av detta vin från familjegården Tenute Ólbios. I glaset hittar vi vita päron, vita blommor, hyvlade mandlar, färska örter och en lång mineralitet. 

Bli ännu mer lycklig med en middagen på pasta vongole, risotto med citron sparris eller grillad tonfisk. 

Vermentino-kärleken har hållit i sig och fortsatt med stor nyfikenhet. Den har förflyttat sig till fastlandet. Börja gärna norrut i Ligurien och fortsätt jobba dig ner mot solstänkta kusten i Toscana. Några av de främsta vinerna på vermentino som jag har provat har sin adress i Ligurien. Även här odlas den med närhet till havet, vilket den mår bäst av. Där får den svalka och risken för mjöldagg kan på så vis minska. Givetvis har den en synonym i Ligurien – som alla kära barn – i pigato. Fina exemplar kommer framför allt från distriktet Colli di Luni, som även står för läckra röda viner. 

Cantina Lunae Etichetta Grigia 2017, nr 99080. 189 kr. 3000 flaskor lanserades den 1 februari. 

Famljefirman Cantina Lunae behåller det mer välkända namnet vermentino, men sätter sin personliga och inhemska touch på vinerna. Så fyllt av örter och citrus som det bara går. Salvia, rosmarin, grapefrukt, citron och citrusolja; allt får plats och det får gärna ta plats i mitt vinglas när som helst. Skräddarsytt till grillad bläckfisk, fish & chips och vit fisk med örttäcke. 

Prova också den fina introduktionen till både Lunae och ligurisk vermentino med Etichetta Grigia 2017, nr 2067 för 129 kr som ligger i fast sortiment. Lite billigare, lite mer fruktdriven och minst lika god. 

Kombinationen Frankrike och vermentino är också vinnande. Där kallas den inte enbart vermentino, utan förekommer ofta under namnet rolle, särskilt i landets södra delar som Languedoc-Roussillon. Konkurrensen är stor där i form av grenache blanc, viognier, sauvignon blanc och chardonnay bland annat. Utbudet på monopolet är därför inte särskilt upphetsande och ser inte ut att innehålla en enda renodlad flarra vermentino/rolle. Varför inte ta ett besök på en vinbar istället och därefter kolla lägga in en privatimport?

Domaine Gayda Vermentino Vineyards Selection Parcellaire. Ligger hos importören Divine. Ta kontakt för eventuell privatimport. 

Detta vin var blev en stor njutning en mörk vinterkväll sent förra året. Vermentino från södra Frankrike skördad 2006. Gammal och trött? Inte alls. Bara förfarande med sina lätt oxiderande toner utan blir för funkigt, sälta, rostade nötter, gröna äpplen och mogen stenfrukt. En lyckorus till salta mandlar, lite skinka och en bit hårdost. En av många anledningar att vallfärda till Dryck Vinbar vid Mariatorget i Stockholm. 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer