Tiden är inne för aglianico 

Det finns andra druvor än nebbiolo. Jag bara lägger den meningen där. Helt utan tanke på efterföljderna. Som att svära i kyrkan kanske många tycker. Är det nu det beryktade nätdrevet drar igång? Jag hoppas inte det. Vin är till för att älska och föra människor samman. Inte tvärtom. 

Tiden är inne för aglianico 

Jag vet att nebbiolo är en av Italiens mest förnäma druvor. En av de mest avgudade. Så missförstå mig rätt – jag är också ett fan av nebbiolo. Men jag gillar så mycket annat också. Särskilt druvorna nere i södra Italien. De lite mer vildvuxna historierna. Aglianico är en av dom. 

Trenden med nebbiolo har varit stor länge. Grandios. Från vinsnobbar till samlare och sommelier och numera minst lika mycket hos konsumenterna. Inget kommer ta bort strålkastarljuset från den. Fast det kan ju riktas åt något annat håll också. Om så bara för en stund. För när något blir uppskrivet, hypat och instagramat till max – pressas priserna upp till max också. 

 

Eller så dyker viner med tveksamt ursprung och otydlig eller okänd producent upp. Nebbiolo och Barolo på flaskan borde borga för kvalitet, men så är inte alltid fallet.

Tiden är inne för aglianico 

Aglianico är ännu rätt snäll mot ekonomin och bjuder på fantastiska vinupplevelser. Vinerna kan leva länge, precis som de där uppe i norr. Aglianico har också tanniner. Smaker och dofter av djup mörk, mullrande frukt. Vilda örter, torv och ibland lite tjära från de utslocknade vulkanernas lavaberikade jordar. Likheterna är många, precis som olikheterna. Det är ok att tycka olika. Att slippa stå i nebbiolo-kön inför nyhetsläppen på Systembolaget.

Aglianico odlas främst och bäst i regionerna Kampanien och Basilicata, som ligger granne med varandra. Det finns också utspridda odlingar i andra syditalienska regioner, som Apulien och mindre kända Molise. Där hittar vi Biferno Rosso DOC, som alltid består av en mindre del aglianico. Kalabrien – landets tå – har också en del odlingar, precis som ön Procida utanför Napoli. Utanför landets gränser är det främst i Sydamerika även i Kalifornien som provar lyckan med aglianico.

 

Tiden är inne för aglianico 

BASILICATA

Basilicata har gått från att vara ett traditionellt och lite stillastående vinområde, till ett mer modernt sådant. Kvalitet är viktigare numera, än stora odlingar och kvantitet. Här odlas idag aglianico på höga höjder med närheten av den slocknade vulkanen Vulture.

En vulkan som gett namn på regionens enda DOCG – Aglianico del Vulture Superiore. En klassificering som blev klar 2010. Vinet måste innehålla 100 procent aglianico och kan lanseras först tre år efter skörden med ett år på flaska och ett år på fat. Det finns även tillägget Riserva som innebär vinet lagrats två år på ekfat och ett år på flaska innan försäljning.

 

Annons:

Tiden är inne för aglianico 

KAMPANIEN

Kampanien har flertalet DOC och DOCG- beteckningar. För de röda vinerna och aglianico hittar vi bland annat Aglianico del Taburno DOCG och Taurasi DOCG. Klassificeringen innebär att vinet ska innehålla minst 85 procent aglianico. Druvor som adderas är främst piedirosso, barbera eller sangiovese. De flesta producenter håller sig till hela 100 procent av druvan. När det kommer till lagring, finns här också strikta regler.

Taburno ska lagras i minst 36 månader, varav 12 månader på fat.

Taurasi kräver 36 månaders lagring, varav 12 månader på fat.

En Riserva kräver ytterligare några månaders lagring på både flaska och fat.

Taurasi är en av de mer kända appellationerna, som fick sin DOCG-status 1993. Området ligger cirka 50 kilometer nordost om Napoli, inom subregionen Irpinia. Som i sin tur ligger  i provinsen Avellino. Ett hem till många tunga namn som Feudo di San Gregorio men framför allt Mastroberardino. Vinet från Antonio Mastroberardino – en 1968 Taurasi – satte aglianico och Kampanien på världens vinkarta. Långt före utvecklingen i Basilicata.

Styrkan och fördelarna med Taurasi är också höjderna. Många av gårdarna ligger minst 400 meter över havet. Här finns även en varierad jordmån, med allt från märgel till kalksten och så klart vulkaniska inslag. En jordmån som aglianico mår bäst i. Som gör att den får kämpa, utveckla sin struktur, sina tanniner och sin syditalienska småruffiga frukt. Som gör att den kan lagras i decenniner.

 

Fyra viner på aglianico som är värda att lägga in i källaren. Eller avnjutas nu. 

Tiden är inne för aglianico 

Paternoster Don Anselmo 2015, nr 93247. 369 kr. 480 flaskor lanserades 23/2.

Både ruffigt och snyggt, allt i samma sipp. Tydlig aglianico med mineraler som förstärks av körsbär, röda plommon, vilda varma örter, te, rök och lite aska samt mörka jordar. Personligt vin som kan drickas nu till örtstinna grytor eller stuvas undan en tid. Vinet är en hyllning till Anselmo Paternoster, en ledande italiensk vinodlare som levde i slutet på 1800-talet.

Grifalco Damaschito Aglianico del Vulture 2015, nr 93507. 248 kr. 600 flaskor lanseras 20/6.

Puffar av tjära och varm asfalt. Det doftar sommar, en varm sådan. Lägg till torkade löv, nypon, vilda hallon och syror med driv. Lockande och läckert från unga familjefirman Agricola Grifalco. Namnet Damaschito är taget från byn Maschito, där vinodlingarna är belägna. De ligger 580 meter över havet och plotten om två hektar planterades för över 80 år sedan. Allt är ekologiskt certifierat.

Tiden är inne för aglianico      Tiden är inne för aglianico

Tiden är inne för aglianico 

Aglianico del Vulture SCEG 2018, nr 77897. 249 kr. Ordervara

Elena Fucci är ett erkänt vinnamn i Basilicata. Med SCEG har hon gått ihop med sin farfar och fyra av hans vänner. Samtliga har jobbat ute i vinfälten hela sitt liv. Tack vare de gamla välbevarade vingårdarna och med Elenas hjälp gör de nu ett vin tillsammans. Frukten kommer från en liten plott om 1,5 hektar med en lavabaserad jordmån.

Rustikt på bästa aglianico-vis med toner av ceder, lagerblad, stor energi och rödskimrande bär. Ett vin som biter till, längtar efter långkoken, spädgrisen och lammläggen med örter.

Radici Taurasi Mastroberardino 2016, nr 92377. 349 kr. 900 flaskor lanserades den 2/2.

Mastroberardino kan vi tacka för mycket. Bland annat detta vin, som är så där skönt syditalienskt, fyllt med lagerblad, tobak, ceder och eneträ. Vi lägger till solvarm salvia, rosmarin, lite rök, varma jordar och där har vi ruskigt goda Radici. En klassiker som bör finnas i vinsamlingen.

Tiden är inne för aglianico      Sofias tips - tillfälligt sortiment 2 februari 2021

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar