Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Tre spanska druvor jag vill se mer av i år
Skriven av Sofia Ander

Tre spanska druvor jag vill se mer av i år 

Det finns ingen som kan svara på exakt hur många druvor det finns i vinets värld. Ett druvlexikon i min bokhylla säger cirka 1 400 stycken. Systembolaget säger 10.000! Då räknar man uppenbarligen in alla namngivna sorter inklusive bordsdruvor, diverser kloner, hybrider och hela faderullan. Däremot produceras nästan allt vin av druvor från vinrankan vitis vinifera. 

Tre spanska druvor jag vill se mer av i år

Något exakt svar får vi alltså inte. Men vi kan lära känna några av dem. Närmare bestämt tre inhemska sorter från Spanien som jag vill, och tror vi, får se mer av framöver. 

Spanien är ett vinland med en imponerande bredd av stilar, druvor och ja allt. Här finns mästerliga mousserande viner. Strama röda. Sherry. Sött. Långlagrat och traditionellt. Modernt och dynamiskt. Höga höjder, berg och djupa dalar. Gott om sol, en hel del regn. Gigantiska firmor och småskaligt från den lilla bodegan.

I allt detta finns det givetvis ett flertal inhemska druvor. Den vita sidan anser jag förtjänar mer uppmärksamhet. Om vi bortser från albariño, så finns hittar vi flera intressanta druvor. Som viura till exempel, xarel-lo, palomino, garnacha blanca och två lysande stjärnor som ni kan läsa mer om nedan. 

 

 

Men vi värmer först upp med en blå druva. Än finns det snö kvar i backen och det är en lång bit kvar till våren. 

RUFETE

Rufete är för mig en nyupptäckt druva. En druvsort som gjort mig riktigt nyfiken. Den kommer ursprungligen från Portugal. De största odlingarna finner vi främst i Beira Interior och Dao, då under namnet tinta pinheira.

I Spanien odlas den bland annat i Rias Baixas och framför allt i Sierra de Salamanca, i regionen Castilla y León. Stilen går lite år det vilda, med varma jordar, örter och en härlig floral frisk ton. Fylligt med skön röd frukt, men aldrig övermäktigt eller stort. Utan mer modern i stilen med sälta och en tydlig ton av Medelhavet. Det gäller dock att hantera den rätt. Rufete har en tendens att mogna tidigt och även ojämnt, vilket kräver intensivt arbete i vingårdarna.

Vinet – Viñas Serranas El Canchorral 2019, nr 94012. 299 kr. 300 flaskor lanserades 21/1

Enskilda vingården El Canchorral planterades för över 100 år sedan. På den tiden planterades lite av varje på en plott. Som aragonés, bastardo, calabrés, cariñena, muscat och palomino till exempel. Druvor som också ingår i detta unika och småvilda vin. Ett personligt och oerhört läckert möte med salvia, rosmarin, cederträ, röda sprittande bär och tobaksblad. Robust och ruskigt gott.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 21 januari 2022

 

VERDEJO

Verdejo är en till favorit som hamnat lite under radarn. En radar där albariño tagit allt strålkastarljus istället. Med viss rätt. Men albariño är inte allt, och Spanien har så mycket annat att vara stolt över.

För mig är verdejo lite mer. Mer lokal. Den smakar dessutom lite mer, av vit stenfrukt, vilda örter och den har en uppfriskande syranivå. Den är dessutom positivt inställd till (balanserad) fatlagring, som ger vinet ytterligare många smaklager och komplexitet.

Fräschören bibehålls tack vare det extrema klimatet i Rueda, där merparten av odlingarna finns. Rueda är en D.O, som ligger i Castilla y León, cirka 17 mil nordväst från Madrid. Här kan sommarhettan klättra upp mot 40 grader, för att sedan krypa ned till 15 plus om natten.
Vin har odlats här i flera sekel, men det var först i början på 1970-talet som det började hända saker. Stora Rioja-producenten Marques de Riscal, valde att investera i ny mark i Rueda. Detta satte fart på vinindustrin i området och tillslut, 1980, fick man sitt D.O status.

Vinet – José Pariente Verdejo 2019, nr 79658. 139 kr. Ordervara. Säljs i kolli om 6 flaskor.

Ett perfekt verdejo-välkomnade, signerat briljanta firman José Pariente. De lyfter druvan till nya nivåer, med frukt och friskhet i siktet. Lagring på ståltank ger oss ett rent vin, fyllt med gula plommon, vit persika, passionsfrukt, hyvlad fänkål och finstämd textur i slutet.

Tre spanska druvor jag vill se mer av i år

HONDARRABI ZURI ZERRATIA

Hondarrabi zuri, eller ondaria zuria som den också kallas, är en tungvrickare. Både i uttal och syran, för här sprakar det till på tungspetsen! Denna friska historia är den mest odlade gröna druvsorten i Baskien. Zuri betyder faktiskt ”vit” på den lokala dialekten.

Som så ofta råder det delade meningar om druvans härkomst. Den franska sidan anser att den har släktskap med hybriden noah och courbou blanc och crouchen, två andra franska druvor. En annan googling säger att det är en synonym för petit courbo, vilken odlas i sydvästra Frankrike.

Men nu håller vi oss till Spanien och Baskien där druvan ingår i vinerna Txakoli. Ett sprakade och ibland lätt spritsigt vitt med tre olika ursprungsbeteckningar: Txakoli de Getaria DO, DO Txakoli de Bizkaia och Txakoli de Álava som båda ligger mer in i landet.

Närheten till Atlanten är lika mycket en utmaning för odlarna som en förutsättning för vinstilen. Det är kallt, fuktigt och regnigt. Något som speglar sig i en Txakoli som präglas av både sälta, svalka och ordentligt drag i syran.

Vinet – Marko Gure Arbasoak 2020, nr 92141. 209 kr. 4200 flaskor lanseras 4/2

Krutrök och mineralmättad sälta. Inlagd och pickad citron. Hyvlade vita mandlar, gula äpplen och nätt florala inslag av körsbärsblom och viss rondör i eftersmaken, tack vare jäsningen på ekfat. Görs på tre lokala förmågor: 45 % hondarribi zuri zerratia (petit courbu), 40 % hondarribi zuri (gros courbu) och 15 % izkiota txikia (petit manseng).

Tre spanska druvor jag vill se mer av i år

Tre spanska druvor jag vill se mer av i år

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer