Tempranillo – lika trygg som utmanande

Den mognar tidigt och den kommer med ett stort entourage synonymer. Ja men visst är det tempranillo. Eller ull de llebre, tinta del pais, tinta de toro och cencibel som den också kallas, beroende på vilken del i Spanien odlingarna är. Som om det inte skulle räcka har grannen Portugal två egna synonymer: tinta roriz och tinta aragonez. 

Tempranillo – lika trygg som utmanande 

För mig är tempranillo lika trygg som spännande. Särskilt numera. Förr fanns det i stort sett bara en stil av tempranillo. Och den var synonymt med Rioja. Viner med ålder, mognad och utvecklade dofter och smaker av varma höstskogar, tobaksblad och ceder. Läder, ibland valnötter och torkade örter. En välbekant och ack så harmonisk och lättgillad smak. Gärna med en gnutta dill och inställsam vanilj från de amerikanska faten. En stil vi svenskar tog emot med öppna famnar och fortfarande omfamnar. Snacka om vin i form av en comfort zone! 

Ett go-to-vin när man vill ha något tryggt och gott. Men lika mycket ett vin som väcker nyfikenhet, utmanar och frestar. 

 

 

Tempranillo är den tredje mest odlade druvan i vinvärlden

Tempranillo – lika trygg som utmanande 

Tempranillo kommer alltid förknippas med Rioja. Ännu mer idag när det finns fler nyanser av vinerna. I Rioja är produktionen av röda viner enorm – över 90 procent av allt vin som framställs är faktiskt rött. Tempranillo leder, med sina 75 procent av vinodlingarna. Andra intressanta druvor i Rioja är framfört allt mazuelo, graciano och garnacha. Men ljuset skiner starkast på tempranillo.

Och varför det?

I Rioja har man upplevt en stor utveckling och vinrevolution de senaste, låt säga 10 till 15, åren. I vinmakningen går man från den traditionella långa tiden på fat. Tittar på vingården, gamla stockar, nya som gamla växtplatser och lyfter fram tempranillos storhet. För det är en stor och häftig druva. Långlivad som få. Med mäktiga smaker och frukt som plommon, körsbär, hallon, vilda skogsbär och örter. Eller mer tätt, mullrande och osande av kraft. Tanniner – absolut – som tonas ned med åldern. Och alltid med syran och fräschören i behåll.

Jag skulle säga att det finns tre typer av Rioja-viner idag med tempranillo som bas.

Old school – smakar som den alltid har gjort. Tryggt och invaggande.

En semi-modern form som kom under 90-talet när allt skulle vara stort, överekat och helst ha 99 feta poäng från den (då) så store Parker.

Den tredje stilen är den redan nämnda – med frukten och växtplatsen i sikte. Inte en jakt på poäng eller de mest rostade ekfaten.

I Ribera del Duero

är kvalitén också hög och prisbilden den med, fast här framträder tempranillo lite annorlunda, och givetvis under ett annat namn –  tinta del pais – landets röda. Det är samma druva, men med lite tjockare skal som står för mer bett, mer struktur och ett mörkare intryck. Klimatet är likt Riojas, med varma sommardagar. Tack vare de höga höjden – från 600 meter över havet i Rioja och upp mot 900 meter över havet i Ribera – droppar temperaturen markant under natten. Även under heta sommarmånader. Ypperliga förutsättningar för druvodling.

Andra viktiga regioner för tempranillo är Toro, Navarra, Valdepeñas, Madrid och La Mancha. Den har även gett sig ut på långresa och går att finna i bland annat Australien, Kalifornien och Nya Zeeland.

 

 

Annons:

Här är fyra bättre val som är tillgängliga idag.

Jag har provat några exemplar med annan adress än Spanien. Mer en intressant upplevelse och referens, än något att söka upp. Vi behöver inte leta långt efter tempranilllo. De finns i fast sortiment och det lanseras också många namnkunniga viner kontinuerligt under året.

Två stilar av tempranillo från Rioja

Muga Seleccion Especial 2016, nr 90384. 299 kr. 7200 flaskor flaskor lanserades 8/12, finns kvar i över 100 butiker.

Muga har en stämpel som klassisk och traditionell. Det stämmer, delvis. Vineriet är toppmodernt och där kombineras ny teknik med gamla metoder. Tack vare det har alltid Muga fräschören och friskheten på sin sida. Vilket Seleccion Especial har, där frukten har lagrats på båda nya och gamla franska ekfat i 26 månader. Hela 20 procent garnacha lyfter och adderar mineralsälta, mogna fikon, mörka plommon och livfull syra.

Lopez de Heredia Vina Tondonia Reserva Tinto 2008, nr 92688. 319 kr. 6600 flaskor lanserades 8/12, finns kvar i över 100 butiker.

Googla efter tradition i Rioja och en bild på vinerna från Lopez de Heredia dyker upp. Lång lagring på übergamla fat som man själva tillverkar, gamla knotiga stockar, enbart handskörd och noll filtrering. En landmärke för Rioja. Tondonia håller stenhårt på sina traditioner och obrubbliga stil. Reserva Tinto visar hur firman vill ha sina viner med svalka som möter valnötter, järniga jordar, höstlöv, pustar av torkade örter och färsk svamp. Finstämt och låga alkoholhalt.

Sofia tips - tillfälligt sortiment 8 december 2020          Viña Tondonia Reserva, 2008

Tempranillo – lika trygg som utmanande 

Två fina val från Ribera del Duero

Pesquera Millenium Gran Reserva 2009, nr 2812. 349 kr. Fast sortiment, finns i över 80 butiker.

Värmande nyhet i fast sortiment som doftar och smakar tradition. Pesquera smakar som Ribera del Duero i viss mån ska göra. Kraft, krut och gärna med tanninbett. Denna Gran Reserva – som klarar ytterligare många års lagring – är fylld till bredden med valnötter, torkade frukter som fikon, lagerblad, söta fatkryddor, mocca och mullrande mörka bär från skogen.

Dominio de Pingus Psi 2017, nr 92317. 269 kr. 3600 flaskor lanserades 8/12. Finns kvar i ett 15-tal butiker.

Pingus heter ett av Riberas stora ikon-viner, skapad av dansken Peter Sisseck. Ikon inte enbart för Ribera – för hela världen! Ikoner tar betalt. Psi är lightvarianten som kostar en spottstyver i jämförelse. Men vi spottar inte ut den! Detta är snyggt. Mycket snyggt. Psi är tätt, läckert och knökat med körsbär, plommon, körsbär och balsamico. Lagra helst eller lufta länge till spädgrisen.

Sofias tips - fast sortiment 1 december 2020          Sofia tips - tillfälligt sortiment 8 december 2020

Läs mer

Fler artiklar