Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
vingårdar Marche
Skriven av Sofia Ander

Terroir Marche – ekologiska viner från Marche

Marche är den natursköna regionen i mellersta Italien, som ligger längs med den adriatiska kusten. Jordbruket är av stor betydelse i Marche. Däribland vinodling. 

Jag besökte Marche i början på december förra året. Trots årstiden, var det fortfarande grönt. Luften var frisk och ibland tittande solen fram och värmde en kall vinterhud. Ordet grön har till och med gett namn till regionens viktigaste druva; verdicchio. Verde, är grön på italienska och hänvisar till verdicchio-vinets lätt gröna skimmer.

Grönt är också av stor vikt för vinodlarna här. Ekologisk vinodling växer i Marche. Den växer såpass mycket att en grupp odlare format en förening vid namn Terroir Marche. Marche är faktiskt den andra regionen i Italien, som började gå över mer och mer till ekologisk vinodling. Bara Sicilien hann före.

Terroir Marche formades 2013 och består i dagsläget av 11 vinfirmor, utspridda i regionen. Kravet för att bli medlem? En ekologisk certifiering.

Tillsammans äger dessa 119 hektar ekologisk mark, som producerar närmare 500.000 flaskor om året. Föreningen har uppmärksammats av Slow Food, där de vunnit flertalet priser. Vinguiden Gambero Rosso har också delat ut fler priser till de olika medlemmarna.

Utöver sitt fokus på miljön, står Terroir Marche också för tradition. Vinerna ska vara klassiska, helst gjorda på lokala druvor och stå för sitt ursprung. Gruppen träffas ofta, utbyter idéer och provsmakar varandras viner. De arrangerar också vinprovningar och vinmässor, för att få ut sitt budskap och viner.

2016 består Terroir Marche av:

Pignati Federico

Aurora

Fiorano

La Distesa

La Marca de San Michele

Pievalta

Paolini & Stanford Winery

Col di Corte

Pantaleone

Vigneti Vallorani

La Valle del Sole

Vi fick träffa alla medlemmar och prova igenom ett urval av deras viner. Det ska erkännas att det är högt och lågt i kvalité. En ekologisk certifiering är ingen garanti för ett bra vin. Men projektet som sådant är bra för regionen och kan säkert sätta Marche (ännu mer) på vinkartan.

Några producenter och viner stack dock ut. 

Pievalta 

Verdicchio dei Castelli di Jesi, nr 79495, 119 kr. tillfälligt slut, men 2013 är kanske på väg in? En vinfirma som importören Vinovativa har ett samarbete med. De arbetar även biodynamiskt. En frisk och välgjord verdicchio med fin druvtypicitet. Här finns toner av valnötter, citrus och en härlig rondör i avslutet med inslag av stenkross. 

San Paolo från Pievalta är också ett vin att leta efter. Det kommer från den enskilda vingården, med samma namn. Här är syran ännu högre och smakerna är ännu mer koncentrerade. Mineralsältan bidrar till ett friskt avslut. 

Pievalta

La Marca di San Michele

Vinlådan har samarbetat med La Marca di San Michele. Jag hoppas det kan fortsätta. Vi får prova Capovolto, som är en ren, fräsch och mineralkrispig verdicchio. Stilen är tillgänglig och sval, med eleganta toner av anis, fikon och mandel. 

Passolento från La Marca har fått jäsa på stora ekfat några månader. Faten är fint integrerade och har bara gett vinet en läcker ton av nötter och krämighet. 

passolento.2013

Jag fastande också för vinerna från La Valle del Sole, som fokuserar på en annan lokal druva i Marche. Pecorino. Vita, krispiga viner med en personlig ton av citrusolja. 

PS Winery (Paolini & Stanford Winery) gör också trevliga röda på b.la lokala montepulciano. 

För mer info om Terroir Marche: www.terroirmarche.com

Vinlådan: vinladan.nu

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer