Systembolaget – Små partier 7 oktober 2016 

Släppet på fredag är mastigt. Nästan 60 viner. Mycket skoj till källaren och lika mycket gott till helgens middagar. Mina tips ser ni nedan. 

CHAMPAGNE

Cristal Brut 2009, nr 95538. 1649 kr. 600 fl 

Kungen himself. Cristal sviker aldrig. 2009 är en generös årgång, som redan är öppen med sina krispiga klyftor av rosa och vit grapefrukt, havtorn, gula hallon och krämigt fluff i eftersmaken. Santé!

VITA VINER

Keller Riesling Trocken 2015, nr 99539.159 kr. 1200 fl 

Keller is a killer! Lager av mineraler, citrus i alla former och färger, en näve aprikoser och söt mogen persika. Och syran, ja den finns där tack vare finfina årgången 2015.

Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2015, nr 90023. 219 kr. 1200 fl

Wittman is winner! Ekologisk riesling från en till stjärna i Rheinhessen. Krispigt, frasigt, rökigt och stenigt. Lime och grapefrukt avslutar detta toppvin.

Heimbourg Riesling 2014, nr 95297. 249 kr. 1200 fl 

Mineraler och sötma i fin kombination från Zind Humbrecht i Alsace. Ett krämigt och läckert vin, som är fullmatat med havtorn, pomelo, clementiner och grapefrukt.

Domaine William Fèvre x 3

Chablis Grand Cru Bougros 2014, nr 94620. 499 kr. 84 fl 

Stram och något dov, med härlig sälta, rökiga stenar och friska gröna äpplen. Lagra.

Chablis Grand Cru Bougros Côte Bouguerots 2014, nr 90312. 629 kr. 72 fl 

Tight och krispig med hög mineralitet och skalbeska. Rökig och frisk med smaker av ostronskal och citrusskal. Lagra på.

Chablis Grand Cru Les Clos 2014, nr 90158. 699 kr. 84 fl 

Ett stort men ungt vin, med återhållsamma smaker av sälta, lite fat, rök och citrus. Mer vin till Chablishyllan för lagring alltså.

Domaine Pinson x 2

Chablis 1er Cru Fourchaume 2014, nr 95521. 249 kr. 720 fl 

Rätt öppen i stilen med läckra smaker av persika, citrus och krämiga fat a la Pinson. Riktigt gott faktiskt!

Chablis Grand Cru Les Clos 2014, nr 92008. 399 kr. 600 fl 

Friskt och ungt med höga syror, citruszest, mineraler och lite fat igen som bara skänker vinerna karaktär och smak av husets vinstil. För att vara en Les Clos så är prislappen rätt modest.

Capellanía Marqués de Murrieta 2011, nr 99862. 169 kr. 1800 fl 

Spännande fatlagrad viura från Rioja med många smaker; hasselnötter, rostade fat, sälta, mineral och krossade stenar. Läckert matvin med både djup och fräschör.

Codice V Vermentino di Toscana 2015, nr 92401. 149 kr. 2000 fl 

Bästa årgången, so far, av denna vermentino från Mazzei. En fräsching med livliga toner av marsipan, gula plommon, fikon, salvia och rök i eftersmaken. Gott och kul.

Marchand & Burch Porongurup Chardonnay 2015, nr 95487. 349 kr. 90 fl 

Svalt och slankt från Margaret River i Australien. En chardonnay med Chablis-vibbar. Mineraler, lime och citron framför fat. Stiligt!

Joh Jos Prüm Graacher Himmelreich Kabinett 2012, nr 99863. 219 kr. 600 fl 

Himmelriech, vilket passande namn. Moselriesling, omvandlad till en lemonad med ett gäng gula hallon, stenfrukter och mineraler i mängder. Låg alkoholhalt och hög drickbarhet.

 

RÖDA VINER

Conde de Valdemar Gran Reserva 1996, nr 99847. 299 kr. 900 fl 

299 kronor, snacka om ett kap. Ett vin med 20 år på nacken som fortfarande levererar sprittande syror, mineraler och massvis med smaker. Här finns torkade örter, valnötter, fikon, söt tobak och ett gäng plommon.

Maison Louis Jadot Corton Pougets Grand Cru 2014, nr 90380. 699 kr. 60 fl  

Ja men visst är det Grand Cru! Ett superelegant vin med djupa lager av rödsyrliga bär, örter och mineraler. Lagra och förvänta dig massor. Flaskan är också grand tyvärr… är det inte hög tid att skippa alla tyngdlyftar-flaskor nu?

Schubert Estate Pinot Noir 2014, nr 90645. 189 kr. 720 fl 

Trevlig prissatt pinot från Nya Zeeland, som är drickfärdig idag, eller om några år. Du bestämmer. De friska och syrliga smakerna av örter, körsbär och vildhallon finns där redan.

Marion’s Vineyard Pinot Noir Schubert Wines 2014 , nr 99250. 279 kr. 360 fl 

Ett steg upp hos Schubert. Saftiga pinotdroppar med smak av jordgubbar, granatäpplen, tranbär och friska örter. Mustig och frisk i stilen. Drick eller lagra, båda valen funkar.

Tenuta il Poggione Rosso di Montalcino il Poggione 2014, nr 99359. 139 kr. 6000 fl 

Rosso av hög klass och mycket energi. Korka upp och njut av de röda syrliga bären, de söta tanninerna, mineralerna och renheten.

Terre del Noce Barbera d’Asti 2011, nr 99404. 169 kr. 1200 fl 

Personlig barbera, som bara är direkt god. Inget tjats. Drick och gotta dig i dofterna och smakerna av valnötter, ceder, salvia, plommon och syrliga körsbär.

 

Annons:

SP68 Rosso 2015, nr 99178. 169 kr. 1800 fl

Arianna Occhipinti är kult i Sicilien. Och inte minst i Sverige. Charmigt, livligt och lätt att klunka i sig. En saftig blend på nero d’avola och frappato som bjuder på struktur, en näve slånbär och tranbär, några nypon, rosenknoppar och ett stänk muskot.

Castello di Ama San Lorenzo 2011, nr 99227. 249 kr. 600 fl 

Chianti Classico som är just klassisk; frisk, med viss mognad i form av ceder, lite rotfrukter, nötter, sandelträ och strama körsbär. Matvin till allt från det italienska köket.

Vino Nobile di Montepulciano Poliziano 2013, nr 99326. 199 kr. 7000 fl 

Ett vin med identitet och ursprung. Mer sånt tack! Friskt och sprittande med strama röda bär, örter, lite anis, fänkål och syrliga körsbär. Hej ossu buco!

Asinone Vino Nobile di Montepulciano 2013, nr 99403. 339 kr. 540 fl 

Ursprungskänslan fortsätter lika storstilat, även i toppvinet från Poliziano. Fräscht, men lite mer tätt med dov mullrande frukt. Lagra är ingen dum idé, eller lufta länge till en bistecca grande.

Siepi Marchesi Mazzei 2013, nr 90409. 649 kr. 180 fl 

Toppdroppar från Mazzei, på 50/50 sangiovese och merlot. Elegant och redan med en viss tillgänglighet. Mustigt, syrligt och fullmatat med mineraler, mörka bär och friska örter. Den kostar en slant, men det är du och din vinkällare värd.

Gabaxo 2014, nr 95501. 179 kr. nr 1200 fl

Välkommen morgondagens Rioja! Modernt, fast inte lika med fat och frukt i kvadrat. Olivier Riviere har skapat en blend på grenache och tempranillo som sjuder av renhet, energi och sprittande körsbär, slånbär och plommon.

Garnacha Centenaria G2 2014, nr 92600. 179 kr. 1800 fl

Bodega y Vinedos Valleyglesias är producenten bakom detta vin från Madrid. Eldigt och lite bitigt – det är ju varmodlad garnacha – men också personligt och coolt. Kyl ner smakerna av varma jordgubbar, vildhallon, salvia och rosmarin och servera till ugnsrostad kyckling.

