Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Terreno och Chianti Classico - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Terreno och Chianti Classico

Vad tänker du på när du hör ordet Chianti? Eller när du dricker ett glas Chianti? Stannar tanken vid böljande vinfält, cypressklädda slingervägar och bastflaskor? Tanken är inte fel, inte alls. Fast Chianti är mycket mer än så. Det är Chianti Classico också. 

Man kan säga att Chianti är det stora. Classico det lilla och i det lilla finns ett pussel. Ett pussel av jordmåner. Mikroklimat. Små och stora vingårdar. Olika altituder och en och annan druva. Framför allt sangiovese. Det vore inte särskilt klassiskt utan denna nobla druva i Toscana. 

En liten pusselbit heter Greve in Chianti. Det är en av flera kommuner eller subzoner, som ingår i Classico-området. Hit flyttade den svenska familjen Ruhne i slutet på 1980-talet. Vingården Terreno fanns redan där. Den hade hängt med länge. Nu började det stora arbetet med att restaurera gården, omplantera vinrankor och på sikt omvandla hela egendomen till en ekologisk sådan. Första årgången med Ruhnes signatur lanserades 1990. 

Idag har dottern Sofia tagit över rollen som VD och ansvarar också för vinproduktionen. 

 

- Bara i Greve finns omkring 300 vingårdar, berättar Sofia.
Classico är mer än en bara en stämpel som säger DOCG. Appellationen ställer höga krav på skördeuttag, även på hur vinet ska produceras med mera. Det höjer kvalitén men också priset.
- Vi gör framför allt gastroviner. Terrenos viner ska ses som en måltidsdryck, de kräver mat.

 

Och lagring skadar inte heller, vilket vi upptäcker, när Sofia tar med oss på en resa med sex utvalda årgångar av Terreno Chianti Classico. Två av mina favoriter blev 2008 och 2010, två mycket bra årgångar som gav bra syra, ihållande frukt och härliga örtiga inslag till vinerna. Goda att dricka idag, även om livslängden känns lovande.

Aktuell årgång på Systembolaget idag är 2014. En komplicerad årgång med ovanligt mycket regn och låga temperaturer.

  • Vi klarade oss bra trots allt, berättar Sofia. Den efterlängtade värmen kom i slutet på sommaren och gav oss en mindre, men fin skörd ändå. 

Vinet är gjort av 80 procent sangiovese och 20 procent merlot. Doften och smaken är intensiv, kryddig och parfymerad. Plommon, körsbär, vita mandlar och mineraler trängs i glaset. Eftersmaken är ihållande och djup. Mycket gott och aptitretande.

Det är nu vi börjar tänka mat. Vinets fräschör, sangioveses syrliga frukt och den läskande eftersmaken ropar mat. Tänk gärna italienskt, men våga också gå utanför pastagrytan. Om du gillar att grilla är alternativen många.

 

Bistecca Fiorentina är givet – servera med en sallad på ruccola och riven parmesan. Korv med hög kötthalt och italienska örter blir också kanongott till.

Gårdskyckling, från ugnen eller grillen, med rostad potatis och en sallad på tomat och mozzarella säger jag gärna ja tack till.

Grillad svensk fläskkotlett med ben och gremolata sitter också som en smäck till sangiovese. När sommarregnet kommer, då är det dags för ett långkok. Gör en ragú på nötkött, eller vildsvin om du får tag på det. Puttra länge. Undertiden luftar du en flaska Terreno, preppar lite pasta och börjar riva parmesan. Buonísimo!

Vinet: Terreno Chianti Classico 2014, nr 2373. Prislapp: 119 kr.

Finns i fåtalet butiker, men går snabbt och enkelt att beställa till din lokala butik.

 

Hemsida Terreno: https://www.terreno.se

Hemsida The Winery Hotel: http://www.thewineryhotel.se

Importör är We & Wine: http://www.weandwine.se

Familjen Terreno har så klart ytterligare viner i sitt sortiment. I beställningssortimentet ligger bland annat Bianco Professore, en vit blend på trebbiano och malvasia.

Terreno Riserva har legat en längre tid på fat och påminner och den ”vanliga” Classicon, fast smakar lite mer av allt. Här hittar vi också ASofia – Sofias första vin, gjort på 100 procent sangiovese från firmans äldsta vinfält. Inget extra svavel är tillsatt.

Numera gör Terreno vin även i Sverige. Fast på italienska druvor som skeppas till Sverige. Vinhotellet The Winery strax utanför Stockholm har du kanske läst om förrut.

Terreno är delägare och har tagit med sig en bit av Toscana till Sverige. Men hjärtat, det finns däremot kvar i Chianti Classico.

 

Chianti Classico sträcker sig från Florens i norr och till ner Siena i söder och delas upp mellan dess två större områden. Classio delas upp i ytterligare nio kommuner; Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti, Greve in Chianti och Radda in Chianti. Delar av San Casciano, Tavernelle, Barberino and Poggibonsi ingår även i zonerna.

Classico utformades först som en subzon till Chianti år 1967. Chianti fick senare sin DOCG-stämpel år 1984 och 1996 var det Chianti Classicos tur att bli en DOCG. Det är alltså två skilda delar. Classico i sig består av 7 200 hektar i dagsläget, utspridd på ett område på över 70.000 hektar.

Enligt lag får en Classico innehålla upp till 20 procent andra blåa druvor, som canaiolo, colorino cabernet sauvignon och merlot. Även de gröna druvorna malvasia och trebbiano är tillåtna, upp till sex procent.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer