Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Tapas
Skriven av Sofia Ander

Tid för tapas!

Spanskt tema på DinVinguide.se hela månaden och i samma veva är det Internationella Tapasdagen den 15 juni. Vilken tajming! Men vad är egentligen tapas och var kommer ordet ifrån?

Tittar man i ett spanskt lexikon efter ordet ”tapar” blir den svenska översättningen ”lock” och verbet betyder ungefär ”täppa till, lägga locket på".

Men inte ska vi lägga locket på så här mitt i sommaren och under tapasveckan. Tvärtom! Vi provar spanska viner och tittar närmare på vad tapas egentligen är.

Tapas kan vara allt från en bit ost till innovativa förrätter. Kött, fisk, fågel eller mittemellan. Det är helt enkelt ett ord för smårätter, eller plock som vi kallar det i Sverige. Italiens svar på aperitivo. Goda små tilltugg, som kan behövas om man ska på en barrunda. Det finns till och med en spanskt uttryck för att gå på en tapaskväll;

”Ir de tapas”, att gå på en tapas promenad, kort och gott.

Och gott är det. Jag älskar tapas. Några av mina favoriter – och måsten – när jag är i Spanien är många skivor manchego (den spanska hårdosten på fårmjölk), piemientos de padrón (de små gröna paprikorna som steks eller friteras och toppas med flingsalt) tortilla (potatisomelett) jamon serrano, gazpacho (kall tomat- och grönsakssoppa) pan con tomate (rostat bröd med vitlök och tomat) och gärna boquerones en vinagre (inlagda anjovisfiléer med olja och vitlök). Listan kan göras ännu längre. Tapas kan alltså vara mycket och inte minst ha flera namn.

 

Pinchos, eller pintxos som är den baskiska stavningen, är ordet för ”sticka”. Dessa typer av tapas består ofta av en liten bit bröd med rejäl fyllning som hålls ihop genom en tandpetare (sticka). Går du in på en liten bar i Baskien är disken ofta fylld med spännande små rätter. Priset baseras på hur många tandpetare du tar. Ta en tallrik, fyll på med pintxos och betala sedan för antalet tandpetare.

 

Blir det istället en kväll med tapas hemma? Då har vi mat- och vintipsen här.

Till manchego, oliver, marconamandlar och kallskuret

Här funkar det med både rött och vitt vin, men jag tycker vi börjar med ett uppfriskande bubbel. En torr och stram cava från den ekologiska producenten Recaredo Mata Casanovas.

Recaredo Terrers Brut Nature 2010, nr 96900. 199 kr. 1800 flaskor släpptes i april, det finns många kvar att hugga. 

Till ljummen tortilla, gambas al ajillo (räkor i vitlöksstinn olivolja) och calamares 

Nu vill vi ha ett vitt vin, gärna med lite kraft och bra syra. Jag tycker vi kör på en godello med djup och frukt i form av vit persika, aprikos och en rökig eftersmak.

Guitian Godello Sobre Lias Bodegas la Tapada 2015, nr 99476. 169 kr. 1800 flaskor lanserades i mars och finns kvar i ett gäng butiker. 

Till boquerones en vinagre

Vin och vinäger, två ting som inte riktigt funkar ihop. Men då vi har lösningen till det mesta, som stavas ”sherry”. Torr sherry som med sin sälta och strama smaker av äpplen och nötter älskar utmaningar i form av både lite hetta och syra. Prova klassikern från producenten Gonzalez Byass.

Tio Pepe Fino, nr 8225. 59 kr för 375 ml. Fast sortiment. 

Till stekt rökig chorizo och patatas bravas (potatisklyftor med aioli och en het tomatsås)

Dags att gå på de varma rätterna. En med extra värme, i form av den heta såsen. Men ett fruktigt och ungt rött vin klarar det ändå. Varför inte en mjuk Rioja för under 100-lappen? Denna crianza är mer modern i stilen med pigga syror och saftiga toner av röda bär samt ett uns vanilj á la Rioja.

Hacienda López de Haro Crianza 2013, nr 75696. 89 kr

Till vitlöksstekta champinjoner och albondigas (köttbullar i tomatsås)

Till mer mogna och mustiga smaker krävs ett rött med lite mognad. Vi kan fortsätta med en Rioja, fast med tillägget Reserva eller Gran Reserva. Gärna från en traditionell och pålitlig firma; det ska ju smaka Rioja. Bodegas Franco-Españolas är en sådan firma och deras Gran Reserva 2007 ger oss allt; torkade frukter och örter, lite fat, ceder, plommon och pigga syror.

Rioja Bordón Gran Reserva 2007, nr 86815. 165 kr. BS

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer