Systembolaget gör om i systemet

För några år sedan rörde Systembolaget om i grytorna. Fler lanseringar och större möjlighet att kvala in för drycker via beställningssortimentet. Det var bara några av de grytor det rördes om i. Nu är det dags igen. 

Systembolaget gör om i systemet

Förändringarna blir dock inte riktigt så stora och drastiska som för fem år sedan. Istället tar man ett steg tillbaka, lär sig av misstagen och tänker framåt. Några småsmaker har redan skett. Bland annat satte monopolet stopp för de aldrig sinande trälådorna med tre likadana viner. Vinet kvalade in tre gånger så snabbt tack vare merförsäljningen, och vips landade det på hyllan med likasinnade viner som gått samma väg. 

Vid det här laget borde alla svenska hem ha tillräckligt med trälådor, så Systembolaget gjorde helt rätt i att helt förbjuda denna typ av rätt aggressiva försäljningsstrategi. 

Man har även utökat utvärderingstiden för många drycker. Detta gäller främst nyheterna i det fasta sortimentet där det blir påfyllning var tredje månad. Numera har de några månader extra på sig att få stanna kvar på hyllan. En nödvändig förändring då dryckerna knappt hunnit landa på hyllorna innan de raskt åkt ut igen. Många klassiker och hyllvärmare har också fått lämna sin sedan länge säkra position på hyllan. En längre period på hyllan gör det enklare för både konsumenter och oss vinskribenter att faktiskt ha koll på vad som finns i det fasta sortimentet och inte.

Annons:

Den stora förändringen kommer nu i oktober, som en fin höstpresent. Ni har kanske redan sett övergången från Små partier till Tillfälligt sortiment. Namnbytet introduceras nu i samband med lanseringen den 4 oktober. Vi kommer dock fortfarande ha lika stor glädje av två lanseringar varje månad – den första och tredje fredagen under årets lopp med undantag för januari, juni, juli och december då det bara är ett lanseringstillfälle.

Den stora skillnaden ligger i antal flaskor och antal butiker.

Tidigare har bara en bråkdel av alla Systembolagets butiker fått ta del av dessa lanseringar och många av dem har kommit i ett mycket begränsat antal flaskor. Nu ökar man rejält. Släppen med små partier har förut anlänt till omkring 50 butiker, där de större städer har fått störst del av kakan. Nu kommer vi istället hitta lanseringarna med nya namnet Tillfälligt sortiment i upp till 250 butiker. Idag finns det totalt cirka 440 butiker.

Antal flaskor kommer också att öka, då man sett att vissa drycker alltid säljer ändå och producenten har i många fall möjlighet att erbjuda ett större parti till försäljning. Så räkna med partier om allt från 1 000 till ibland 10 000 flaskor.  En del drycker kommer fortfarande att lanseras i liten skala, då produktionen är liten helt enkelt.

Summa summarum; mer vin till folket! En slogan som Bolis nog inte har planer att använda sig av, men så är det.

Och mindre segregering. Det blir inte bara mer vin utan också en större spridning, en förändring som jag tror vi alla välkomnar. Vi tackar och bockar för det. Hörde jag skål?

Mer info finner ni här på Systembolagets hemsida: https://www.systembolaget.se/lanseringar/nyheter-i-sortimentet/sma-partier/sma-partier-forandras/

Systembolaget gör om i systemet

Läs mer

Fler artiklar