Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Tapas och palomino fino - DinVinguide Tapas och palomino fino
Skriven av Sofia Ander

Tapas och palomino fino

Häng med på en tapasrunda - ir de tapas som det heter på spanska! Från det enkla plocket med skinka, mandlar och oliver, till avancerade rätter bestående av smakrika röror, spansk tortilla, vitlöksfrästa räkor och grillad bläckfisk.

Tapas och palomino fino

Tapas är lika mycket ett begrepp som ett samlingsnamn för olika typer av smårätter. Tänk aperitivo som är den italienska varianten. Småplock på ren svenska. Ofta kall mat som passar extra bra i värmen och under slöa semesterdagar. Man plockar helt enkelt fram lite av varje som finns i kylen, lägger upp det på en skärbräda och njuter därefter i bersån eller under parasollet. 

Namnet i sig kommer från det spanska ordet ”tapar”, som på svenska betyder ”lock” och verbet betyder ungefär ”täppa till, lägga locket på”.

I merparten av Spanien heter det tapas, men i Baskien går de under namnet pinchos, eller pintxos – den baskiska stavningen för ”sticka”. Dessa typer av tapas består ofta av en bit bröd med rejäl fyllning som hålls ihop genom en tandpetare (sticka). Går du in på en liten bar i Baskien är disken fylld med spännande små rätter. Priset baseras på hur många tandpetare du tar. Ta en tallrik, fyll på med pintxos och betala sedan för antalet tandpetare.

 

En personlig favorit är Gilda – pinchos på en grön oliv, en salt anjovis och en typ av spansk grön minichili. Den är döpt efter Rita Hayworths karaktär i filmen Gilda. En personlighet som var både kryddig, het och småfräck. I likheten med pinchosen – verde, salado y picante.

Ytterligare ett till måste på min tapasrunda är pimentos de padron. Gröna minipaprikor frästa i olivolja och salt. Jag ser gärna en ljummen bit spansk tortilla också tillsammans med pan con tomate, god skinka och manchego. Mat jag njuter av i min lathet under sommaren.

Vinet då? Spanskt så klart och palomino fino för hela slanten. Den druva som tar upp över 90 procent av odlingsarealen i Jerez.

 

Idag servar vi fyra viner - samtliga på palomino fino i lite olika skepnader. Lika matvänliga som personliga och uppfriskande i värmen.

Equipo Navazos Florpower Bota 101, nr 93516. 298 kr. 480 flaskor lanserades 10/6. Finns kvar i spridda butiker och går fortfarande att beställa.

Här får vi träffa palomino fino från staden Sanlúcar de Barrameda och av stilen manzanilla. Staden ligger vid kusten. Tack vare läget och ett svalare klimat får vinerna ett kraftigare täcke av flor –  jästtäcke – under lagringen. Täcket skyddar mot oxidering och därför är alltid en manzanilla lättare än en vanlig fino till exempel. Visst smakar det sherry, fast också med lite mer energi. Som här – gröna äpplen, baconfett, salta stenar och vita blommor brer ut sig i glaset. I samma veva lägger vi upp salta mandlar, gröna oliver, pan con tomate och ljummen tortilla på en välfylld tallrik.

Bodegas Barbadillo Manzanilla Pasada en Rama Pastora, nr 92942. 129 kr för 375 ml. 800 fl lanserades 10/6. Finns kvar i 12 butiker och går att beställa.

En Rama är ett ofiltrerat vin, som därmed får extra skjuts i smaken och djupet. Stilen är en manzanilla, som lagrats i hela nio år. Helt eget i sin stil, med gott om sälta, vita blommor, osötad honung, färska champinjoner och lätt jästiga toner som med smak av valnötter och kamomill. Kuriosa – denna manzanilla var faktiskt den allra första som buteljerades, år 1827. Givet till Gilda, mangalica-skinka och fuet – en lufttorkad korv av hög kvalitet och kroketter på vit fisk.

Tapas och torra spanska viner     Tapas och torra spanska viner

 

Luis Pérez El Muelle de Olaso 2021, nr 55721. 169 kr. Ordervara

På jakt efter tapasvinet numero uno? Då börjar jakten och slutar med El Muelle de Olaso, med palomino i huvudrollen. Frukten tas från en enskild vingård som planterades för cirka 45 år sedan. Omkring 20 procent av druvorna fick en snabb solsemester innan de pressades. Metoden kallas för asolea och betyder att druvorna soltorkar i några timmar, vilket ger mer koncentration och smak. När båda batcherna har jäst klart på amerikanska fat, blandas musten och buteljeras därefter. En studie i krossad sten, sälta, rök, välputsad funk, mineral och aptitretande textur. Menyn är självskriven –  marconamandlar, pinchos med kallrökt lax, ensalada rusa och vitlöksfrästa gambas.

Barbadillo Mirabras 2018, nr 93532. 219 kr. 600 flaskor lanserades 3/6. Finns idag kvar i cirka 20 butiker.

Mirabras görs på palomino som jäser på gamla sherryfat. Därefter återstår vila på jästfällningen (samma fat ) i några månader innan musten tappas över på ståltank. Vinet har häftiga sherry-vibbar, fast med ett bredare användningsområde. Äppelringar, nötter, apelsin, mineral och ett lätt eldigt avslut får oss på hungriga middagstankar. Spanska charkuterier naturligtvis, tjocka skivor manchego och pinchos med tonfisk och väldigt gärna en skål med gazpacho och varma vitlökskrutonger.

Tapas och torra spanska vinerTapas och torra spanska viner

Tapas och palomino fino

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer