Tid för tacos!

Vi svenskar älskar tacos, och vi älskar vin. Trots att de två egentligen är väldigt fjärran från varandra. Traditionen pekar på en balja margarita eller en kall öl att skölja ner hettan med. Men om man föredrar vin då? Det gör i alla fall jag. Nu är det liksom inte den tiden att tvinga sig att tycka om öl, särskilt inte den med namnet Corona… 

Tid för tacos!

 

Tacos kan göras på många vis. Det enkla eller lite mer avancerade. Färdiga tortillasbröd, taco-skal, såser och kryddmixer finns alltid i butikerna. Särskilt i februari. Jag snubblade nästan över tacohyllan på väg in till Hemköp idag. Schlagertiden kan ha den effekten. 

Jag skippar både schlager och färdiga kryddpåsar. Allt respekt om man kör på det spåret. Men det finns egentligen inga ursäkter. I vår receptarkiv finns det flera tips på hemgjorda bröd, såser och kryddblandningar – varför inte lägga lite mer tid på din texmex-kväll? 

 

 

Chipotle är torkad och rökt chili, ofta jalapeño. 

Tid för tacos!

När jag vill ha texmex består proteinet av kycklingfärs eller nötfärs. Kryddmix på påse? Nej tack. Jag håller mig till en pasta på chipotle – den är härligt rökig, het och salt. Det är allt som behövs. Stek på färsen och i med en halv burk pasta (jag brukar köpa Garants). Goda tillbehör är så klart avokado (ingen mexikansk mat utan avokado), gröna blad, ibland rostad majs, gärna några söta cocktailtomater, mer chipotlesås eller någon av El Taco Trucs såser. De har även refried beans i sortimentet – långkokta svarta bönor med kryddor och jalapeno – ett bra alternativ för den som vill ha vegetariskt. Deras produkter finns numera att köpa i många matbutiker

Tacoskal är i regel glutenfria och gjorda på gult majsmjöls som därefter friterats. Här finns en uppsjö av olika alternativ idag. Tortillas, de runda mjuka bröden, görs ibland på vetemjöl, ibland glutenfria eller mera fiber och även grönsaker i. Vi har recept på egna bröd, så behöver inte du inte fundera en sekund på innehållet. Om jag inte får ett ryck och bakar egna bröd, så köper jag en variant som är från Carbzone som heter Low Carb. De är mjuka och tillräckligt stora för att rymma extra mycket fyllning. Det vill man ha.

 

Majstortillas

LÄS MER

Annons:

Tid för tacos!

 

Vin vill man också ha. Åtminstone jag. Margaritas ja tack, men då får gärna solen skina och termometern stå på åtminstone 20 plusgrader. Så vin blir det!

Vi har många smaker att ta hänsyn till. Hetta, rök, protein, sötma från både grönsaker och en del av såserna. Hettan kan så klart regleras efter tycke och smak. Samt efter vinet. Allt för het och kryddig mat blir svår att matcha med vin. Lagom är ett trist ord, men kan vara bra att ha i bakhuvudet ändå.

Väljer du kycklingfärs eller den vegetariska varianten på bönor eller sojafärs? Då håller vi oss på den vita sidan av vinbältet. Vinvalet heter framför allt riesling. Gärna en riesling med en gnutta sötma och mogen frukt. Sötman och syran i vinet kommer att linda in hettan i maten, inte förstärka den. Sauvignon blanc druvan men utanför Frankrike är också ett bra val, så länge den är tropisk och frisk i stilen. Det hittar vi framför allt i Nya Zeeland och i USA.

 

Tid för tacos!

TRE VITA VINER TILL TACOS 

Clos Henri Petit Clos Sauvignon Blanc 2018, nr 72241. 155 kr. Ordervara. Kommer att kosta 129 kr från den 1/3. Fet fyndvarning!

Krispigt, piggt och tropiskt – med balans. Passionsfrukt varvas med grapefrukt, vita vinbär, gula krusbär och svalkande syror. Svalkande och snyggt.

Basserman-Jordan Estate Riesling Trocken, nr 79332. 169 kr. Ordervara

Ljuvlig riesling med perfekt balans mellan fruktsötma och syra. Den yppiga frukten från Pfalz bjuder på gröna äpplen, vit persika, grapefrukt, pomelo och kittlande mineraler.

Fritz Haag Riesling 2018, nr 78149. 159 kr. Ordervara.

Som ren lemonad. Riesling med adress Mosel, som är svår att hålla sig borta ifrån. Citron, lime, grape, massiva mineraler och sirliga syror. Allt i en enda flaska.

Tid för tacos!  Beställningssortimentet - aka guldgruvanTid för tacos!

Rostad salsa på färsk majs

LÄS MER

Tid för tacos!

TRE RÖDA VINER TILL TACOS 

För en lite mer mustig mexikansk middag med nötfärs – titta gärna på ett rött vin. Men kategorin är rätt liten. Här krävs mycket frukt, mjuka tanniner och söta kryddor. Vad sägs om en zinfandel? Eller en solkysst pinot noir från Australien, Nya Zeeland eller Kalifornien. En sammetslen cabernet sauvignon kan också funka, och eventuellt solmogen monastrell från Spanien. Det hänger på vinstilen – inte enbart druvan. Allt med hög strävhet och för mycket syra samt ekfat går bort.

Seghesio Family Vineyards Old Vine Zinfandel 2018, nr 95337. 329 kr. 2640 flaskor lanserades 9/2.

Zinfandel på riktigt, där både djup frukt och fin, men inte överdriven, tanninstruktur ingår. Var försiktig med hettan i maten och njut av de gamla stockarna som står för vilda hallon, söta skogsbär, mänger med kryddor och fräschör.

Urlar Pinot Noir 2018, nr 2138. 149 kr. FS

Saftigt, flörtigt och mjukt i stilen. Söta hallon och körsbär, pomerans och mörka kryddor  – Urlar är urgott! Kom ihåg att servera vinet lätt kylt och i en stor kupa.

Ringbolt Cabernet Sauvignon 2018, nr 6278. 149 kr. FS.

Cabernet sauvignon känns fjärran från het mat. Men tack vare den generösa frukten och de syndigt söta tanninerna så blir Ringbolt snart en tacos-klassiker. Massor av charm, söta röda bär, friska syror och lakrits – perfekt till en välfylld tortilla med nötfärs och mycket guacamole.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 9 februari 2021           Sofias tips - fast sortiment 1 december 2020           Sofias tips - fast sortiment 1 december 2020

Tomatillo guacamole salsa

LÄS MER
Tomatillo guacamole salsa

DryckesListan.se, DinVinguide.se och BestChampagne.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar