Till skaldjur – Fem vita viner att beställa

Chablis, riesling, lite bubbel och eventuellt ett och annat glas sancerre eller muscadet. Det är troligtvis bland de vanligaste vinerna till säsongens skaldjur som musslor, fina fiskar, ostron, krabba och kräftskivor. Varför inte prova något annat?

Nämnda viner är redan sådant vi hittar på hyllorna i de flesta Systembolagsbutiker. Skippa springet och stöket, beställ vinerna hemifrån istället. Det tar bara några dagar för ordern att landa i din utvalda butik.

Jag botaniserar gärna i beställningssortimentet, för att få inspiration, hitta nyheter och inte minst för variationens skull.

Så här har ni dem, fem viner från beställningssortimentet till höstens rätter med fisk och skaldjur. Självklart med passande mattips. Kanske får ni några nya druvupplevelser på köpet. Vespaiolo och roupeiro är nog inget som korkas upp varje dag.

 

Annons:

Azienda Agricola I Campi Soave Classico 2015, nr 75289. 196 kr

Superstilig Soave, gjord på 85 % garganega och resten trebbiano di Soave. Personlig och aromatisk; här får vi ta del av ett stort spektrum med dofter och smaker. Vid ena sniffen hittar jag earl grey och mynta. Vid andra sippen rosa grapefrukt, pomelo och kaffirlime. Lägg till lite vulkanrök, citronzest och kvitten så får vi en bra sammanfattning av denna smakrika Soave.

Med tanke med aromerna och kraften, så ska detta vin klara av en hel del smaker. Gärna en fyllig risotto med skaldjur eller och örtpanerad fisk och varför inte en pizza á la frutti di mare?

 

Vignaiolo Contra Soarda Vespaiolo 2016, nr 79598. 149 kr

Hur mycket vespaiola har du provat i år? Mitt vespaiola-intag står på noll, men det går snabbt att ändra på. Och då tar jag gärna ett glas av Vignaiolo Contra Soarda Vespaiolo. Det är sådan där inhemsk sak, en av många i Italien. Vi hittar den främst i Venetien, där den ofta omvandlas till söta vita. Men inte detta exemplar. Här snackar vi stenig sälta, mineralrök, knökfylla citruskorgar och rivet citronskal.

På menyn; vongole, med eller utan pasta, en stadig skaldjursplatå och gärna ostron för att möta upp vinets sälta med.

 

 

Weingut Kurt Angerer Kies Grüner Veltliner, nr 74766. 159 kr

Grüner veltliner kan för mig ibland vara lite feta och baktunga. Gott och läckert, så länge man håller sig till ett glas. Men ett glas kommer man inte så långt på. Satsa på en slankare grüner veltliner istället med krispiga syror, mineraler, sälta, några pepparkorn och en handfull omogna aprikoser. Alkoholhalt; bara 12,5 %. Kurt Angerer Kies i ett nötskal.

Givet till frasig fisk, moules frites och gärna sashimi på feta fiskar som lax och tonfisk. Och tartar på fisk.

 

Estate Argyros Assyrtiko 2016, nr 72570. 189 kr

Gillar du också ö-viner? Då ska du fortsätta läsa och sen lägga in en beställning. Assyrtiko är en av Greklands många intressanta inhemska druvor. Ursprunget är ön Santorini där den frodas på de vulkanrika jordarna. Många av stockarna är gamla – i detta fall över 70 år – och har klarat sig genom vinkatastrofer som phylloxera till exempel. Det är en riktig mineralbomb med laserspjut till syror. Assyrtikon från Estate Argyros är ett paradnummer av druvan; vulkanrök, ostronskal, vit grapefrukt, lime, rivet citruskal och maxade syror.

Till snabbt halstrade jätteräkor, pilgrimsmusslor eller ostron med extrema mängder citron. Gärna carpaccio på fisk med rivet citronskal, flingsalta och olivolja. Om det går att lagra assyrtiko? Japp, men jag har tyvärr inte lyckats än.

Fitapreta Branco 2016, nr 71535. 149 kr

Vad sägs om ett glas arinto, antao vaz och roupeiro? Säg ja! Det är inte bara tre coola druvor som ingår i denna portugis. Vi får mängder med smaker på köpet också. Nektarin, vit persika, lime, citron, våta stenar, lite rök och pigg mineralsälta i eftersmaken. Ett inbjudande och snyggt vin från regionen Alentejo, som börjar blir ett hett kvalitetsområde i landet.

Korka upp till en krämig soppa eller gryta med fisk och musslor, eller kanske krabba? Under mitt senast besök i Portugal blev det grillade sardiner till lunch. En rätt enkel och lite rustik rätt, men fasansfullt gott. Tillbehör; en sallad, kokt potatis och citron. Mer behövs inte. Jo ett stort glas Fitapreta Branco så klart.

Läs mer

Fler artiklar