The Beautiful South – med inriktning på Argentina

Tillsammans med kollegor och vinimportörer, betade jag av Londonmässan The Beautiful South, förra veckan. Tre stora vinländer var där; Chile, Argentina och Sydafrika. Fredrik Schelin har redan skrivit sin rapport, med fokus på Sydafrika. Jag håller mig till Argentina, då jag besökt landet några gånger och uppskattar både vinerna och maten.

 

 

The Beautiful South – med inriktning på Argentina

Argentina står för stadiga viner, med mycket frukt, rejäla tanniner och ibland en skenande alkoholhalt. Allt är långtifrån bra. För mycket av det goda, är sällan det bästa. Vinerna behöver mat, helst den största steken du kan hitta. Grillad och gärna med den argentinska salsan chimichurri. Fast det kanske finns balans och mer eleganta viner att hitta? Jag bestämde mig för att leta efter malbec och bonarda med fin syra, fräschör och snygg frukt.

Argentina är ett av världens största vinproducerande länder. Många av de stora firmorna finns representerade i Sverige, men en knackig ekonomi har besvärat exporten av vin. Mer stabila Chile har därför alltid varit enklare att arbeta med och gjort att grannlandet Argentina, hamnat i skymundan. Personligen föredrar jag vinerna i Argentina med sin fina syra och mörka frukt. Det handlar, som ofta, att hitta rätt producent och helst viner gjorda druvor från gamla stockar. Det blev något av en aha-upplevelse under de två intensiva provningsdagarna i London. Old vines på engelska. Vieilles Vignes på franska.

 

Annons:

The Beautiful South – med inriktning på Argentina

Ett helt bord var uppdukat med viner, gjorda på frukt från stockar med en ålder på minst 30 år. En del var till och med 100 år gamla. Då börjar det hända grejer. Vid unga år, ger inte stockarna samma smak och kraft till druvorna. Med tiden, kommer både koncentration och djup. Något som sedan avspeglas i vinerna, som får fint fokus och mycket karaktär.

Det var tydligt att, framför allt de argentinska vinerna, vinner på detta. Frukten blir inte lika spretig och maffig. Istället blir vinerna renare, fräschare och bättre med tiden.

Några viner som stack ut:

Chakana Estate Old Vine Bonarda 2012. Rent och piggt vin med riktigt bra syra.

I Sverige finns det något enklare vinet Chakana Bonarda Old Vine för 74 kr.

Kaiken MAI Malbec 2008. Fylligt och djupt vin med härlig frukt.

I Sverige finns firmans vanliga malbec för 109 kr.

Bodega Luigi Bosca Finca Los Nobles Cabernet Bouschet 2009.

I Sverige finns firmans malbec för 125 kr.

IMG_1228

IMG_1241

Viner på gamla stockar är uppenbarligen svårt att hitta i Sverige. Det är synd, för det ger en helt ny dimension till vinet. Utbudet på malbec är dock stort och ett bra val till stundande höstmiddagar, med smakrika grytor och fint kött.

Fler producenter att hålla ögonen (och munnen) öppna för:

Catena, Bodegas Bressia, Decero, Bodegas y Viñedos Fournier, Melipal, Mendes, Zuccardi och Terrazas de los Andes.

IMG_1224

 

Lite fakta

Malbec – Argentinas mest odlade blå druva. Ger viner med mycket frukt och tanniner. Finns även i Frankrike under namnet cot.

Bonarda – Något av en doldis i vinvärlden. Fina exemplar finns bland duktiga producenter i Argentina. Lite mjukare och ljusare i frukten än malbec.

Chimichurri – Argentinsk smakrik salsa, gjord på chili, persilja, vitlök, olivolja och örter. Perfekt till en grillad köttbit.


Fler artiklar