Systembolaget – fast sortiment 1 juni 2017

På torsdag blir det påfyllning på Systembolaget, med drycker i det så kallade fasta sortimentet. Det fasta sortimentet fylls på fyra gånger om året - en gång i kvartalet - så detta innebär halvlek. 
Jag har spottat och sniffat mig fram till flera nya favoriter. Alkoholfritt, somriga vita från intressanta ursprung och fina sommarröda viner till grill och chill.

Alkoholfritt

Ega Rooibos, nr 1921. 59 kr

Kul kombo av druvjuice och rooiboste, som svalkar skönt i sommar. Syrligt, friskt och smakrikt; te, örter, lingon och tranbär bland annat. Drink Ega and drive! Fairtrade.

Sommarvitt

Domaine de la Bournaire 2016, nr 5799. 99 kr

Snyggt från Muscadet, som kommer hjälpa till att skölja ner både skaldjur och ostron under sommar och höst. Smaken? Tänk mineralsälta mixat med ostronskal, citronolja, citrus och rivet citrusskal. Slurp!

Sancerre Domaine des Vieux Pruniers 2016, nr 5494. 89 för 375 ml

Bästa picknickkompisen; en halvflaska läskande droppar sauvignon blanc från Sancerre. Uppfriskande, svalkande och fyllt av smaker; jag hittar nypressad citron och lime som lindas in av söt passionsfrukt, grape och salta mineraliga stenar.

Sokos Malagousia 2016, nr 2380. 89 kr

Malagouisa är en av Greklands inhemska druvor – grattis till monopolet som vågar satsa på nya grejer. Vi bjuds på vit grapefrukt, persika, hintar av rök och pigg sälta. Världens billigaste enkelbiljett till Grekland!

Tenuta Iovine Greco di Tufo 2016, nr 6013. 119 kr

Äntligen! Från södra Italien kommer detta sköna vin på lokala druvan greco di tufo. Korka upp, dofta, smaka och njut länge av röken, sältan, de gula stenfrukterna och den pigga syran. Greco du tufo, du är varmt välkommen.

Viña Soledad Tête de Cuvée Reserva 2006, nr 2152. 149 kr

Viura med 11 år på nacken? Ja tack! Säreget och kul med sina smaker av nötter, fat, torkade äppelringar, grus och sälta. Unikt och nördigt som tusan.

I by Château Luchey Halde 2015, nr 3509. 199 kr

Vit Bordeaux av högre snitt i fast sortiment – jo jag tackar. Nötigt, strukturerat, friskt och stramt med välkomnande smaker av grapefrukt, rivet citronskal, vit persika och franska dyra fat.

Cumulus Climbing Chardonnay 2016, nr 2094. 109 kr

Svala och eleganta Australien slår till igen. Climbing chardonnay är återhållsam, faten är blygsamma men smakerna sitter där de ska. Här finns rostade nötter, massor av citrus, fin sälta och livliga syror.

Två somriga roséviner

Annons:

Domaine Vico Sciaccarellu Rosé 2016, nr 2178. 99 kr

Sciaccarellu någon? Det tycker jag! Det är en av Korsikas lokala druvor, som här gjorts till en frisk, syrlig och mineralstinn rosé. Seriös och mattörstande i stilen med toner av granatäpplen, blodapelsin och rosa grapefrukt.

Cassiopea Bolgheri Rosato 2016, nr 4023. 119 kr

Mycket trevlig rosé med ursprung och smak; här snackar vi kraft från Bolgheri. Stilen är samtidigt stram och frisk med inslag av svarta vinbär, grapefrukt, tranbär och tomatblad. Innehåll: merlot och cabernet franc.

Sommarrött

Pietro Nera Rosso di Valtellina Satiro 2015, nr 2307. 98 kr

Finfint sommarrött som vinner på att serveras aningen svalt, till chark, pizza och grillade italienska korvar. Ursprung är Valtellina i Lombardiet och druvan är i huvudsak nebbiolo. Örtigt, friskt och svalt med uppfriskande smaker av körsbär, mineral och nypon. Molto bene!

Piagga Il Sasso 2014, nr 2303. 199 kr

Stilig toscanare som blir bra till den grillade bisteccan. Läskande och klassiskt med öppna smaker av körsbär, körsbärskärnor, sandelträ, lite ceder, lagerblad och rosmarin.

Quinta do Cachão Reserva 2014, nr 2084. 119 kr

Douro-droppar med förföriska skiffertoner, mineraler i mängder, friska örter, skogsbär, plommon och livliga syror. Redan tillgänglig, men kan sparas i flera år.

Saint-Joseph Dauvergne Ranvier 2015, nr 2875. 189 kr

Ursprung + druva = spot on! Friskt, stramt och fyllt av mörka bär som plommon, blåbär och björnbär. allt toppat med nymald svart- och vitpeppar samt ett gäng strama tanniner i eftersmaken. Blir bättre av en tids lagring.

Sommarsött

Gérard Betrand Rivesaltes Ambré 1985, nr 8381. 110 kr för 375 ml

Grenache i starkvinsform. En match made in heaven. Lika kul som smarrigt. Knäck, kola, muscovadosocker, fikon, valnötter, rostade hasselnötter och en näve dadlar. Precis så smakar Gérard, slå till!

Läs mer

Fler artiklar