Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vita viner från Spanien - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Vita viner från Spanien

Spanien. Sol, tapas och Rioja. Eventuellt lite cava och sangria på det. Men det vita vinet då? Det är ju sommar. Hur ofta dricker du vita med adress Spanien? Läs om Sofias vita viner från Spanien.

Vita viner från Spanien

De spanska inhemska druvorna är oändliga. Och det är så mycket mer än bara blå druvor. Känner du till macabeo, xarel-lo, treixadura, parellada, albillo, verdejo, pedro ximenez till exempel? Det är varken grekiska eller kryptiska koder; alla är gröna druvor som odlas i Spanien. Från norr till söder, väster och österut. Vi får inte glömma bort öarna heller, med sina inhemska sorter. Men idag stannar vi kvar på fastlandet och provar igenom tre sorters gröna druvor, med en passande spansktalande meny. 

Skål och olé!

 

Albariño

Albariño, eller alvarinho som den heter i grannlandet Portugal, är tveklöst en av de stora vita vinerna från norra Spanien. Den odlas främst i Galicien, särskilt i Rias Baixas, som är det största och mest välkända DO-området/appellationen.

Sval, frisk, mineralstinn, syra med laserskärpa, knastrig citrusfrukt och vilda örter kan du räkna med i ditt stora, välfyllda glas.

Drick: Albamar Albariño 2018, nr 92431. 179 kr. 3600 flaskor anlände den 5 juli. Se till att de även anländer till dig. 

Briljant solsvalkare från unga och dynamiska firman Albamar i Rias Baixas. Ur glaset väller det fram vit persika, pomelo, grapefrukt, stenig sälta och syror till max. Klarar lagring. Frågan är bara om du gör det.

På menyn: grillade skaldjur, gratinerade musslor, vitlökssmöriga sniglar, pasta vongole och tonfisktartar.

 

Garnacha Blanca

Garnacha blanca (grenache blanc utanför Spaniens gränser) är troligtvis en mutation av den blå motsvarigheten garnacha tinta.

Den odlas främst i nordöstra Spanien, i områden som Terra Alta, Montsant och Priorat. Sol, hetta och torra klimat är a och o för denna rika druva, som kännetecknas av hög alkoholhalt och lite fet, fyllig kropp. Gula stenfrukter, vita blommor, gula päron bjuder gärna garnacha blanca på. Med fatlagring blir det extra allt; toner av nötter, grillad citrus och ja fat, så klart.

Drick: Celler el Masroig Les Sorts Blanc 2018, nr 74745. 169 kr. Beställning.

Vitt vin från norra Spanien på garnacha blanca är inget man snubblar över hur som helst. Därför är vi extra glada över denna nykomling från Montsant. Den snubblar vi inte över, utan häller upp i en stor kupa. Däri är det knökfullt med apelsinskal, gröna äpplen, rostad nötmix, puffar av rök och våta krossade stenar.

På menyn: grillad lax eller tonfisk med limeaioli och pimientos de padron. Eller en välmatad paella.

Godello

Vi hamnar återigen i Galicien, men denna gång i Valdeorras, ännu ett D.O i området. Det finns en del rött vin där, främst på mencia men det är godello som leder vinligan. Den har fått mer och mer uppmärksamhet – med allt rätt – de senaste 10-20 åren. Den skifferrika jordmånen i Valdeorras ger godello extra skjuts i sina aromer. Mineral, sälta och rök är klassiska toner för druvan, som även passar bra för fatlagring.

Hos grannen Portugal går den under namnet gouveio.

Drick: Godeval Cepas Vellas 2017, nr 2191. 149 kr. Fast sortiment, ligger i cirka 40 butiker.

Rätt stram och lite blygsam till en början, men en karaff fixar allt. Ge den 30 minuters luftning och vips! Pressad lime, citron och krispiga gröna äpplen träder fram. Efter kommer rökig mineral, flingsalt och läskande vit stenfrukt.

På menyn: grillad bläckfisk med vitlök och örter. Eller ceviche på pilgrimsmusslor och rikligt med lime och citron.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer