Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

Topplista: det vankas bubblor!

Dags för bubbel! Vi har redan klarat av våra listor med röda och vita viner. Så här i skaldjurstider får vi så klart inte missa alla goda mousserande viner. 

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/09/skrmavbild-2017-09-16-kl–14-51-35.pngSkaldjur och fisk älskar mousserande vin. Tänk inte enbart aperitif eller fördrink; mousserande vin passar att dricka genom en hel måltid.

Vi behöver inte heller tänka att det måste vara champagne. Många andra sorters bubbel görs på samma metod som en champagne, alltså med två jäsningar på flaskan. Läs gärna mer i våra artiklar nedan om de olika stilar som finns och hur man framställer det åtråvärda bubblorna.

I Sverige och många andra länder, är det Italiens populära Prosecco som tagit över marknaden och vinglasen. Prosecco säljer till och med mer än Spaniens Cava numera. Ska jag välja, blir det helst Cava eller ett mousserande från Trento i Italien. Båda är gjorda enligt champagnemetoden och har en fin brödighet och mer komplexitet än de viner som bara har jäst en gång.

Jag säger inte heller nej till ett mousserande från Loiredalen i Frankrike. Även det är framställt som en champagne, fast med en mycket mindre prislapp.

I vår bubbeltopp hittar vi två spanjorer och en fransos. Olé och santé!1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/09/skrmavbild-2017-09-16-kl–12-26-31.pngProducent: Domaine Du Vieux Pressoir

Ursprung: Saumur, Loiredalen i centrala Frankrike

Druva: chenin blanc 70% och chardonnay 30%

Kuriosa: Loire är inte bara ett område, det ä en flod också. Frankrikes längsta faktiskt; 100 mil. I området produceras allt från bubbel, till sött, rött och krispigt vitt.

Utbudet av mousserande vin från Loiredalen är knapert på vårt monopol. Många går däremot at beställa, som detta friska och rena exempel med fin sälta och mineralitet. Jag tänker ostron igen eller en sallad med syrlig getost.

Producent: Villa Conchi

Ursprung: Katalonien, nordöstra Spanien

Druva: parellada, xarel-lo, macabeo och chardonnay

Kuriosa: Druvorna parellada, xarel-lo och macabeo är de tre vanligaste gröna druvorna vid framställning av Cava. Fast ännu ett gäng är tillåtna. Trepat, subirat parent och rod grenache är tre inhemska druvor som också används, dock i mindre utsträckning. De internationella chardonnay, pinot noir och monastrell är också tillåtna.

De flesta firmor i Katalonien som producerar cava har en lång rik historia. Villa Conchi är däremot en ung och modern firma, grundad 2009, som här har producerat en frisk, tillgänglig och mer fruktdriven cava. En grym aperitif eller varför inte till moules?

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/09/blmusslor-1-1000×667.jpg1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/09/skrmavbild-2017-09-16-kl–14-51-23.pngProducent: Josep Masachs 

Ursprung: Katalonien, nordöstra Spanien

Druva: macabeo, xarel-lo och parellada.

Kuriosa: Precis som med champagne, skriver man ut vilken dosage/sötma vinet har. Detta är en Brut Nature, vilket innebär en naturligt torr cava. Inget tillsatt socker alltså.

Denna strama och krispiga cava blir en bra vän till ostron och havskräftor. Visst, det är fina och dyra råvaror, men varför inte unna sig lite lyx med tanke på den snälla prisnivån på cavan?

Enligt vinlagen måste en cava lagras i minst 9 månader på sin jästfällning. Dignitat Cava Brut Nature har legat hela 15 månader, vilket bidragit till extra djup och brödiga smaker.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer