Topplista: mycket smak!

Gillar du viner med mycket smak? Ordentligt med frukt och gärna lite attityd? Grattis! Då är det bara att fortsätta läsa. Idag tipsar vi om två färska och fylliga viner i våra topplistor.

Det här med trender med vinvärlden går upp och ner. Ner och upp. Ena året är det extremt populärt med fullmatade viner med höga alkoholhalter och drivor med frukt och fat. Sen kommer mottrenden; stramt, svalt och låg alkohol. Fenomenet ser vi i alla branscher, så vinvärlden är inte unik.

Tack och lov finns det vin för alla smaker och plånböcker numera. Botanisera på Systembolaget och titta förresten gärna in i beställningssortimentet då och då. Där dyker det ständigt upp nya viner. Glöm inte heller bort nätbutikerna – de erbjuder ofta ett helt annat sortiment än monopolets. 

Hur som helst – idag är det viner med mycket smak i fokus. Ett vin ligger i fast sortiment och det andra kommer vi enkelt över via beställning. 

Viner med mycket frukt är precis vad grillen gillar!

 

Producent: Ogier

Ursprung: Rhonedalen, Côtes du Rhône, Frankrike

Druva: 30% grenache blanc, 20% clairette, 20% bourboulenc, 10% roussanne, 10% marsanne och 10% viognier . 

Kuriosa: Som synes är det många druvor som är tillåtna i Rhonedalen. Men reglerna skiljer sig en del åt beroende på var i Rhonedalen man befinner sig. I norr, i distriktet Condrieu till exempel, där får vinerna enbart innehålla viognier.

I söder är det dock lite mer fritt fram, särskilt i vinerna från Chateauneuf-du-Pape. Samma sak gäller alla röda vinerna, när frukten kommer från det stora området Côtes du Rhône och inte ett specifik distrikt.

Ett kul vitt med mycket smak, frukt och samtidigt friska syror. Tänd grillen och servera till jerkmarinerad (en jamaicansk het kryddning) och en smakrik salsa. Prova också till tacos med frasig fisk eller kyckling och en chipotlemajonnäs. Grillad fisk eller räkor med inte allt för heta asiatiska kryddor blir också gott till.

Detta smakrika vin går även ihop med vegetariskt, kanske en rejäl sallad med grillad persika, fetaost, rostade nötter och en vinegrette på honung och senap.

 

Annons:

Producent: Cantine Lizzano

Ursprung: Apulien, södra Italien

Druva: 100 % primitivo

Kuriosa: Apulien, som nog är mer känd som italiens klack, är en av landets varmaste regioner. Här produceras många fylliga viner med mycket av allt – som ofta håller en rätt låg kvalitetsnivå tyvärr. Men undantag finns, som denna primitivo till exempel. En druva som förresten är släkt med zinfandel – som vi hittar i USA. Och visst har de likheter, med sina skogsbär, vildhallon, peppriga toner och mjuka tanniner.

Macchia blir en trogen vän under sommarens grillkvällar. Frukten och den kryddiga sötman är som gjort för lika kryddig mat. Revbensspjäll till exempel. Eller hamburgare med coleslaw. Helgrillad kyckling med sötpotatis blir också klockrent. Precis som grillad salsicca med en sallad på söta små tomater, buffelmozzarella och rikligt med balsamico för att möta upp sötman i vinet.

Läs mer

Fler artiklar