 

Diaporos Kir-Yianni Estate 2012, nr 99019. 259 kr. 240 fl 

Kul, strävt och personligt. Xinomavro i högform, där söt tobak, ceder och sandelträ varvas med plommon och örter. Fokus och syra. Här krävs en grekisk fest!

Chateau du Petit Thouars Cépage Cabernet franc 2011, nr 90095. 146 kr. 2000 fl 

Inget snack om druvsort. Cabernet franc i toppform; muskot, kanel, lite kardemumma och saftiga bär. Bra!

Crozes-Hermitage Domaine de Lises 2014, nr 90144. 209 kr. 1800 fl 

En guldstjärna för ursprung och druvtypicitet. Lager på lager av peppar, plommon, skogsbär, lagerblad och frisk sälta i eftersmaken.

François Villard Saint Joseph Mairlant 2013, nr 90490. 219 kr. 1200 fl 

Frisk och läskande syrah med smaker av körsbär, hallon, blåbär, björnbär och ceder. Gott direkt! Korka upp så fort du kommit över en flaska, eller två.

François Villard Cornas Jouvet 2013, nr 90029. 349 kr. 300 fl 

Mycket bra Cornas som strålar med sin syra och söta frukt i form av plommon, skogsbär toppat med peppar, anis och sötlakrits.

Domaine de la Janasse Terre d’Argile Côtes-du-Rhône Villages 2014, nr 90094. 179 kr. 3600 fl 

Janasse är alltid pålitliga. Här får vi en öppen och fruktdriven blend på lika delar grenache, mourvèdre, syrah och carignan. Mulligt, bärigt och väldigt gott helt enkelt.

Château de Saint Cosme Gigondas 2014, nr 95423. 259 kr. 1200 fl 

Tillgänglig och samtidigt lagringsduglig Gigondas, med fräscha och örtiga smaker av plommon, jordgubbar, vildhallon och varm jord. Läckert!

Château Ducluzeau 2012, nr 90324. 189 kr. 2400 fl 

God och drickvänlig Bordeaux från Listrac-Medoc, som bjuder på plommon, hallon, svarta vinbär ceder och tobak. Utmärkt till helgens oxfilé provencale.

Francois Mitjavile Domaine de Cambes 2012, nr 90484. 469 kr. 120 fl 

Fint lagringsprojekt från Bordeaux, med ung knuten frukt i form av cassis, plommon, tobak och aningen läder. Ge det några år, här finns potential en masse.

Radici Taurasi Mastroberardino 2011, nr 99371. 279 kr. 720 fl 

En av mina favoriter från Kampanien. Aglianico med stjärnglans. Här får vi lite av varje; torkade örter och färska som salvia, rosmarin och lagerblad. En näve valnötter, plommon, surkörsbär och tanniner så klart. Så bra!

 

Barolo Azelia 2012, nr 99387. 299 kr. 2000 fl 

Barolo som sprudlar av liv. Tranbär, granatäpplen, röda äpplen, syrliga körsbär och nyblommade rosor. Med andra ord; drick och njut i höst.

Barolo Bric dël Fiasc Paolo Scavino 2006, nr 99366. 799 kr. 180 fl 

Scavino behöver alltid lagras. Även när de har 10 år på nacken. Tätt, stramt och bitigt med inslag av torkade örter, hallon, tranbär och lingon. En ordentlig tungskrynklare.

Vigno Gillmore Winery 2012, nr 99225. 245 kr. 500 fl 

Carignan med ursprung Chile. Riktigt trevligt med sina saftiga framtoning och smaker av mogna jordgubbar, körsbär, anis och mineraler.

Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2014, nr 92906. 299 kr. 2760 fl 

Favorit på petite sirah från makalösa Ridge. Det är bitigt och friskt. Frukten består av plommon, skogsbär och björnbär. Ungt och lite dovt, så lagra några år.

Mother’s Milk Shiraz 2014, nr 92004. 159 kr. 3000 fl 

Modersmjölk på bästa vis med silkiga tanniner och flörtiga smaker av björnbär, blåbär, peppar, lakrits och anis. Smarrigt!

Läs mer

Fler artiklar