Teneriffa lockar med baboso negro och papas arrugadas

Turen har kommit till Teneriffa, den största och mest befolkade av Spaniens alla öar. Det är en vacker och grönskande ö, med ett tropisk klimat. 

Som för de flesta öar i ögruppen Kanarieöarna, är det turismen som är den viktigaste inkomsten. Därefter kommer bananodlingarna som är baserade på den norra delen av Teneriffa. Omkring 150.000 ton bananer exporteras från ön varje år, främst till fastlandet. Bananerna härifrån är små och söta och med en egen karaktär. Ett måste att prova om man är på plats. Precis som vinerna. 

Trots att klimatet klassas som tropiskt, präglas ön av flera olika typer av klimat. Södra delarna har flest soltimmar, vilket lockar turister och hotellbyggare. Den nordvästra delen är mer bergig och får därmed en större nederbörd. Tack vare bergen, eller kanske på grund av, får man som vinodlare leta sig uppåt. Så högt som 1000 meter över havet. Höjderna i kombination med de vulkaniska jordarna ger sitt avtryck på vinerna. Sälta, sten, grus och rök ingår i aromerna i vinglaset, vare sig du beställer ett rött eller vitt. 

Valle de la Orotava har seglat upp som Teneriffas mest kända D.O. Detta tack vare de höga höjderna, många gamla vinstockar som har klarat sig från vinlusen och inte minst den säregna uppbindningen av vinstockarna i gårdarna. Cordon trenzado heter metoden, som består av en enda lång ranka på flera meter, vilken stöttas upp med pålar. 

 

Området får också tacka en av sina viktiga vinstjärnor; Suertes del Marqués. Det är en ung firma som bara varit verksamma i lite drygt 10 år. På kort tid har de satt ett stort avtryck på ön och inte minst hela Kanarieöarna.

Jonatan Garcia Lima brinner för vin. – Mitt liv består av vin, berättar han vid vårt besök. Jag har alltid mängder med öppna flaskor hemma, för att prova och analysera. Han berättar med stolthet om ett besök som betytt mycket.

– Dirk Niepoort var här för något år sedan (från portvinshuset Niepoort bl.a) för att prova mina olika viner. Efter ett tag frågade han om jag har studerat vinmakning.

– Jag svarade ärligt; nej.

– Det märks, svarade Dirk.

– Annars hade inte vinerna varit så bra, forsatte Dirk. För mycket studier kan ibland göra vinerna enkelspåriga. De tvingar många att följa ett recept, en enda linje.

Jonatans viner är allt annat än enkelspåriga. De följer inget recept, men däremot har de en röd tråd. De smakar av sin växtplats. Totalt äger Jonatan 10 hektar i Valle de la Orotava. Han köper även in en del frukt. Vingårdarna ligger på en sluttning och merparten av vinrankorna är uppbinda enligt cordon trenzado. Den östra delen domineras av vukaniska jordar, förklarar Jonatan. En del som lämpar sig bäst till gröna druvor som inhemska listan blanco. På den västra sidan av gårdarna är jorden mer präglad av lera och där är mestadels listan negro planterad.

 

Annons:

Minimal intervention, minmalt med tillsatser och cement eller ståltankar för vinifieringen är firmans filosofi. De använder sig förvisso av Bordeaux-vätska i vingårdarna, dock låga halter. En mix på kanel är ett snällt bekämpningsmedel mot svamp och för att kunna hantera bortrytis – som ibland kan vara ett problem här – använder man bland annat bentonit, en vulkanisk lera som verkar uttorkande. Vinerna klarnas dessutom med både bentonit och ärtprotein, vilket innebär är att de är veganvänliga.

Suertes gör två serier med viner. En så kallad Village, där man blandar olika delar av vingårdarna. Därefter följer ett stort knippe med Single Vineyards, framför allt på blå druvor som listan negro, baboso negro och tintilia. Den årliga produktionen ligger på cirka 120.000 flaskor och där står vinet 7 Fuentes för hälften. Ett vin vi har tipsat om förut och som faktiskt ligger i fast sortiment.

Los Pasitos som är gjord på baboso negro, finns förhoppningsvis snart tillgänglig på vår marknad via importören Wine Trade. Det är lika läckert som egensinnigt, med saftiga smaker av plommon, vildhallon, färska örter och rökig aska. Ett vin att kombinera med den inhemska maten. Till exempel papas arrugadas; saltkokt potatis med mojo rojo – en röd och krämig paprikasås.

Blev du lika hungrig – och törstig – som jag?

 

Några andra producenter att leta efter om du är på Teneriffa är bland annat lilla familjefirman Bodega Dominguez, som fokuserar på druvrena viner på de lokala förmågorna. Deras castellana negra och negramoll är värda sin vinjakt.

Bodegas Viñátigo är ett nytt intressant projekt. Målet; att lyfta fram de lokala druvorna. De jobbar hållbart och har snart fått sin ekologiska certifiering. Leta efter Viñátigo Elaboraciones Acestrales Blanco, som är gjord på 100 procent gual. 100 dagars maceration på skalen och därefter vila på jästen i cementankar resulterar i ett orange-light vin.

Läs mer

Fler artiklar